Beyazıt Kulesi öğrencilere açıldı

Yangınları gözetlemek ve haber vermek amacıyla 1749 yılında inşa edilen ve bir süre önce restorasyon çalışmaları tamamlanan Tarihi Beyazıt Yangın Kulesi, her cuma İstanbul Üniversitesi'nin öğrencilerini konuk ediyor.

Beyazıt Kulesi öğrencilere açıldı

İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Doç. Dr. Ergün Yolcu, 180 basamaklı kulenin İstanbul İtfaiye Müdürlüğü tarafından 1993 yılına kadar kullanıldığını belirterek "Buradan 360 derece İstanbul'un birçok yeri görülebiliyor. Adaları dahi buradan görüp, sevk ve idare etme söz konusu" dedi.

Yolcu, uzun süre geceleri farklı renklerde aydınlatılarak İstanbul'lulara ertesi günün hava tahminin duyurulması için kullanılan kulede, uzun zaman önce son verilen bu uygulamaya bir süre önce tekrar başlandığını anlatarak, ''Kule, eski nostalji havasına bürünsün ve bu işlevselliğini devam ettirsin diye de bu ışıklandırmaları yaptık. Kırmızı kar yağacağının, sarı sis olacağının, yeşil yağmurlu olacağının, mavi de havanın açık olacağının habercisi'' ifadelerini kullandı.

Yolcu, kulenin 1996-2011 yılları arası kapalı kaldığını ve restorasyon çalışmalarının 2 ay önce bittiğini anlatarak, ''Şimdi biz burayı yavaş yavaş halka açmak için uğraşıyoruz. Burası uzun yıllar işlevsel hale getirilememişti, biz işlevsel hale getiriyoruz. Bir de İstanbul'un kaybolmuş olan siluetine yeniden yangın kulesini kazandırmış oluyoruz'' dedi.

Doç. Dr. Yolcu, kulenin müze olarak tescil edilmesi için uğraştıklarını da dile getirdi:

''Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunduk, belgeleri yolladık. Burası dünyaya ait tarihi bir miras diyebiliriz. Buranın Kültür Bakanlığı'na bağlı bir müze statüsü kazanması gerekiyor. Birkaç ay içinde kabul edilmesini bekliyoruz.''

15 ÖRENCİ 14:00'TE, 15 ÖĞRENCİ 15:00'TE
Doç. Dr. Yolcu, restorasyon çalışmaları bittikten sonra öğrencilerden kuleyi görmek için çok talep geldiğini belirterek, müze statüsü kazanana kadar her cuma 2 grup halinde 30 öğrenciyi kuleye çıkarma kararı aldıklarını anlattı:

''Kuleye çıkmak isteyen öğrencilerimizden her hafta pazartesiden perşembeye kadar isimlerini yazdırmalarını istiyoruz. Buraya aynı anda 15 kişinin çıkabilme kapasitesinin bilimsel çalışmaları yapıldı. Buna göre, her cuma 15 öğrenci saat 14.00'te, 15 öğrenci de saat 15.00'ten sonra kimliklerini göstererek kuleye çıkıp yaklaşık 25 dakika vakit geçiriyor. Her yeri görebiliyorlar ve fotoğraf çekiyorlar.''

Eylül ayında öğrencilerin kuleden çektikleri fotoğraflardan oluşacak ödüllü bir sergi düzenlemeyi planladıklarını da dile getiren yolcu, ''Diğer üniversitelerin öğrencileri de kule, müze statüsü kazanana kadar biraz bekleyecek. İstanbul Üniversitesi öğrencilerine böyle bir ayrıcalık yaptık" dedi.

Sayfa Yükleniyor...