Bal sarhoşu ayının sağlık durumuna ilişkin açıklama (Acı bal nedir?)

Tarım ve Orman Bakanlığı, Düzce'de arıcıların ürettiği acı baldan fazla yiyerek bayılan yavru bozayının sağlık durumunun iyi olduğunu açıklanırken bitkin düşen ayıyı bulan ormancı ise anları anlattı.

Bal sarhoşu ayının sağlık durumuna ilişkin açıklama (Acı bal nedir?)

'de fazla miktarda acı bal yediği için sersemleyen yavru ayının görüntüleri sosyal medyada ilgi çekti.

Yığılca ilçesinde ormanda acı bal üretimi yapan arıcıların baygın bulduğu yavru bozayı, Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) ekiplerince tedaviye alındı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, baldan fazla yiyerek bayılan ayının sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

Sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Düzce'de bitkin halde bulunan yavru boz ayımızın sağlık durumu iyi. Ekiplerimiz tedavisine devam ediyor. Balın dozunu kaçıran sevimli kızımıza bir isim verelim, adıyla yaşasın" denildi.

''ARKADAŞIM AYAĞINDAN BEN ENSESİNDEN TUTTUM''

Balın dozunu kaçırdığı için bitkin düşen ayıyı bulan ormancı ise o anları anlattı. 

Ormancı Yasin Öztaş, yolda ayıyı ilk gördüklerinde korktuklarını, daha sonra araca aldıkları hayvanı Düzce Milli Parklar ve Doğa Koruma Şube Müdürlüğüne teslim ettiklerini söyledi.

Öztaş, bir gün önce bölgede karşılaştıkları köylülerin kendilerine bölgede bir anne ayının 2 yavrusuyla gezdiğini söylediğini anlattı.

Bölgede görev yaptıklarını dile getiren Öztaş, "Orman koruma kontrol faaliyetlerimizi gerçekleştirirken yolda yerde ayı yavrusu yattığını gördük halsiz bir şekilde. İlk başta baktık, korktuk tabii. Arkadaşım ayağından, ben de ensesinden tutarak arabaya aldık" ifadesini kullandı.

Bal sarhoşu ayının sağlık durumuna ilişkin açıklama (Acı bal nedir?) - 1

ACI BAL NEDİR?

Acı bal diğer adıyla 'deli bal' fundagiller familyasından 'orman gülü' bitkisiyle beslenen arıların ürettiği bir bal türü. Acı bal; gastrit, ülser gibi mide, bağırsak sistemi gibi rahatsızlıkları olanlar tarafından kullanılıyor. Ancak uzmanlar fazla tüketimin zehirlenmelere yol açabileceğini belirtiyor.

Zehirlenme belirtileri, balı yedikten 30 dakika ile 2 saat sonra mide bulantısı, kusma, şiddetli hipertansiyon ve kalp ritminin düşmesi, beyine yeterli kan gitmemesine bağlı hastanın bayılması şeklinde görülüyor.

Deli bala bağlı zehirlenmelerde terleme, sersemlik, çift ve bulanık görme gibi durumlarda ortaya çıktığı belirtiliyor.

Sayfa Yükleniyor...