Bir fotoğrafik günceden parçalar

"Hayatının kaydını tutmayan insan tabula rasa gibidir; en büyük günahı bile işlese, özünde bomboş beyaz bir kağıda benzer...'' Şafak Taner'in ilk kişisel sergisi 10 Nisan'da açılıyor.

Bir fotoğrafik günceden parçalar

Uzun zamandır reklam ve moda dünyasında birçok önemli işe imza atan ve aynı zamanda Uluslararası Genç Klasikçiler Festivali ve 'nin ilk ve tek Akademik Müzik internet Televizyonu YOYOM.tv'nin de kurucusu olan fotoğrafçı Şafak Taner'in ilk kişisel sergisi GERİ/YE/DE/KALAN Maçka G-Art Sanat Galerisi'nde 10 Nisan'da açılıyor.

15 adet, metrelik renkli ve siyah-beyaz baskıdan oluşan serginin en ilginç yanı gerçeküstü bir zaman ve forma sahip görsellerin hiçbirinde dijital manipülasyona yer verilmemiş olması ve fotoğrafların tamamının gerçek görüntülerden oluşması. Taner, sergi kurgusunda ayrıca performans niteliği taşıyan interakif bir projeksiyon tekniğini de kullanmakta.

"Tuttuğum günlükleri birkaç zaman sonra geri dönüp okumaya çalıştığımda, el yazımın çirkinliğinden hiçbir kelimeyi çözümleyemediğimi farkettim ve o an fotoğrafla kendi tarihimi kaydetmenin en doğru yol olduğuna karar verdim." diyen Şafak Taner, sergisini mizahi bir tavırla tanımlıyor. Taner'in bu sergiyle ulaşmak istediği nokta, günlük hayatın kaydedilmesi için fotoğraf çekmenin aslında fotoğrafın en temel amacı olduğunun ortaya konması.

Fotoğrafçı, kaydetmeyi şu şekilde özetliyor: "Hayatının kaydını tutmayan insan tabula rasa gibidir; en büyük günahı bile işlese, özünde bomboş beyaz bir kağıda benzer ama her beyaz, saflığın simgesi olamaz." Sıradanlaşmaya başlayan olay ve nesnelerin aslında ne kadar destansı anlar olduğunu ancak kayıt ettikten belli bir zaman sonra farkedebileceğimizi ortaya koyan fotoğraflarda; doğum, aşk, özgürlük ve ölüm arasına sıkışmış sıradan mekan ve kişilerin, devasalaşan, kahramanlaşan anları görüntüleniyor.

'GERİ/YE/DE KALAN No:1' G-Art, Maçka'da 10 Nisan- 6 MAyıs tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

Sayfa Yükleniyor...