Bir zamanlar "hayat" saçıyordu, şimdi ise zehir

Yeşil Haberci tarım kenti Bursa'da, tarımı, insan sağlığını tehdit eden bir çayın kenarında. Bir zamanlar ışıl ışıl akan suyuyla hayat saçan Nilüfer Çayı, artık simsiyah görünüyor. Çay nasıl bu hale geldi?

Bir zamanlar "hayat" saçıyordu, şimdi ise zehir

Bir tarım kenti olan Bursa'nın ovalarının hayat kaynağı Nilüfer Çayı...

Aynı zamanda kentin içme suyu ihtiyacınının da yarısını karşılıyor çay... 

15 yıl önce böyle siyah değil, berrak bir suyu vardı... Balıklar görünüyordu temiz suyunda... Şimdi aşırı kirlilik nedeniyle tek bir balığa bile rastlamak zor...

Kimya Mühendisleri Odası Eski Başkanı Vahap Sınmaz anlatıyor: "ne yazık ki birçok ağır metali birçok aromatik hidrokarbonu bünyesinde bulunduran Nilüfer Çayı su kalitesi ne yazık ki tarım ürünlerine geçiyor ve tarım ürünlerinden de aynı zamanda bu suyu içen hayvanlar vasıtasıyla hem insan bedenine  et ve diğer besinlerle ne yazıkki insan bedenine taşınıyor. Tabi bu da istenmeyen sağlık açısından çözümü olamyan bazı hastalıkların artmasına neden oluyor."

Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Nurhayat Dalkıran da yıllardır Nilüfer Çayı'nın su kalitesini takip ediyor ve şunları söylüyor: "Genelde örnekleme yaptığımız noktalarda motorla su çekildiğini sulama yapıldığını görüyoruz. Köylülerle bazen birebir  uyarılarda bulunuyoruz yani bu sulardan sulama yapmayın. Onlar genellikle hayvan yemi için buralardan sulama yaptıklarını kendi besinlerini kullanıcakları besinlerde ürünlerde sulama yapmadıklarını söylüyorlar ama hayvan yolula da hayvanın beslendiği bu besinler yoluyla da ağır metaller sütüne etine geçebilir bu da tabiki insan sağlığını büyük yönde etkileyecektir."

Sayfa Yükleniyor...