Bakana göre kadına şiddetin nedeni TV

Kadına yönelik şiddeti değerlendiren Bakan Kavaf'a göre televizyonlar aracılığıyla şiddet olayları görünür hale gelince daha da arttı.

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Diyarbakır'da Vali Mustafa Toprak'a yaptığı ziyarette 'de kadın ve çocuğu yönelik şiddetle ilgili yapılmış bir envanter çalışması ve istatistiğin bulunmadığını söyledi.

Bakan Kavaf, kadına yönelik şiddetin artmasında medyanın rolünün büyük olduğunu iddia etti. Kavaf, Türkiye'de insanların yüzde 94'ünün televizyon seyrettiğini ve yüzde 86'sının da tek eğlence aracının televizyon olduğunu dile getirdi.

Kavaf'a göre muhtelif kanallardan sürekli pompalanan bir tüketim alışkanlığı, cinsellik, bunlara erişememe, bunları bastırma ya da erişmek için kendini zorlamak şiddete yol açıyor.

Medyanın yaygınlaşması sonucu tüm şiddet olaylarının görünür ve duyulur hale geldiğinden şikayet eden Bakan şöyle konuştu:

"Ama önceden medyada söylem bu kadar etkin değildi. Yaşanan benzeri cinayetler kamuoyunun gündemine gelmeyebiliyordu. Kadınlarda duyarlılık, farkındalık oluşması, bu konuda destek istenmesi, polise çok rahat başvurur hale gelmeleri, konunun medyada gündeme geliyor olması artmış gibi gösteriyor.

Ama aslında var olanların daha ziyade görünür olması sağlandı. Türkiye 9-10 yıl önceki Türkiye değil. Bu konuda çok ciddi yasal değişiklikler yapıldı. 2002 yılında Türkiye'de sadece 8 kadın konukevi vardı. Şimdi ise 66 tane var. Sadece bizim Bakanlığa bağlı 45 kadın konukevi var. Yapılan çok şey var. Bunlar yeterli mi? Yeterli değil. Ama esas olan sebepleri ortadan kaldırmaktır.''

ŞİDDETİN İSTATİSTİĞİ DE ÇALIŞMA DA YOK
Bir gazetecinin; ''Dün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kadına yönelik şiddetin yüzde bin 400 artığını belirtti. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna Bakan Kavaf, ''Şimdi yüzde bin 400 rakamını nereden aldıklarını bilmiyorum. Ancak Türkiye'de kadın ve çocuğa yönelik şiddetle ilgili yapılmış bir envanter çalışması, istatistik yok'' dedi.

Kavaf, ilk defa geçen yıl İçişleri Bakanlığı ile protokol imzaladıklarını, şiddete uğrayan kadınların karakola başvurduklarında bir form doldurduklarını belirterek, bunun karakola giden şiddet mağduru kadının polis tarafından zoraki tekrar eve gönderildiği, spekülatif haberleri ortadan kaldırmak için uyguladıklarını, ayrıca bu formlar vasıtasıyla envanter bilgiye ulaşacaklarını, kaç kişinin şiddet nedeniyle başvurduğunun ortaya çıkacağını söyledi.

''Kadına yönelik şiddet konusunda erkeklerin eğitilmesi konusunda çalışmanız var mı?'' sorusuna Bakan Kavaf, öncelikle kadının şiddete uğradıktan sonra ilk gittiği yerin karakol ve polisle muhatap olduğunu, İçişleri Bakanlığı ile yaptıkları protokol çerçevesinde bugünlük idare0 polise eğitim verdiklerini ve bunun devam ettiğini vurguladı.

Şiddet gören kadının sağlık hizmeti alabileceğini, bu konuda da duyarlılık ve farkındalık oluşturabilmek adına 59 bin sağlık personeline, hukuken hak arama süreci için de 326 aile mahkemesine eğitim verdiklerini bildiren Kavaf, bu konudaki çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.

Tüm bunların sonuca müdahale eden kamu personeline verilen eğitimler olduğunu, Bakanlık olarak sonucu müdahil olduklarını anlatan Kavaf, şiddetin bir sonuç ortaya çıktıktan sonra o sonuçtan çıkan zararı telafi etmeye çalıştıklarını vurguladı.


Sayfa Yükleniyor...