Benzemez kimse bana!

Hem amatör hem yarı-profesyonel ihtiyaçları karşılayan hesaplı ve becerikli 'SLR-benzeri' fotoğraf makinesi kategorisinden beş ürünü seçtik, karşılaştırdık.

Benzemez kimse bana!

Üzerinde onlarca ayar düğmesi bulunan SLR (Single Lens Reflex) fotoğraf makineleri, bas-çek fotoğrafçılıktan bir nebze öteye gitmek isteyenler için pahalı ve ürkütücü olabilir. Öte yandan, doğadan veya hayattan kareleri daha ustalıkla yakalamayı isteyen amatörler için bir ara kategori mevcut.

SLR-benzeri (SLRB) tabir edilen bu makineler, yarı-profesyonel fotoğrafçılığa adım atmak isteyenler için biçilmiş kaftan; hem SLR’lerden çok daha ucuz, hem de ek teçhizat gereksinimi neredeyse yok. Üstelik bir SLR makinedeki hemen tüm manuel ayarları barındırdıkları gibi, isteyenler için bas-çek makine görevi de görüyorlar.

Halen piyasasında bu kategoriden ürünler bolca bulunuyor. NTV Bilim ve ntvmsnbc bunlardan başa güreşen 5 tanesini seçti ve sizler için test etti. İşte sonuçlar:

PENTAX X70

Benzemez kimse bana! - 1


Pentax’ın SLRB sınıfındaki ilk ürünü. 26-624 mm zoom aralığına sahip. 11 fps hızında art arda 21 kare çekebiliyor ki bu gayet iyi bir sayı. ISO aralığı 50-6400 ve elbette 400’ün üstünde rastlanan “noise” problemi bunda da var. 720p HD video çekimde saniyede 15 kare alıyor. Ancak videoda optik zoomun olmaması, ses kaydının mono gerçekleşmesi dezavantaj. İki çekim arasında geçen 4 saniyelik süre, muadillerine kıyasla biraz uzun.

2,7 inç büyüklüğündeki 230 bin piksel LCD ekranın yansıma önleyici kaplaması, aydınlık ortamlarda ve gündüz dış çekimlerde büyük kolaylık. Sahne modlarına eklenen Auto Picture, ortamı inceleyerek ayarları kendisi öneriyor ve isabetli kararlar veriyor. Titreşim önleme mekanizmasının orta zoom mesafelerinde bile iyi çalıştığını ekleyelim.

Benzemez kimse bana! - 2

CANON POWERSHOT SX20 IS

Benzemez kimse bana! - 3


SX10’un HD video çekebilen ağabeyi, 20x geniş açı objektife, 2,5 inç büyüklüğünde hareketli LCD ekrana sahip. 28-560 mm objektif sessiz ve hızlı odaklanıyor. Objenin mesafesini, kompozisyondaki hareketleri, yüzleri, renkleri ve parlaklığı tespit ederek mevcut 22 hazır sahne modu arasından en uygununu seçen Scene Detection (Sahne Tanıma) teknolojisi kullanışlı. Bu açıdan örneğin vahşi yaşam ve spor karşılaşmalarını fotoğraflamak için ideal. 720p çözünürlükte 30 fps video çekimi sırasında zoom yapabiliyor, ancak az ışıklı ortamlarda ve yüksek zoom değerlerinde netleme yapmakta zorlanabiliyor.

LCD ekranda ivmeölçer var: makineyi yan çevirdiğinizde görüntü de dönüyor. İki çekim arasında geçen süre 2,5 saniye. Dört kalem pil yerine şarj edilebilir bataryayla çalışmasını dilerdik.

Benzemez kimse bana! - 4



SONY CYBER-SHOT DSC-HX1

Benzemez kimse bana! - 5


Cyber-shot serisinin yaklaşık bir yıldır piyasada olan en başarılı modellerinden; Alpha serisi için geliştirilen “Exmor” CMOS sensör kullanıyor. Exmor’un özelliği, yüksek ISO değerlerinde özellikle loş ortamlarda oluşan “noise” (gürültü, pikselleşme) etkisini azaltması. 9,1 megapiksel sensöre, 20X optik zoom ve 28-560 mm objektife sahip. 1080p HD video kaydı yapabiliyor. Saniyede 30 kare kaydedilen video çekiminde Exmor sayesinde iyi sonuç alınıyor. ISO aralığı 125-3200 verilse de, 400 ISO ve üstündeki ayarlarda “noise”dan kaçış yok.

Zoom hızının muadillerine göre biraz yavaş olduğunu belirtelim. Biraz dikkatle iyi sonuç alınan akıllı panorama modu, kolay menü, 90 derece hareketli LCD ekran ve başarılı makro çekim diğer artılarından.

Benzemez kimse bana! - 6

OLYMPUS SP-590UZ

Benzemez kimse bana! - 7


26-676 mm odak aralığına sahip makine bu açıdan piyasadaki SLR benzeri makineler arasında lider. LCD ekranında kullanılan HyperCristal II teknolojisi sayesinde, farklı açılardan ve aşırı parlak gün ışığı altında ekrandakileri görebiliyorsunuz. Odaklanma süresi 1,5 saniye gibi az bir süreye düşürülmüş. Saniyede 30 kare video kaydedebiliyor. Ancak bunu sadece 640×480 piksel yapabilmesi, çoğu HD çekim yapan muadilleri arasında geride kalmasına yol açıyor.

SX20IS gibi dört kalem pille çalışması da bizce dezavantaj. Kullanılan malzemenin kalitesi tatminkâr değil. 800 ve üstü ISO değerlerinde piksellenme problemi bunda da var. Yine de fotoğraf kalitesi açısından bu beş makine içinde rahatlıkla ilk üçe girer.

Benzemez kimse bana! - 8


PANASONIC LUMIX DMC-FZ38

Benzemez kimse bana! - 9


FZ38’in, SLRB makinelerde yakın geçmişe kadar mihenk taşı olarak başvurulan selefi FZ28’den tasarım olarak pek farkı yok. 18X optik zoomlu harika Leica lens, 27-486 mm objektif, 1/25 enstantanede bile işe yarayan Power OIS titreşim önleyici ilk aklımıza gelen artılar. 1280 x 720 yüksek çözünürlükte saniyede 30 kare kaydediyor ve “Creative Movie” modunda diyafram ve enstantane ayarlarını manuel yapma imkânı veriyor. Video çekimin sonuçları çok tatminkâr.

Optik zoomun video çekiminde de kullanılması iyi, ama sadece yavaş ve hızlı olmak üzere iki otomatik hız ayarının bulunması rahatsız edici. Deklanşöre basıldıktan sonra makine bir sonraki çekime sadece 1.4 saniyede hazırlanıyor. Kasa yapım kalitesi, ergonomi, fotoğraf kalitesi gibi temel özelliklerde başa güreşen bir cihaz.

Benzemez kimse bana! - 10

* Ürün fiyatları 1 Mayıs 2010 itibarıyla geçerli yaklaşık fiyatlardır. Mağaza ve kampanyalara bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Sayfa Yükleniyor...