BDP kardeşliği bıraktı mı?

Selahattin Demirtaş genel başkan oldu, tüzüğe 'demokratik özerklik' ifadesi girdi, Meclis'e girmek için 'asgari demokratik siyaset ortamı oluşmalı' dendi; 'BDP kardeşliği bıraktı mı?' sorusunun sorulmasına neden olan adım atıldı.

BDP kardeşliği bıraktı mı?

BDP'nin 2. Olağan Kongresi'nde Selahattin Demirtaş genel başkanlığa seçilirken, Gültan Kışanak da eşbaşkan oldu.


Kongrede, partinin tüzüğü değiştirildi ve yeni tüzükte 'demokratik özerklik' ifadesi yer aldı. Dikkat çeken bir diğer değişiklik de, tüzükteki 'kardeşliğin temelinin tarihin derinliklerinde yattığını beyan eder' ifadesini çıkartılması oldu.

Ayrıca, Meclis'e girilip girilmeyeceğiyle ilgili Demirtaş'tan bir açıklama geldi: Parlamentodan çekilmiş değiliz, ancak genel kurul çalışmalarına katılabilmemiz için asgari demokratik siyaset ortamının oluşturulması gerekir...

BDP'nin 2. Olağan Kongresi, Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda yapıldı.

Kayıtlı bin 193 delegeden 629'unun oy kullandığı kongrede, Selahattin Demirtaş'ın 627 oy alarak genel başkanlığa seçilirken, parti meclisi listesinde ilk sırada yer alan Gültan Kışanak da eşbaşkan oldu.

"KARDEŞLİĞİ BIRAKTI MI?"
Kongrede tüzük değişikliğine gidildi ve yeni tüzükte 'Demokratik özerklik' ifadesi yer aldı. Ayrıca, tüzüğün 3. maddesinin C fıkrasında bulunan ''kardeşliğin temelinin tarihin derinliklerinde yattığını beyan eder'' ifadesi çıkartıldı.

BDP'li Selahattin Demirtaş'a, tüzükten çıkartılan bu bölümle ilgili, ''BDP kardeşliği bıraktı mı?'' sorusu soruldu. Demirtaş, ''Hayır, o konuda kesinlikle öyle bir tartışma yok. Suni bir tartışma olarak gündeme girmesini, bu şekilde tartışılmasını biz doğru bulmayız. BDP'nin öyle bir niyeti, öyle bir amacı da yok. Tüzüğümüzde birçok yerde benzer ifadeler vardır'' dedi.

KÜRDİSTAN İFADESİ
Demirtaş, ''Tüzüğe Kürdistan ifadesi neden girmedi?'' sorusuna ''Bizim dışımızda bir tüzük, amblem tartışması yaşandı. Bu, bizim başlattığımız bir tartışma değildi. Yani, basından arkadaşlar bu yorumları yaptılar, kendi takdirleridir. Ama bizim gündemimize hiçbir zaman gelmemiş zaten bunlar'' yanıtını verdi.

KONGREDEN NOTLAR
Kimliklerin ve anadilde eğitimin anayasal güvence altına alınması, demokratik özerkliğin anayasaya girmesi, hükümete yapılan Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüştürülmesinin sağlanması ve operasyonların durdurulması çağrısı ile PKK’ya ateşkes tavsiyesinde bulunulan 8 maddelik protokolün açıklandığı kongreden notlar şöyle:

— Kongre gündeminin okunmasının ardından "Özgürlük, barış ve devrim mücadelesinde şehit düşenler" anısına saygı duruşunda bulunuldu. Bu sırada ayağa kalkmayan bazı gazetecilere bir grup BDP’li tepki gösterdi.

— Kongre salonuna "Demokratik özerklikle demokratik cumhuriyeti selamlıyoruz", "Kadının özgürlük mücadelesini yükseltelim", "Askeri ve siyasi operasyonlara son", "AKP öldürüyor" pankartları asıldı. Ayrıca Kürtçe, Zazaca, Ermenice ve Süryanice pankartlar dikkat çekti.

ARDA TURAN'A ALKIŞ
— Dikkat çeken bir diğer olaysa ÖDP Genel Başkanı Alper Taş’ın konuşması sırasında yaşandı. Taş kürsüden, Milli Futbolcu Arda Turan’ın barış çağrılarından bahsedince salondan alkış yükseldi.

— Selahattin Demirtaş, " sınırları içinde kendi anadilimizle, kültürümüzle yaşamak, kendimizi demokratik özerklikle yönetmek istiyoruz" dedi.

— Eşbaşkan Gültan Kışanak, 8 maddelik protokolde İmralı'da hükümlü bulunan terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan'a ilişkin önerilerini de açıklarken "Bütün bu süreçlerin aynı zamanda barışa da hizmet edebilmesi için Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğunu temsilen bir heyetin İmralı'da yüz yüze görüşme yapması, sonrasında görüşmelerin daha sağlıklı yürütülebilmesi için İmralı sistemine son verilmesi ve kısa vadede ev hapsi, orta vadade ise serbest bırakılması öngörülmelidir" dedi.

BEŞŞAR ESAD'A YAPILAN ÇAĞRI
— Divan Başkanı Osman Özçelik, askeri ve siyasi operasyonların durması ve müzakerelere devam edilmesine ilişkin bir önerge geldiğini belirterek, önergeyi oylamaya sundu. Özçelik, Başbakan Erdoğan'ın Beşşar Esad'a ''Operasyonları durdur, tutukluları salıver, demokrasiye geç'' çağrısı yaptığını belirterek, Erdoğan'ın da aynı uygulamaları yapmasını istedi.

BENGİ YILDIZ YOKTU
— Selahattin Demirtaş, BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız'a yönelik partiden bir ihraç kararı olup olmadığına ilişkin soruyu yanıtlarken, bu haberleri ''asparagas'' olarak değerlendirdi. Yeni yönetim ve yeni disiplin kurulunun bu konuyu değerlendireceğini ifade eden Demirtaş, konu ile ilgili yeni yönetimin bir karar alabileceğini belirtti.

Bengi Yıldız'ın Kandil'e çağrılması gibi bir durum var mı?'' sorusuna tepki gösteren Demirtaş, ''Bunu yazan gazeteci arkadaşı ben merak ediyorum. Kandil'le doğrudan bağlantısı mı var? Nereden öğreniyor, nereden uyduruyor bu haberi? Doğrusu anlayamıyorum. Yok, böyle bir şey'' diye konuştu. Kendisinin Yıldız ile görüştüğünü belirten Demirtaş, Yıldız'ın kendi tercihiyle bugünkü kongreye katılmadığını söyledi.

Sayfa Yükleniyor...