Berlin Bienali’nde sansasyon

Irkçı söylemler içeren ve Almanya’nın en çok satan kitabı, Berlin Bienali sırasında sanat eylemi olarak geri dönüşümle yok edilecek. Nazi dönemini hatırlattığı için eleştirilen eylemin yanlış anlaşılmasından korkuluyor.

Berlin Bienali’nde sansasyon

Berlin Bienali daha başlamadan sansasyona neden oldu. Nisan ayında yedincisi düzenlenecek Berlin Bienaline davet edilen Çek sanatçı Martin Zet’in projesi şimdiden merak uyandırıyor ve eleştirilere yol açıyor.

Martin Zet, Almanya’nın en çok satan tartışmalı “Almanya kendini yok ediyor” adlı kitabın okuyucularına, kitaplarını başkent Berlin ve Almanya’nın başka kentlerinde belirlenen “toplama noktaları” ne teslim etme çağrısında bulundu. Bienal başladığında toplanan kitaplardan bir enstalasyon oluşturacak olan Zet, Bienal bittikten sonra da bu kitapların geri dönüşümünü sağlayacak. Zet, Almanya merkez bankası eski yönetim kurulu üyesi Thilo Sarazzin’in yazdığı Müslüman karşıtı kitaptan en az 60 bin adet toplanmasını bekliyor.

Thilo Sarazzin, kitaptaki ırkçı söylemleri nedeniyle, çalıştığı kurumun saygınlığına zarar verdiği gerekçesi ile emekli olmaya zorlanmıştı. 1 Milyon 300 bin adet satılan kitap, ikinci dünya savaşından sonra Almanya’nın en çok satılan kitabı olmuş, Sarazzin’e servet kazandırmıştı.

Nazi dönemini anımsatıyor
Çek sanatçı Martin Zet’in bu projesi bazıları tarafından Almanya’da Nazi, eski Sovyetler Birliği’nde Stalin dönemini hatırlattığı için eleştirildi. Hatta bazı kuruluşlar, kitapların toplanacağı merkezlerden biri olmayı bu nedenle reddettiler. Nazi döneminde rejimin sakıncalı bulduğu bazı kitaplar bu şekilde toplanıp yakılmıştı. Zet’in sanat projesinde bilinçli olarak kullandığı “toplama noktaları”, “arındırma eylemi” gibi kavramların da nasyonal sosyalizmi ve üçüncü Reich’ı anımsattığı için sakıncalı bulunuyor. Haberi daha çok eleştirel sözlerle veren Alman medyası da sanatçının “geri dönüşümün estetiği” çağrısından ikna olmamış görünüyor.

Sayfa Yükleniyor...