Bir kareyle arkeolojinin hikâyesi

I. Ulusal Aktüel Arkeoloji Fotoğraf Yarışması sonuçlandı. 3 büyük ödül ve 3 mansiyon ödülünün yanı sıra 42 adet eser de sergilenmeye layık görüldü.

Bir kareyle arkeolojinin hikâyesi

Aktüel Arkeoloji Dergisi’nin ’nin sahip olduğu arkeolojik ve kültürel mirasa dikkat çekmek amacıyla başlattığı arkeoloji fotoğraf yarışmasının ödül sahipleri belirlendi.

Seçici Kurul’un değerlendirmesi, 224 fotoğraf sanatçısı tarafından gönderilen 988 eser arasından yapıldı. 3 büyük ödül ve 3 mansiyon ödülünün yanı sıra 42 adet eser de sergilenmeye layık görüldü.

Yarışmaya Aydın’dan katılan Zeki YAVUZAK arkeolojik ve doğal alanda yangının verdiği tahribatı gösteren fotoğrafı ile Arkeoloji-İnsan ve Tahribat kategorisi büyük ödülünü kazandı. Aygaz-Sagalassos Antik Kenti kategorisinde İstanbul’dan katılan Ayşe İMAMOĞLU, bir antik kentin yeniden ayağa kaldırılışını kaydettiği fotoğrafı ile Siemens–Troya Antik Kenti kategorisini ise Yalova’dan katılan Mehmet Fatih YALDIZ Troya atının gölgesi ile Troya’yı en iyi anlatan fotoğrafı ile ödül almaya hak kazandı.

19 Kasım 2011 günü İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde gerçekleştirilecek olan ödül töreni ve sergi açılışında tüm katılımcıları, fotoğraf severleri, arkeoloji ve kültürel miras dostlarını aramızda görmekten mutluluk duyarız.

Bir kareyle arkeolojinin hikâyesi - 1 MEHMET FATİH YALDIZ - YALOVA (Troya Antik Kenti Kategorisi - Siemens Büyük Ödülü

Ödüller;
• Arkeoloji - İnsan ve Tahribat -Zeki YAVUZAK Aydın (Aktüel Arkeoloji Dergisi)
• Sagalassos Antik Kenti - Ayşe İMAMOĞLU – İstanbul (Aygaz)
• Troya Antik Kenti - Mehmet Fatih YALDIZ –Yalova (Siemens)

Mansiyonlar;
• Troya Antik Kenti - Kadir ÇİVİCİ – İstanbul (Olympus)
• Sagalassos Antik Kenti - Doğacan ONARAN – İstanbul (Olympus)
• Arkeoloji - İnsan ve Tahribat - R. Yavuz ILDIZ – Ankara (Olympus)

Bir kareyle arkeolojinin hikâyesi - 2 Zeki YAVUZAK-Aydın (Arkeoloji-İnsan ve Tahribat Kategorisi - Aktüel Arkeoloji Dergisi Büyük Ödülü)

Yarışma Jürisi
Ahmet YEŞİLTEPE, NTVMSNBC Genel Yayın Yönetmeni
Aykan ÖZENER, Fotoğrafçı/Çanakkale Üniversitesi - Fotoğraf Bölümü / (Aktüel Arkeoloji Fotoğraf Editörü)
Bahattin ÖZTUNCAY, Fotoğraf Tarihçisi / Arter Genel Koordinatörü
Firdevs SAYILAN, Sanat Tarihçisi/Fotoğraf Sanatçısı
Murat GERMEN, Fotoğrafçı /Akademisyen- Sabancı Üniversitesi
O.Cem ÇETİN, Fotoğrafçı /Akademisyen- Bilgi Üniversitesi
Rüstem ARSLAN, Akademisyen-Çanakkale Üniversitesi - Arkeoloji Bölümü / Troia Vakfi Yön. Kur. Üyesi

Hikâyesini bir fotoğraf karesine sığdırmaya çalıştığımız konu arkeoloji olunca, anlatmak her ne kadar kolaymış gibi görünse de aslında oldukça zor. Çünkü üzerinde yaşadığımız coğrafya, binyıllara yayılmış olan insanlık tarihinin büyük bir parçası. Bu kadar büyük bir parçayı küçük karelere bölmek ve büyük hikâyelere dönüştürmek muhteşem bir girişim.

Aktüel Arkeoloji Dergisi’nin düzenlediği “Bir Fotoğraf Karesiyle Arkeolojinin Hikâyesini Anlat” konulu I. Ulusal Fotoğraf Yarışması’nın sonuçları belirlenirken, salt bir fotoğrafı aramak niyeti yoktu; fotoğraflar muhteşem olmayabilirdi ama çarpıcı olmalıydı. Binlerce yılın ağırlığını üzerinde taşıyan bir antik kenti, insan eliyle yapılan o acımasız tahribatı bir fotoğraf karesinde nasıl anlatabilirdi fotoğrafçı? Özellikle tahribat küçük karesi içinden çıkıp çarpmalıydı yüzümüze. Biz ise çoğu kez farkına bile varmadan, önemsemeden, merak etmeden yanından geçtiğimiz, binyılların birikimi olan kalıntıların artık farkına varmalıydık.

Birbirinden değerli fotoğraf sanatçılarından ve bilim insanlarından oluşan jüri, birbirinden güzel yüzlerce fotoğrafın arasında, yaşadığımız bu coğrafyaya olan sadakatimiz ve sahiplenme kültürümüzü de değerlendirdi.

Biz sadece yaşadığımız zamana ait değiliz, aynı zamanda geleceğin de parçasıyız. Bu nedenle de geçmişe büyük bir sadakatle bağlı kalmalıyız. Biz, modern çağın insanı, kendimizle birlikte her şeyi yok etmeye oldukça yatkınız ve bunu yaparken çok da cesuruz. Bu cesareti ve vurdumduymazlığı, bilinçsizlik ve bilgisizlik olarak adlandıramayız. Sadece düşünmeli ve harekete geçmeliyiz.

Sayfa Yükleniyor...