Bilinmeyen bir memelinin fosili bulundu

Amerikalı ve Çinli paleontologlar bugüne dek bilinmeyen bir memeli türünün fosilini bulduklarını açıkladı.

ABD'de bugün yapılan yazılı açıklama, memelinin 123 milyon yıl öncesi dinozorlar döneminde yaşadığını ve fosilinin çok iyi derecede muhafaza edilmiş durumda olduğunu belirtiyor.

"Maotherium asiaticus" adı verilen bu yeni memeli, 15 santimetre uzunluğunda, 70-80 gram ağırlığında ve memeliler sınıfının bir alt sınıfı olan bugünkü keselilere benziyor.

ABD'nin Pennsylvanya eyaletinin Pittsburgh kentindeki Carnegie doğal tarih müzesi paleontoloji bölümünde görevli olan ve fosili bulan ekipte yer alan araştırmacı Zhe-Xi Luo, üç boyutlu fosilin, memelilerde orta iç kulağın evrimi konusunda önemli bilgiler verdiğini açıkladı.

Zhe-Xi Luo, memelilerin duyma yeteneğinin bütün öbür omurgalılardan daha hassas olduğunu, bu durumun onların yaşam tarzını önemli şekilde yönlendirdiğini ve hayata kalmalarını sağladığını bildirdi.

Araştırmacı, buluşun, memelilerin iç kulağının evrimini incelemek, memelilerin doğa koşullarına nasıl uyum sağladığını anlamak açısından önemli olduğunun altını çizdi.

Zhe-Xi Luo, insanlar da dahil olmak üzere memelilerin, iç kulaklarının özel yapısı sayesinde öbür omurgalılara nazaran daha geniş ses dizisini algılayıp ayırt edebildiğini kaydetti.

Fosili bulan bilim adamları, kaleme aldıkları araştırmada, bu hassas duyma yeteneği sayesinde memelilerin, karanlıkta faal olup dinozorlar döneminde hayata kalabildiğini belirtti.

Bilm adamları, memelilerde duyma yeteneğinin, iç kulakta bulunan malleus, incus, stapes (çekiç, örs, üzengi) adlı kemikçikler sayesinde geliştiğini kaydetti.

Araştırmacılar, bu yeni fosili, Çin'nin kuzeybatısındaki Liaoning eyaletinde bulunan fosil zengini bir tarlada bulduklarını ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...