'Barış Anneleri'nden Meclis'te eylem

''Barış Anneleri'' isimli grup, Başbakan Erdoğan'ın Meclis’teki makam odası önünde oturma eylemi yaptı. BDP’li vekillerin de destek verdiği grup, açıklama yaptıktan sonra eyleme son verdi.

'Barış Anneleri'nden Meclis'te eylem

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile birlikte Başbakanlık makamının önüne gelen kendilerine “Barış Anneleri” ismini veren grup, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek istedi.

Daha sonra oturma eylemi başlatan gruba, Demirtaş'ın yanı sıra BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Grup Başkanvekili Hasip Kaplan ile bazı BDP milletvekilleri de destek verdi.

Başbakanlık koruma görevlilerinin ''Ziyaret yasağı var. Burada bunu yapamazsınız'' uyarısı üzerine Demirtaş, ''Burası parlamento. Kimse buraya KPSS ile girmedi. Sokak mı burası'' diye tepki gösterdi. BDP'li Sakık da tepkisini, ''Bunlar bizim konuklarımız. Annelerimiz. Böyle davranamazsınız'' şeklinde dile getirdi.

Daha sonra ayağa kalkan ve isminin Havva Kıran olduğu öğrenilen eylemci, ''Başbakan ile görüşmek istiyoruz. Barış istiyoruz. Barışın, çözümün yeri burası'' diye bağırdı.

“Barış Anneleri”, daha sonra eylemi sona erdirerek, BDP grubuna gitti.

BDP Grubu önünde ''Barış Anneleri'' adına açıklama yapan Raife Özbey, ''yıllardır savaşın bitmesi için Ankara'ya geldiklerini ancak yetkililerle görüşemediklerini'' ifade etti.

BDP Van Milletvekili Özdal Üçer'in, cep telefonuyla eylemi görüntülediği izlendi.

"MECLİS EYLEM YERİ DEĞİL"
Bu arada 'barış anneleri'nin eylemi, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e soruldu.

Vatandaşların düşüncelerini milletvekillerine aktarabileceğini, onların da kürsüden bu talepleri söyleyebileceğini ifade eden Çiçek, ''Meclis eylem yeri değil, söylem yeridir. Herkesin buna dikkat etmesi lazım. Eğer buralar eylem yeri haline getirilmeye çalışılırsa, Meclis başka türlü tartışmaların merkezi haline gelir. Herkesin sorumluluğunun bilinci içinde olmasında fayda var'' dedi.

Cemil Çiçek, ''Milletvekilleri bu işlere yardımcı oluyorsa, evvela herkese sorumluluğunu hatırlatmak isterim. Miting, toplantı yapılabilir, demokratik bir kısım eylem şekilleri ortaya konulabilir ama bunun yeri Meclis değildir'' diye konuştu.

Milletvekillerinin talepleri ve düşüncelerini kürsüden dile getirebileceklerini belirten Çiçek, ''Herkesin biraz daha sorumlu davranmasında fayda var. Tedbir deyince polisiye tedbirler akla gelir. Kimse o tür tedbirlerin gündeme gelmesini arzu etmiyor, etmeyecekse de sorumlu davranması lazım'' dedi.

Eylem yapmanın yolu ve yönteminin yasalarda belli olduğunu kaydeden Çiçek, herkesin bunlara uymak kaydıyla istediği konuyu gündeme getirebileceğini ama yeri ve zamanı bakımından Meclisin bu işlerin mekanı olamayacağını bildirdi.

Sayfa Yükleniyor...