Bir doğa harikası çoraklaşıyor

Türkiye'nin hatta dünyanın en önemli sulak alanlarından biri olarak nitelendirilen Meriç Deltası'nda bulunan doğa harikası Gala Gölü'nün gittikçe çoraklaşıyor.

Bir doğa harikası çoraklaşıyor

EDİRNE-Enez Ziraat Odası Başkanı Hasan Çörek, 20 balık, 134 kuş çeşidini barındıran ve bölgenin en önemli sulak alanlarından biri olan Gala Gölü'nün çeltik tarlalarından gelen deşarj sularının getirdiği nitratlı ve fosfatlı gübreler nedeniyle su içindeki bitkilerin aşırı şekilde büyüyerek adacıklar meydana getirdiğini bunun da çoraklaşmaya yol açtığını söyledi.

Çörek, 4 yıl önce Bakanlar Kurulu kararı ile ''Milli Park Alanı'' olarak belirlenen Gala Gölü'nün etrafında yoğun bir şekilde çeltik tarımı yapıldığını belirtti.

Çörek, şöyle devam etti:''Çeltik tarlalarının deşarj sularıyla gelen nitratlı ve fosfatlı gübreler su içinde bulunan bitkilerin aşırı şekilde büyümelerine ve çoğalmalarına neden oluyor. Göl seviyesinin düşmesi sonucu suyun fazla ısınması, kökü ve gövdesi su içinde bulunan yeşil bitkilerin hızla çoğalmasına, gelişmesine su sathının üstüne kadar çıkarak adacıklar oluşmasına neden oluyor.

Diğer taraftan da kuruyan bu yüksek bitkiler dip çamurunda kokuşmalara neden olmaktadır. Bu da gölde yaşayan balık türlerinin dip çamuru içindeki besin maddelerinin de bozulmalarına ve balıkların yeterli şekilde beslenememelerine neden olmaktadır. Gerek deşarj sularıyla gelen katı maddeler ve gerekse gölde hızla çoğalan, bir taraftan da ölen yeşil bitkilerle göl dolmaktadır.''

Gölün Koruma altına alınmasının ardından avlanmanın yasaklandığını ifade eden Çörek, ''Geçmiş yıllarda gölde yılda 30 ton balık tutulurdu. Ancak, koruma altına alındıktan sonra balık avcılığı ile birlikte kara avcılığı da sona erdi. Bunlar olumlu gelişmeler. Göl, Çevre ve Orman Müdürlüğü ekiplerince 24 saat gözetim altında.''

Sayfa Yükleniyor...