Baskın öncesi yoğun trafik yaşanmış

İsrail komandolarının Gazze’ye yardım götüren filoya baskını öncesinde Washington, Ankara ve Tel-Aviv hattında yoğun bir diplomasi trafiği yaşanmış.

İsrail’in Gazze’ye insani yardım götüren filoya yaptığı baskın öncesinde geminin durdurulması için son saniyeye kadar çaba harcanmış ancak başarılı olunamamış.

Aslı Aydıntaşbaş bugünkü yazısında ne Ankara ne de Washington’ın baskının uluslararası sularda ve bu derece kanlı olcağını bilmediğini ifade etti.

Ayrıca Tel-Aviv’de operasyon emri verenler de Mavi Marmara’da işlerin bu boyutta kanlı olacağını pek düşünmemiş.

Baskın öncesinde Washington’da çok özel ve gizli tutulan bir toplantı planlanıyordu. 1 Haziran Salı günü Başbakan Erdoğan’ın gezisinden ayrılarak Arjantin’den ABD’ye uçması beklenen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Washington’da ABD Başkanı Hillary Clinton, ardından da Kanada’dan gelecek olan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya gelecekti.

Davos’ta “One minute” ve Danny Ayalon’la “alçak koltuk” krizinden sonra iyice gerilen Türk-İsrail ilişkilerini yeniden rayına oturtmayı amaçlayan bu görüşme ABD tarafından önerilmiş ve Ankara tarafından kabul edilmişti.

Böylece iki başkent arasında Davos’tan beri ilk üst düzey siyasi diyalog sağlanmış olacaktı. Ancak Mavi Marmara’da olayların kontrolden çıkması sonucunda görüşme iptal edildi.

DİPLOMATİK TRAFİK HEMEN BAŞLADI
Gemiyle ilgili diplomatik trafik, İHH Gazze misyonunu açıkladıktan hemen sonra başladı. İsrail, doğrudan Ankara’ya önce bu misyona karşı olduklarını, ardından geminin hareket etmesine yakın Mavi Marmara ve filonun Gazze’ye geçmesini “engelleyeceklerini” bildirdi.

Hükümet ve Dışişleri, farklı kanallardan İHH ile temasa geçerek riskler konusunda ve İsrail’in tutumu konusunda uyardı. Dışişleri ayrıca geminin kalkmasına yakın İHH yetkililerini ikna etmeye çalıştı ve hükümet AK Parti milletvekillerinin geziye katılmasını istemedi. Gemi ayrıca herhangi bir silah veya gizli kargo ihtimaline karşı gümrük yetkilileri ve istihbarat birimleri tarafından çeşitli defalarda kontrol edildi.

Türk hükümeti de çeşitli kanallardan Washington ve Tel Aviv’e “Biz İHH’yı vazgeçirmeye çalıştık ancak dinlemediler” mesajını verirken, Denizcilik Müsteşarlığı, filonun “Gazze’ye yardım” amaçlı olarak takdim edilmesine karşın Antalya’dan Kıbrıs duraklı olarak “Beyrut” limanı için gidiş izni almasına göz yumdu.

Gemi hareket ettikten sonra ABD’nin Ankara’daki büyükelçisi Jim Jeffrey, Ankara’da Dışişleri Bakanlığı’na giderek son durumla ilgili bilgi aldı ve İsraillilerin gemiyi bir operasyonla durdurup Mısır ya da Aşdod limanına çekebileceği konusunda uyardı. Dışişleri Bakanlığı, gemiyi durdurma konusunda İHH ile temasa geçtiklerini, ancak sivil toplum kuruluşunun ikna edilemediğini bildirdi. Dışişleri Bakanlığı ayrıca ABD’li yetkiliye İsrail’in “itidalle hareket etmesi gerektiği” konusunda bir mesaj iletti.

Sayfa Yükleniyor...