Balık çiftliklerinde tartışma sürüyor

Balık çiftlikleri ile ilgili tartışmalar sürüyor. Çiftlikler doğal yaşama zarar veriyor mu? Balık çiftlikleri ne zaman taşınacak? Bu sorular yanıtlarını arıyor..

Balık çiftliklerinde tartışma sürüyor

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu 10 Haziran'da İzmir'de şu açıklamayı yapmıştı: "Tüm valiliklere talimat gönderdik. Cezalar veriliyor. İkinci cezalar katlamalı olarak verilecek, bu konuda şakamız yok, çok ciddiyiz. Mevzuata uygun hareket etmeyen balık çiftliklerini gerekirse yüzde 50 fazlasıyla bedelini almak kaydıyla zoraki taşıyacağız."

Bu açıklama ne ilk ne son. Bakan Eroğlu, daha önce de "taşınmaları için verilen süre, 30 marttta saat 16.59'da doluyor. Bu işin şakası yok. Kesinlikle müsamaha göstermeyeceğiz" Demesine ve verilen sürenin de dolmasına karşın, bazı şirketler, çiftliklerini taşımakta hala "direniyor"....

Kıyıların dibine kadar yanaşan balık çiftlikleriyle ilgili süreç aslında 24 ocak 2007'de başladı.. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yayınladığı tebliğe göre, balık çiftlikleri en az 30 metre derinlik, kıyıdan da 1.1 kilometre uzaklıkta olma zorunluluğu getirildi. 

Ancak yürütmeyi durdurma kararı ve balık çiftliklerinin "yavrular büyüsün" itirazı, süreci bugüne dek taşıdı...

Avukat Mutlu Çakır anlatıyor: "Şu anda faaliyet gösteren işletmeler bir mahkeme kararına dayanarak faaliyet gösteriyor. Bugüne kadar kıyıda olanlar mevcut oalnlar da kapatılacak kaldırılacak. Hukuki süreç böyle. Mevcut durumda herhangi bir kaçaklık ve hukuka aykıtrılık sö konusu dğil fakat bir balık çiftliğini kapatmak herhangi bir iş yerini kapatmak gibi değil içinde ccanlı hayvan var beslemesi var kontrolü var vs si var o yüzden istediğiniz zaman kapatamıyorsunuz belli bir zamana ihtiyacı var sektör de bunu istedi artık sürç ortak akılla herkesin içine sinecek herkesin kabul edeceği şekilde bir çözüm yoluna doğru gidildi. "

Tartışmanın en yoğunlaştığı yerse hiç kuşkusuz kültür balık üretim kapasitesinin yüzde 78'ini elinde bulunduran İzmir ve Muğla. Özellikle Bodrum ve Güllük körfezi, turizm ve balık çiftlikleri tartışmasını hala yaşıyor. Tebliğe karşın, balık çiftlikleri kıyıya yakın bölgelerdeki üretimini hala sürdürüyor. Turizmciler, balık çiftliklerinin yarattığı kirlilikten şikayetçi.

Turizmci Bülent Bayrakçı anlatıyor: "Zaman zaman büyük sıkıntı yaşıyoruz, balık çiftliklerinden, denizden köpük, balık yemi artıkları, kimyasal maddeler geldiğini görüyoruz. Mümkün olduğunca elemanlar temizlemeye çalışıyor ama başarılı olamıyoruz. Balık çiftliklerinin Torba'dan tamamen taşınmasını istiyoruz."

Ancak sektör temsilcileri bu iddialara tepkili..

Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Osman Kurt anlatıyor: "Balık çiftlikleri hiçbir zaman denizden çıkan denizi hiç bir zaan kirletmez. Çoğu balıkçı çiftliklerimiz ege bölgesinde olduğu için zaten pek kara suyumuz olmadığı için bizi denizimize herhangi bir kirlilik bir şey yapmıyor. Sadece görüntü kirliliği olarak görünüyor yoksa suyu kirleticek diye bir olay yok onun için bunların açığa alınması yada kıyıya alınması herhangi bir sakınca yojkktur. "

Deniz Biyoloğu Müfit Türküstünise şunları söylüyor: "Balık çiftlikleriyle ilgili bürokraside inanılmaz bir yavaşlık var. Bu yavaşlığın sebebi de- kişisel görüşüm, kimseyi suçlamak istemiyorum- bu bürokrasideki yavaşlığın sebebi de turizmciler. Çünkü turizmciler balık çiftliklerinin taşınmasını istemiyorlar, tamamen ortadan kaldırılmasını istiyorlar."

Sayfa Yükleniyor...