Barajlar su mahkemelerinde yargılanıyor

İstanbul’da toplanacak Dünya Su Forumu öncesi, oluşturulan alternatif ‘Su Mahkemesi’ ile Ilısu, Munzur ve Yusufeli barajları yargılanacak.

Barajlar su mahkemelerinde yargılanıyor

5. Dünya Su Forumu 16-22 Mart 2009 tarihleri arasında İstanbul’da toplanacak. Forumu yalnızca resmi makamların ve büyük şirketlerin sözlerinin duyulacağı suyun ticaretleştirilmesine hizmet edeceğini savunan sivil toplum örgütleri, forum öncesinde alternatif bir ‘Su Mahkemesi’ kuruyor.

Sürdürülebilir çözüm yolları üretilmediği takdirde, su nedenli çatışmaların sayısının artacağına ve şiddetleneceğine dikkat çeken sivil tolum örgütleri, kurulacak ‘Su Mahkemesi’ ile çözüm bulunamamış su ile ilgili çatışmaların çözümüne katkı sunmayı ve alternatifler yaratmayı amaçlıyor.

10-11 ve 14 Mart tarihlerinde kurulacak mahkeme, ’den üç ve Latin Amerika’dan da iki su projesini yargılayacak.

DAVALAR EDİLEN BARAJLAR
Mahkeme, Türkiye’den Yusufeli, Hasankeyf ve Munzur yöresine yapılması düşünülen baraj projelerini ve Meksika’daki sosyal ve çevresel bozulma ile Brezilya’daki Madeira Nehri’ne kurulması planlanan baraj projelerini dava konusu olarak inceleyip karar verecek. Kararlar kamuoyuna jüri heyeti tarafında duyurulacak. Mahkeme, Türkiye’den Yusufeli, Hasankeyf ve Munzur yöresine yapılması düşünülen baraj projelerini ve Meksika’daki sosyal ve çevresel bozulma ile Brezilya’daki Madeira Nehri’ne kurulması planlanan baraj projelerini dava konusu olarak inceleyip karar verecek.

Ilısu Barajı Hasankeyf’in baraj gölü sularının altında kalacak olması nedeniyle, Munzur Barajı, Munzur Vadisi Ulusal Parkı’ndaki jeolojik oluşumlar vesoyu tükenme tehdidi altındaki hayvan ve bitki türlerini ortadan kaldıracağı nedeniyle, Yusufeli Barajı da doğa sporlarına olanak sağlayan Çoruh Nehri ve civarındaki doğal alanı yok edeceği gerekçeleriyle eleştiriliyor.

ULUSLARARASI KATILIM
Davaları kendi arasında görüşecek olan yedi kişilik jüri, alınan kararları 14 Mart’ta kamuoyuna duyuracak. Jüride isimler bulunuyor; Pelin Batu (oyuncu), Emel Kurm (Helsinki Yurttaşlar Derneği), Dilek Kurban (TESEV), David Barkin (akademisyen-Meksika), Alexandre Camanho de Assis (Brezilya), Silke Helfrich (Heinrich Böll Stiftung Derneği-Almanya) ve Maurits Groen (Taskforce Energy Transition’da yönetici)

‘Su Mahkemesi’ne Türkiye’deki sivil toplum örgütleri dışında, merkezi Kosta Rica’da bulunan otonom, bağımsız ve uluslararası bir kuruluş olan Latin Amerika Su Mahkemesi ve Almanya merkezli Heinrich Böll Stiftung Derneği de destek veriyor.

Mahkeme öncesinde bugün bir tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıda söz alan Heinrich Böll Stiftung Derneği’nden Ulrike Dufner Dünya Su Forumu’nda muhalif görüşlerin dışlanması nedeniyle Forum’da seslerini duyuramayacakalarını belirterek, su politikalarının alternatifleriyle birlikte masaya yatırılması gerektitiğini savundu. Türkiye’de hidroelektrik baraj fetişizmi olduğunu söyleyen Dufner, bunu pek çok çevresel soruna neden olduğunu ve bu konudaki çevreci deneyimlerin ve hukuksal süreçlerin Türkiye’deki baraj projelerine uygulanması konusunda da bir gereklilik olduğunu savundu.

BAŞBAKAN'A DAVET
Katılımcılardan Nükhet Oğan ise görüşülecek davalar hakkında bilgi verdi. Oğan’ın verdiğe bilgiye göre, baraj projelerinin yargılanacağı dvada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ve Devlet Su İşleri Genel Müdürü Haydar Koçaker ile birlikte, Ilısu Barajı projesine kredi sağlayan Almanya, Avusturya ve İsviçre hükümetlerine çağrıda bulundu.

Sayfa Yükleniyor...