Başbakan Yıldırım: İslam dünyası açık şekilde ilan etti

Göç ve Uyum Sempozyumu'nda konuşan Başbakan Yıldırım, İTT'nin Kudüs kararına değindi ve "İslam dünyası bölgede tek taraflı kararlar alınamayacağını açıkça ilan etti" dedi.

Başbakan Yıldırım: İslam dünyası açık şekilde ilan etti

Başbakan Binali Yıldırım, Ankara'da Göç ve Uyum Sempozyumu'na katıldı.

Burada bir konuşma yapan Yıldırım, "İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İTT) Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak tanıma kararına değindi. 

"İslam İşbirliği Teşkilatı'nın İstanbul'da gerçekleştirdiği tarihi zirveye değinmek istiyorum. Trump Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etti, bu karar uluslararası hukuka ve tarihi gerçeklere aykırı bir karardır" diyen Yıldırım şunları söyledi:

"Bu kararla beraber bölgede işgal faliyetleriyle alan genişleten fiili durum yapan İsrail ödüllendirildi. Mazlum Filistin halkı ise bir kez daha cezalandırılmıştır. Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere bu durumu kabul etmeyeceğimizi tüm dünyaya ilan ettik. Bu karar bizim için yok hükmündedir.

İTT toplantısında Doğu Kudüs Filistin'in başkenti olarak ilan edildi. Bütün ülkelere de bu kararı desteklemesi için çağrı yapıldı. Bu tarihi bir karardır. Bölgede hiç kimsenin bölge üzerinde tek taraflı, keyfi kararlar almaya hakkı da haddi de yoktur. Bu zirvede İslam dünyası bunu en açık şekilde ilan etmiştir." 

GÖÇMEN İŞLERİ TEK MERKEZE

Mültecilerle ilgili alınan yeni bir kararı da açıklayan Yıldırım, "Bundan böyle göçmen konularının daha iyi koordinasyonu için mültecilerle ilgili yetkiyi Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'ne devrediyoruz. AFAD ilk etapta karşılayacak, daha sonra Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'ne devredilecek. Daha sonra yapılması gereken işler tek merkezden kontrol edilecek"  diye konuştu.

Yıldırım'ın açıklamasından öne çıkan diğer başlıklar şöyle:

"Ülkeler göçü engellemek için harcadığı enerjiyi daha çok kaynak üretmeye harcaması gerekiyor. Göç bugün engellenemeyen bir hakikattır. Duvarlar dikenli teller sığınmacı sayısını azaltmıyor.

Akdeniz'de 10 binlerce insan umutla geleceğe giderken soğuk sularda hayatını kaybetti. göç açısından artık sadece bir transit bir ülke değildir. hedef ülke haline gelmiştir.

Bu da Türkiye'nin gelişmesiyle ilgili bir durumdur. 1951 Cenevre Sözleşmesi olmadan da zorda kalanlara kapımızı açan bir ülkeyiz. Bir karar daha aldık. Türkiye bütün mazlumların yanında olmuştur, olmaya da devam ediyor.

20 yılda Akdeniz'de 55 bin sığınmacı hayatını kaybetti. Kıyıya adeta cansız insan bedenleri vuruyor. Bugün Akdeniz bir anlamda en büyük insan mezarlığı haline gelmiştir.

Aralık 2017 itibarıyla ülkemizdeki Suriyelilerin 976 bini, okul çağındaki yavrularımızdan oluşuyor. Devlet okullarında, geçici eğitim ve barınma merkezlerinde 612 bin yavrumuza eğitim öğretim veriyoruz. Bu çerçevede, 2016 yılında yüzde 30 düzeyinde seyreden okullaşma oranı, 2017-2018 öğretim yılında yüzde 65 seviyesine ulaşmış bulunuyor.

Mart 2016'da AB ile bir mutabakata vardık. Göçmenler için maddi yardımlar yapılacaktı. Maalesef bu taahhütte AB çok ağır gidiyor. Yardım ister gelsin ister gelmesin. Türkiye kendi imkan ve kabiliyetleriyle darda zorda olanlara kucak açmaya devam edecek.

"Suriye'de işler düzeliyor, yavaş yavaş rayına girmeye başladı. Fırat Kalkanı ile 2 bin kilometrekarelik bir alanı DEAŞ'tan, PKK'dan temizledik ve 75 bin Suriyeli kardeşimiz o bölgeye gitti, yerleşti, normal hayatına döndü."

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Binali Yıldırım
  • Türkiye
  • Gündem
  • Genel

Sayfa Yükleniyor...