Belediyeler de denize çöp dökerse

Giresun'da çöp depolama alanı bulamayan belediyeler...

Belediyeler de denize çöp dökerse

GİRESUN- Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu (TÜRÇEK) Giresun Şube Başkanı Hakan Adanır, Doğu Karadeniz sahilinde çöp sorununu çözümleme konusunda çeşitli tepkilerden dolayı somut adım atamayan tek ilin Giresun olduğunu söyledi.

Adanır, Doğu Karadeniz'de arazi şartlarının elverişsiz olması ve birçok ilde uygun çöp döküm alanı bulunmamasının, geçmişte katı atık sorunu yaşanmasına neden olduğunu, yöredeki belediyelerin çöp depolama tesisi kuramaması nedeniyle çöpü dere yataklarına ve deniz kenarlarına döktüğünü belirtti.

Giresun'da şehir çöpünün halen Uluslararası Karadeniz Giresun Aksu Festivali alanının yanındaki sahaya döküldüğünü ifade eden Adanır, ''Doğu Karadeniz sahilinde çöp sorununu çözümleme konusunda çeşitli tepkilerden dolayı somut adım atamayan tek il Giresun kalmıştır. Ordu Belediyesi, Gürgentepe ilçesinden başlayarak çöp sorununu çözmek istedi. Ancak bu çalışması tepkiler sonucu mahkemeden geri döndü, şu anda sadece bir ayrıştırma tesisi çalıştırıyor ve
başarılı olma yolunda devam ediyor'' dedi.

Trabzon ve Rize Belediyelerinin karşılaştırmalı fizibilite raporu ile katı atık depolama alanı için bir yer bulduğunu dile getiren Adanır, şöyle devam etti: ''Yeni depolama alanında iki belediye ortak bir depolama yapıyor. Ancak burası çok kötü bir depolama alanı. Burası vahşi bir depolamadan farksızdır. Bu iki ilin çöplüğü bütün yatırımları boşa çıkartan bir süreçte bulunuyor. Burada sadece çöplüğün yeri değişmiş oldu. Bu iki ilin çöp sorununun çözümüne daha uygun bir alan bulunmalı,AB standartlarına göre ayrıştırma ve depolama yapılmalıdır.''

Çöp sorununun çözümlenmesi konusunda Giresun Belediyesi'nin dört  noktada yer bulduğunu ifade eden Adanır, ''Belediye halkın ve bizlerin tepkisiyle ya da mahkeme yoluyla bundan vazgeçmek zorunda kaldı. Sonuç olarak çöp sorunu çözüme ulaşamadı'' diye konuştu.

Giresun'da sahildeki alana günde 140 ton çöp döküldüğünü belirten Adanır, ''İyi bir çalışma ile bunun 120 tonunun geri dönüşümü sağlanabilir. Karadeniz Sahil Yolu inşaatına malzeme sağlayan taş ocakları, katı atık ve ayrıştırma alanı olarak kullanmalıdır. Bizim bölgemizde taş ocakları atıl vaziyette durmaktadır. Bu taş ocaklarının bir an önce katı akıt ve ayrıştırılmasında kullanılması gerekmektedir'' dedi.

Yaklaşan yerel seçimler öncesinde belediye başkanları ve başkan adaylarının, çöp sorununu çözümlemek için taş ocakları ile ilgili proje ve çalışma yapmalarını isteyen Adanır, ''Bu konuda Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan da bir talebimiz var. Şu anda yönetmenlik, çöp alanlarındaki çöplerin geri kazanımını engelliyor. Çöp depolanmasında geri dönüşümün şart koşulması gerekiyor. Geri dönüşüm tesisi olmayan belediyelere izin verilmemesi gerekiyor. Bu konuda da yasal düzenlemenin bir an önce yapılmasını istiyoruz'' diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...