'Batı, Türkiye'nin önemini kabul etmeli'

Cumhurbaşkanı Gül, Foreign Affairs dergisinden Jonathan Tepperman'a verdiği mülakatta Türkiye ve ABD-Avrupa ilişkilerine değindi.

'Batı, Türkiye'nin önemini kabul etmeli'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "ABD ve Avrupa 'nin önemini kabul etmeye başlamalı" dedi.

Gül'ün ekim ayında Foreign Affairs dergisinden Jonathan Tepperman'a verdiği mülakat derginin son sayısında yayımlandı.

Abdullah Gül, mülakatta ve çevre ülkelerinde yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye-Batı ilişkileri üzerine soruları yanıtlayan Gül, ''ABD ve Avrupa, Türkiye'nin önemini kabul etmeye başlamalı ve Türkiye onlar için daha önemli olmalı'' ifadesini kullandı.

Türkiye'nin yönünü Batı'dan çevirdiği yorumlarının hatırlatılması üzerine Gül, bu yorumların haksız olduğunu, Türkiye'nin AB'ye tam üye olmak için mücadele ettiğini dile getirdi.

Türkiye'nin bütün Avrupa kurumlarında yer aldığını belirten Gül, ''Bölgemizde daha aktif olmaya başladığımız gerçeği, 'Türkiye'nin yönünü değiştirdiği' ya da 'Avrupa'dan uzaklaştığı' şeklinde yorumlanmamalıdır. Biz sürekli Avrupa standartlarını ülkemize adapte ediyoruz. Bu tür yorumlar yüzeysel ve sağlam bir temele dayalı değil. AB'deki dostlarımız bu yorumları Türkiye'nin üyeliğine ilişkin sorumluluklarından kaçmak için bahane ediyor olabilirler'' yorumunda bulundu.

'TÜRKİYE'DE KÖKLÜ REFORMLAR YAPILIYOR'
Gül, bir soru üzerine Batılı ülkelerin Türkiye'ye yaptığı 'demokrasi' eleştirilerine de değindi.

"Yakın zamanlarda gazetecilerin tutukluluklarına ve Kürt parlamenterlerin yasaklanmalarına getirdiğiniz eleştiriler, bu endişeleri paylaştığınız anlamına mı geliyor'' sorusuna Gül şu yanıtı verdi:

''Tam tersine, ilerliyoruz ve her gün köklü reformlar gerçekleşiyor. Tabii ki uygulamada bazı hatalar var ve ben de bu yüzden bu hatalara dikkat çekmek istedim. Bu hatalı uygulamalara dikkat çekmek istedim, çünkü bunların reform ve demokratikleşme sürecinin üzerine gölge düşürmelerine izin vermek istemiyorum. Mesela siz gayet doğal olarak bu konuda bir soru sordunuz.

'Türkiye'nin üzerine gölge düşmesi' derken bahsettiğim şey tam da bu. Bu durum beni çok üzüyor; işte bu yüzden de ne zaman bir hatalı uygulama görsem hemen o anda uyarıda bulunuyorum.''

'RUSYA SURİYE'DE SÜRECE DAHİL OLMALI'
Abdullah Gül, ''Rusya'dan Suriye'ye gitmekte olan uçağın Türkiye tarafından indirilmesinin bölgede tansiyonun arttığının işareti mi'' sorusu üzerine, Suriye ile Türkiye arasında ikili sorun olmadığını, problemin Suriye'deki rejimin halkına karşı gerçekleştirdiği insan hakları ihlali olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin uzun bir sınırı olan komşusunda yaşanan gelişmelerden etkilendiğinin altını çizen Gül, Suriye halkının taleplerini desteklediklerini ancak daha fazla can kaybının önlenmesi için Rusya ve İran'ın da geçiş sürecine adapte edilmesi gerektiğini başından beri dile getirdiğini belirtti.

Rusya'nın Libya'da Batı'yı desteklediğini ama geçiş sürecinden dışında tutulduğunu vurgulayan Gül, "Dolayısıyla Suriye'de, Rusya da işin içinde olmalı, geçiş sürecinin bir parçası olacağının ve mülahazalarının dikkate alınacağının garantisini alabilmeli" ifadelerini kullandı.

'İLİŞKİLERİN BOZULMASI İSRAİL'İN HATASI'
Cumhurbaşkanı, İsrail-Türkiye ilişkilerinin mevcut durumunun İsrail'in kendi yanlışlarının sonucu olduğunu vurguladı.

İsrail'le mevcut sorunların Türkiye'nin askeri seçeneklerini etkilemediğini anlatan Gül, daha önce İsrail'den ''insansız hava araçları'' türü çeşitli askeri teknoloji alındığını ancak Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hiçbir şekilde İsrail'e bağımlı olmadığını vurguladı.

Sayfa Yükleniyor...