Bakü'de şüphe kalmadı

Başbakan Erdoğan, Azerbaycan'ın Yukarı Karabağ konusundaki hassasiyetinin Türkiye'nin de hassasiyeti olduğunu belirterek, ''İşgal ortadan kalkmadıktan sonra kapıların açılması mümkün değil'' dedi. Aliyev ise "Azeri halkı için hiçbir şüphe kalmadı" yanıtını verdi.

Bakü'de şüphe kalmadı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Zağulba Sarayı'ndaki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.


Konuşmasına ''Dost ve kardeş Azerbaycan'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek'' başlayan Başbakan Erdoğan, Aliyev ile görüşmelerinde iki ülke arasındaki ilişkileri en geniş biçimde ele aldıklarını belirtti.

İkili ilişkilerin yanı sıra bölgedeki sorunları da konuştuklarını anlatan Erdoğan, enerji konusunda değerlendirmeler yaptıklarını bildirdi.

Başbakan Erdoğan, Azerbaycan'ın enerji tedarik ülkesi olduğuna dikkati çekerek, ile Azerbaycan arasındaki doğalgaz anlaşmaları, bölgesel ve komşu ülkelerle yapılacak anlaşmaları görüştüklerini, geleceğe yönelik ne gibi adımlar atılacağını müzakere ettiklerini söyledi.

Azerbaycan ziyaretine eşlik eden bakanların da görüşmeler yaptığını ve yapmaya devam edeceğini belirten Erdoğan, ''Bu buluşma, geleceğe yönelik çok daha farklı, çok daha güçlü temellerin aynı şekilde yükselmesine zemin hazırlamıştır'' dedi.

"AZERBAYCAN'IN HASSASİYETİ, HASSASİYETİMİZDİR"
Başbakan Erdoğan, Aliyev ile iki ülke ilişkilerini en geniş anlamda görüşme fırsatı bulduklarını belirterek, şunları söyledi:

''Bizim tarihten bu yana birlikteliğimiz tartışılmaz. Buna gölge düşürme gayreti içine girenlere bu buluşmalarımız en güzel cevabı vermiş olacaktır. İkili ilişkilerimizin temelinde, bizim tek millet anlayışımız, iki devlet anlayışımız aynen devam etmektedir. Azerbaycan'ın özellikle Yukarı Karabağ konusundaki hassasiyeti, bizim aynen hassasiyetimizdir. Yukarı Karabağ konusu üzerinde bugüne kadar yapılmış olan bazı spekülasyonları olarak, hükümet olarak bizim kabul etmemiz mümkün değil. Bugüne kadar nasıl kabul edilmediyse, bugün de kabul edilemez, bundan sonra da böyle bir şey asla kabul edilmeyecektir.

İŞGAL KALKMADAN KAPILAR AÇILMAZ
Burada sebep-netice ilişkisi söz konusudur. Yukarı Karabağ'ın işgali bir sebeptir, kapıların kapanması bir neticedir. Orası işgal edildiği için Türkiye kapıları kapatmıştır. İşgal ortadan kalkmadıktan sonra kapıların açılması da mümkün değildir. Bunu çok açık net bir çok yerde ifade ettiğim gibi Bakü'de de bugün ifade etmiş oluyorum.

Atılması gereken diğer adım; Minsk sürecinin üçlüsü ABD, Rusya, Fransa 18 yıldır süren bu müzakereleri de süratlendirmesi ve bir an önce neticeye gidilmesidir. Burada da nihai karar değerli kardeşim Aliyev ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın yapacakları görüşmelerle bir yere varılması konusudur. Ondan sonra bize de görev düşüyorsa, biz de üzerimize düşen görevimizi yaparız.''

Erdoğan, Azeri bir gazetecinin, ''Türkiye-Ermenistan sınırına'' ilişkin sorusunu yanıtlarken, bu konuyu gerek Londra'da, gerek Türkiye'de parlamentoda grup konuşmalarında açıkladığını anımsattı.

DAHA GARANTİLİ BİR İFADE OLABİLİR Mİ?
Erdoğan, şöyle devam etti: ''Ben Türkiye'de parlamentodaki grup konuşmalarımda bunu defaatle açıkladım. Aynı şekilde televizyon programlarında açıkladım. Londra'da katıldığım G-20 zirvesinden sonra orada yaptığım bir konferansta aynı şekilde yine açıkladım. Israrla üzerinde durduğum konu şudur: Yukarı Karabağ'ın işgalinden sonra bizim sınır kapıları kapatılmıştır. Şimdi de işgal ortadan kalkmadıkça biz sınır kapılarını açmayız. Bunu kim söylüyor? Türkiye Cumhuriyetinin Başbakanı söylüyor. Bundan daha başka garantili bir ifade olabilir mi?''

DAHA ADİL BİR RAKAMA ULAŞACAĞIZ
Azeri bir gazetecinin, ''Türkiye'nin Rusya Federasyonu'ndan doğalgazı 400-450 dolara, Cezayir'den 300-350 dolara alırken, Azerbaycan'dan 120 dolara gaz almasının ne kadar adil olduğunu'' sorması üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

''Tabii ilk kontrat yapıldığı zaman bu rakamdan bu iş başlatılmış vaziyette. Şu anda gelinen noktada tabiki ben bu rakamın adil olduğunu savunamam. Adil bir rakam değil. Onun için biz bugün değerli kardeşim Sayın Cumhurbaşkanı Aliyev'le bu görüşmeleri de yaptık. Socar'ın (Azerbaycan devlet petrol şirketi) başındaki Sayın Rövnag Abdullayev ile Enerji Bakanım bugün görüşmeleri yapacaklar ve bu görüşmeleri biraz sonra inşallah daha adil bir rakama ulaştıracağız, çalışıyoruz.''

AZERİ HALKI İÇİN HİÇ BİR ŞÜPHE KALMADI
Aliyev ise konuşmasında şunları söyledi: "Birlik ve kardeşlik her iki devlet içinde önceliklidir. Biz bugün genel anlamda birlikte hareket edeceğimiz konuları yeniden gözden geçirdik. Türkiye Azeribaycan arasında iktisadi ve enerji konularında önemli ilişkiler söz konusu. Türkiye-Azerbaycan ilişkileri çok iyi bir yerdedir. İki müstakil devlet olarak çalışıyoruz. Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü sağlanmaya devam edilmelidir. Görüşmeler meselelere aydınlık getirdi. Değerli kardeşim Sayın Başbakan'ın verdiği cevap beni fazlasıyla tatmin etmiştir. Bu konuda hiç bir şüphe kalmadı. Azeri halkı için hiç bir şüphe kalmadı."

Azerbaycan ve Türkiye arasında tarihi bağlar bulunduğunu anlatan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ise iki ülke halklarının gelişmesi için çaba gösterdiklerini söyledi.

İKİ ÜLKENİN DE TUTUMU AYNI
Uluslararası zeminde iki ülkenin de tutumunun aynı olduğunu vurgulayan Aliyev, Azerbaycan ve Türkiye'nin bölgede barış ve istikrarın sağlanmasından yana olduğunu kaydetti.

Aliyev bir gazetecinin, ''Bir süre önce Türkiye'nin Ermenistan sınırını açacağına ilişkin iddialarla ilgili 'Türkiye'den basit bir yanıt bekliyoruz' demiştiniz. Bu yanıtı aldınız mı?'' sorusu üzerine Başbakan Erdoğan'ın buna en güzel cevabı verdiğini söyledi. Erdoğan'a sözlerinden dolayı teşekkür eden Aliyev, ''Hiçbir şüpheye yer kalmadı. Başbakan'ın sözleri buna karşı en iyi cevaptır'' diye konuştu.

ÜST DÜZEY AÇIKLAMALAR YAPILDI
Bu şüphenin neden oluştuğunun sorulması üzerine de Aliyev, Şubat ayında Ermenistan basınında çıkan ''Türkiye'nin sınırları açacağına'' ilişkin haberlere karşı bir açıklama gelmediğini söyledi. Aliyev, Nisan ayında ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Taypip Erdoğan ve öteki üst düzey yetkililerin bazı açıklamalar yaptığını ve bu açıklamaların Azerbaycan halkında oluşan şüphelere son verdiğini dile getirdi.

Aliyev, yaşanan gelişmelerin ardından Azerbaycan'ın Rusya'ya yakınlaştığı şeklindeki yorumların sorulması üzerine de Azerbaycan'ın tüm ülkelerle iyi ilişkiler kurmaktan yana olduğunu söyledi. Ülkesinin Rusya ile tarihi ilişkilere sahip olduğunu Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in ziyaretlerinden birini Azerbaycan'a gerçekleştirdiğini anlatan Aliyev, ülkesiyle Rusya arasında Stratejik Dostluk Anlaşması bulunduğunu da bildirdi.

DOĞALGAZ FİYATLARI
Azerbaycan'ın Türkiye'ye verdiği doğalgaza zam yapacağı şeklindeki haberlere ilişkin soruyu yanıtlarken de Aliyev, bu konunun son yaşanan gelişmelerle ilgisi bulunmadığını kaydetti. Aliyev, doğalgaz fiyatlarının dünya petrol fiyatlarındaki artış ya da azalmaya bağlı olduğunu ifade ederek, ''İki ülke arasındaki anlaşmalarda da bunun öngörüldüğünü'' söyledi.

Sayfa Yükleniyor...