Bahçeli: Özal'la ilgili rapor kafa karıştırıcı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'la ilgili hazırlanan raporun kafa karıştırıcı olduğunu belirterek  "Zehir var ama zehirlenmedi. O zaman nasıl hakkın rahmetine kavuştu?" diye sordu.

Bahçeli: Özal'la ilgili rapor kafa karıştırıcı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, basın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle kahvaltılı basın toplantısında bir araya geldi.

Merhum 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili Adli Tıp Kurumu raporuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bahçeli, Özal'ın ruhunu inciteceği için kabrin açılması kararını benimsemediklerini vurgulayarak, ''Adli Tıp Kurumu'nun herkesin kafasını karma karışık edebilecek bir sonuç açıkladığını'' savundu.

Bahçeli, şunları kaydetti:

''(Zehir var ama zehirlenmedi. Başka türlü araştırdık onlar da yok). O zaman nasıl Hakkın rahmetine kavuşmuştur. Bu konu üzerinde tekrar başa dönülerek, 'nin 19 yıl gerisinden bu yana bir konunun tartışılması, 21. yüzyılda, 2023 yılı olarak 100. yıl dönümüne girerken 'yi çok da meşgul edebilecek bir konu haline getirilmiştir. Burada doğru bir taraf var mıdır Adli Tıp'taki uzmanlar ortak bir karar aldık diyorlar. Buradaki ortak karar raporun ne şekilde doğru olduğundan ziyade Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesi kararı dikkati çekiyor. Şimdi savcı bey ne yapacak herkes onu merak ediyor. Bu tartışma ne kadar sürecek herkes onu merak ediyor. Fakat herkesin kafasını karışık hale getirmiştir. Bunu en kısa zamanda Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ilgili kurumlarıyla birlikte ya işe baştan başlayarak araştırmalarını yenilemeli, veyahut da Adli Tıp Kurumu'nun ortaya koymuş olduğu raporun hangi kurumlar aracılığıyla değerlendirmesinin yapılarak geçerli olduğu konusu kamuoyuna açıklanmalıdır.''

Ergenekon Davası'na ilişkin değerlendirmesi sorulan Bahçeli, ''İsmini her zaman yadırgadıkları'' bu dava sürecinde, savcıların bugün esas hakkındaki mütalaasını sunacaklarını anımsatarak, kalan kısmın mahkeme süreci içerisinde değerlendirileceğini ve ondan sonra da kararın kamuoyuyla paylaşılacağını dile getirdi.

Bu ve buna benzer mahkemelerin çok uzun süreli olduğunu anlatan Bahçeli, Ergenekon Davası'nın, 4 yıl 1 ay 23 gün sürdüğünü ve süreç içerisinde yeni yeni deliller ve bulgular iddiasıyla mahkemenin kapsamının çok genişletildiğini, sürekli Türkiye'nin gündeminin meşgul edildiğini söyledi.

'DİLEĞİMİZ ADALETSİZLİĞE HÜKMEDEN BİR YANLIŞLIK OLMAMASI'
Şimdi bu mahkemedeki yargılamanın adil yapılıp yapılmadığının ve delillerin ne kadar gerçekçi olduğunun kamuoyunun cevap olarak beklediği konular olduğunu dile getiren Bahçeli, savcıların mütalaasıyla bunun ne kadar açıklığa kavuşacağını bugünden kestirmenin mümkün gözükmediğini belirtti.

Bahçeli, ''Ancak temennimiz, mahkeme heyetinin, bu uzun süreç içerisinde en adil bir kararı ve kamuoyunu tatmin edici, doyurucu bir kararı vermesini millet olarak beklemekteyiz. Temennimiz de adalet arayışı söz konusu olan bir mahkemede, adaletsizliğe hükmeden bir yanlışlık olmaması dileğimizdir. İnşallah da öyle olur diye düşünmekteyiz'' ifadelerini kullandı.

'MHP'DE ÖLDÜRÜCÜ REKABET OLMAZ'
MHP Eski Genel Başkan Yardımcısı Deniz Bölükbaşı'nın ''Kaset skandalı konusunda parti yönetiminde bir ayağı olduğu'' şeklindeki sözlerine ilişkin değerlendirmesi sorulan Bahçeli, Bölükbaşı'nın bunu hangi gerekçeye dayalı olarak açıkladığını bilemediğini belirtti.

Bahçeli, ''Ancak MHP'nin içerisinde, MHP'nin varlığına kasteden ve kamuoyunda itibarsızlaştırmaya, etkisizleştirmeye yönelik bir projenin bir ayağının olacağını düşünmek dahi istemiyorum. MHP'de siyasi rekabet her zaman olabilir. Fakat öldürücü rekabet hiçbir zaman mümkün değildir'' dedi.

'İKTİDAR BAHANE ARAMASIN'
''İktidar partisi sözcüleri artık yeni Anayasa yapımı sürecinden bir umutlarının kalmadığını söylüyorlar. Anayasa Komisyonu'nun çalışmalarından yeni bir Anayasa çıkıp çıkmayacağına inanıyor musunuz?'' sorusu üzerine Bahçeli, ''Sayın iktidar kaçmak için bahane aramasın'' ifadesini kullandı.

Anayasa Komisyonu'nun bugüne kadar önemli gelişmeler sağladığını anımsatan Bahçeli, şöyle devam etti:

''Ama süre tanıyarak, 'Bu süreyi geçerse olmaz' demek, hele hele bu iktidar partisinden geliyorsa kamuoyunu, Türk milletini baştan sonra aldatmış olmak demektir. Bunu böyle söyleyeceğine, süre koyup o süre içerisinde olmayacak diyeceğine, kalkıp 'Masadan ben kalktım. Masadan kalkınca da bu heyet dağılır' diyerek millete gerçeği söylemesinde fayda vardır. Bizi MHP olarak orada temsil eden arkadaşlarımız, hazırlıklarını uzman kişilerle beraber sürdürmekte. Gündeme taşınan her madde üzerinde MHP'nin görüşlerini ifade etmekte ve sonuna kadar gitme kararlılığını göstermektedirler. Bu hayırlı bir başlangıçtır. Türkiye'de uzun yıllar bir Anayasa ve Anayasa değişikliği ile toplum meşgul ediliyor ve toplumun yönetimindeki her türlü aksaklıklar Anayasa'ya yükleniyor. Bundan kurtulmanın yolu toplumun bütün ihtiyaçlarına cevap veren, 21. yüzyılın temel dinamiklerini gözönüne alan, zengin bir uzlaşma zemini içerisinde bunu sonuçlandırmak olmalıdır. Süre ile iki ayağı bir pabuca koymaya gerek yoktur. Sayın Başbakanın on yıllık ustalık dönemine geldiği bir süreçte daha sabırlı olması gerekeceği kanaatindeyim.''

'BAŞBAKAN LAFLA DEĞİL, FİİLİ MİLLİYETÇİYİZ'
''Siz kendi tabanınıza baktığınızda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın milliyetçi söylemine oy vereceğini düşünüyor musunuz?'' sorusuna ise Bahçeli, şöyle yanıt verdi:

''43 yıllık bir siyasi hareketin görüşlerinin temelini oluşturan Türk milliyetçiliği fikrini, belli zaman aralıklarında, belli amaçlarla kullanmak isteyenlere aldanacağına, kapılacağına ihtimal veremiyoruz. Sayın Başbakan milliyetçiliği derinlemesine inceleyerek bir tasnif içerisinde bulunmuyor. Hangi zeminde aklına ne gelirse milliyetçiliği öyle bir kategoriye ayırıyor. En sonunda da 'lafla değil, fiili milliyetçiyiz' diyor. 'Milliyetçi olsun da nasıl olursa olsun' diyorum ben.''

'KÜRSÜ HARİÇ DOKUNULMAZLIK KALDIRILMALI'
BDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması süreci ile başkanlık sistemine ilişkin tavırlarının ne olacağı sorusu üzerine Bahçeli, başından bu yana dokunulmazlık konusu gündeme taşındığında, MHP'nin çok net ifadeler kullandığını anımsattı.

Bahçeli, ''Dokunulmazlık Türkiye'yi felakete götürebilecek, bölünmenin eşiğine sürükleyebilecek yanlışlıkların bir aracı olarak kullanılmamalıdır. Kürsü masuniyeti kalmak kaydıyla gerekli çalışmalar yargı aracılığıyla yapılıp Meclis'e geldiğinde dokunulmazlık kaldırılmalıdır. Dokunulmazlık zırhı içerisinde, arkasında Türkiye'yi bir ihanet çemberine almak doğru değildir kanaatindeyiz'' dedi.

'MHP, BU OYUNLARIN ARACI HALİNE GETİRİLEMEZ'
Başkanlık sistemi konusunda ise Başbakan Erdoğan'ın tam olarak ne yapmak istediğini anlatamadığını ve anlayamadığını ifade eden Bahçeli, ''Biraz Sayın Başbakanın hem TBMM'ye, hem Meclis'te temsil edilen siyasi kurumlara, hem de aydınlarımıza, basın mensuplarımıza saygılı olmasında yarar vardır'' diye konuştu.

Türkiye'de bir Anayasa değişikliği tartışmasının, uzun yıllardır yapıldığını ve iktidarın da bilim adamları aracılığıyla Anayasa değişikliği hazırlıklarını uzun süre yaptığını anımsatan Bahçeli, şu anda TBMM'de Anayasa Komisyonu'nda çalışmaların sürdürüldüğünü aktardı.

Bahçeli, şu görüşleri dile getirdi:

''Eğer kendilerinin her hangi bir düşüncesi ve ellerinde nasıl bir metin varsa bu komisyonda tartışmalı. Komisyondan ne ölçüde kabul görüyorsa o metin haline dönüştürülerek Genel Kurul'a gelmelidir. Bazı konularda Anayasa Komisyonu orada rölantiye alınıyor. Ama öbür taraftan kamuoyunda şunlar şunlar isteniyor diye bazı yasa ve Anayasa değişiklikleri öngörülüyor. Türkiye'yi gündem değişikliğine götüren davranışlarla karşı karşıya kalıyoruz.

O bakımdan başkanlık sistemini Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 3 değerli temsilcisi komisyona getirmeli. Komisyonda arkadaşlarımız ve 4 partiyi temsil eden değerli milletvekillerimiz kendi aralarında tartıştıktan sonra kabul veya ret kamuoyuna veya Meclis'e getirilmelidir. Ama Sayın Başbakan bunu yapmıyor. Zaman zaman komisyonu oluşturan görüşmeleri kamuoyuna aktarmak suretiyle kamuoyunda tartışılıyor ve kullanılmaz hale gelmişse de vazgeçiyor. Böyle bir uygulaması var.

O sebepten dolayı MHP, bunu çok yönlü değerlendirmiştir. Arkadaşlarımız, Anayasa çalışmalarında köklü bir değişiklik öngörüldüğü için Hükümet sistemleri üzerinde de görüşlerini belirleyerek bu komisyona katılmaktadırlar. Bu komisyonda, geçmişten bugüne uygulanan, fakat aksayan yönleri bilinen parlamenter sistemin devamında yarar görüyoruz.''

''AK Parti'nin, bütün bir Anayasa değişikliğinden ziyade referanduma götürülebilecek küçük bir Anayasa değişikliği paketiyle de Başkanlık sistemini belli bir şekilde getirebileceği ya da deneyebileceği konuşuluyor. Böyle bir şey olursa tavrınız ne olur '' sorusunu ise Bahçeli, ''MHP, bu oyunların aracı haline getirilemez. Ya komisyon doğru dürüst çalışır veya bunun haricindeki bir değişiklik oyununa MHP katkı sağlamaz'' diye yanıtladı.

Sayfa Yükleniyor...