Bahçeli: Ülkede fetret devri emareleri görünüyor

MHP lideri Bahçeli son yargı kriziyle ilgili ilk değerlendirmesinde "fetret devri" benzetmesi yaptı. Yaşananların hukuk devleti anlayışının ağır zarar göreceği bir süreci tetiklediğini savundu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada son dönemde yasama, yürütme ile yargının görev ve yetkilerinin dengelenmesi ve uyumlu bir şekilde icrasının ülkenin bekası için hayati önem taşıdığını söyledi.

Bahçeli açıklamasında, “Kuvvetler ayrılığı ilkesine dayanan demokratik parlamenter rejimlerde devlet kurumlarının birbiriyle kavga etmesi, birbirinden farklı görev icra eden hükümet ile bu kuruluşların arasındaki ihtilafların çatışmaya dönüşmesi tehlikeli bir durumdur.

Bu konuda, yasama ve yürütmenin yargıyı etki ve vesayet altına almaya çalışması ve görevine müdahalesi yanlıştır. Ancak yargının da yasama ve yürütmenin yetkilerini sorgulaması ve bu alana taşacak yorumlar getirmesi aynı derecede hatalı bir durumdur.

Bu gerginliklerin ve cepheleşmelerin ülkemizi nereye sürükleyeceği ve sonuçlarının ne olacağı üzerinde, başta AKP hükümeti olmak üzere bütün anayasal kurumların çok dikkatli muhasebe yapmaları son derece hayati ve kaçınılmaz hale gelmiştir” dedi.

Bahçeli yaşananlarla ilgili olarak şunları da söyledi; “Özellikle devletin temel kurumları arasındaki gerilimin su yüzüne çıktığı son dönemde, yasama, yürütme ve yargı arasındaki çatışmalar ile üniversiteler, ordu, medya, emniyet gibi vazgeçilmez kurumların içinde ve aralarında yaşadığı gerginlikler artık tam bir kutuplaşmaya doğru yönelmiştir.

Ülkemiz, hayatın her alanında yaşanan cepheleşmenin sancıları altında, bin yıllık kardeşliğinin sorgulandığı, mülkün temeli olan adalete olan güvenin sarsıldığı, kurumların kargaşaya sürüklendiği, siyasetin kirlendiği, halkının ise yoksullaştığı gelişmelerle tam bir fetret devrinin emarelerini göstermeye başlamıştır.”

''Bugün geldiğimiz noktada, çatışmaya kadar varan gerilimlerden kurtulmanın yolu olarak anayasanın değiştirilmesi teklifi, meşruiyetini kaybetmiş iktidar partisi, yönetemez hale gelmiş hükümet ve yıpranmış siyasetin, milletin hakemliğine yeniden başvurmadan, millet desteğini tazelemeden çözümleyeceği bir husus değildir'' görüşünü savunan Bahçeli, açıklamasında şunları kaydetti:

''Bu teklifi gündeme taşıyan Sayın Cumhurbaşkanı'nın maksadının Anayasa'nın 104. maddesinin makamına verdiği görev olan 'devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetme' sorumluluğundan kaçarak, hükümetin bu konudaki niyetlerine ön alma çabası ve refakat etme arayışı olduğu anlaşılmaktadır. 'nin tıkanmış sorunları ve çözüm inisiyatifi 'hukuka uyduramadık o halde hukuku uyduralım' diyen bir zihniyetin liyakatsiz kadrolarının tercihine teslim edilemeyecek kadar önemli, ciddi ve hayatidir.”

Bahçeli "yargı reformu" önerisine destek verdi ama bunu Meclis'in değil erken seçimle gelecek yeni bir parlamentonun gerçekleştirmesini istedi.

Sayfa Yükleniyor...