Birden: Düşüncelerimizi sadece söyleriz

Danıştay Başkanı Mustafa Birden, ''Anayasal bir kurum olarak kendi görevimizle ilgili her türlü düzenleme hakkında düşüncemizi sadece söyleriz'' dedi.

Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Samsun'a gelen Danıştay Başkanı Mustafa Birden, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''siyasi cepheden yüksek yargıya eleştiriler geliyor, yargının toplumu etkilediği düşünülüyor, bu konudaki görüşleriniz nelerdir ?'' sorusu üzerine Birden, yargının bu konuda sorumlu olarak gösterilmesini doğru bulmadığını ifade etti.

Yüksek yargının 1,5 asırdır görevini yerine getirdiğine işaret eden Birden, ''Neden burada sorumlu yargı oluyor ? Ben 35 sene önce neysem oyum. Arkadaşlarım da öyle. Bu mesleğin onurunu, şerefini, çalışma koşullarını bilerek devamlı bunlarla yetiştiler. Bunlara göre karar verdiler. Yani hiç kimse toplumda huzursuz ortamın olmasını istemez, bunlar hukuki tartışmalardır. Biz fikrimizi zaten değişik cephelerde söyledik'' dedi.

Kanun çıkarma yetkisinin parlamentoda olduğunu kaydeden Birden, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Yani kanunlar Meclisten geçer, bunlara biz bir şey yapamayız. Sadece yüksek yargıyla ilgili bir oluşum, süreç içinde, bu süreçte fikirlerimizi de söylemek zorundayız. Çünkü biz, Yargıtay olsun, Danıştay olsun 1,5 asırdır yüksek yargı, kendini hiçbir şeyden soyutlayamaz.

'nin çalışan önemli kurumlarından ikisinin, yargının toplumu olumsuz etkileme gibi bir durumu olamaz. Vatandaşlar arasındaki uyuşmazlıkları çözüyor, yüz binlerce ihtilafı çözüyor, bunların arasında tabi ki beğenilen olur, beğenilmeyen olur, o ayrı bir konu. Onlar kendi hukuku içinde çözümlenir, zaten yargının varlığı da devletin temeli olmasının nedeni de vatandaş arasında, devlet ve vatandaş arasında uyuşmazlık çözümlensin diye.''

Yargının vatandaştan kopuk bir kurum olmadığını vurgulayan Birden, şöyle devam etti:

''Vatandaşa hizmet için kurulmuş bir kurum bu nedenle, böyle siyaset çatışması diye algılamaktan ziyade, hukuki bazı tasarılar hakkında Yargıtay olsun, Danıştay olsun, görüşlerini bildirdi. Zaten de belirtmek zorunda. Anayasal bir kurum olarak onun görevi. Kendi görevimizle ilgili her türlü düzenleme hakkında düşüncemizi sadece söyleriz, başka yaptığımız bir şey yok. Siyasi kesimin değerlendirmesine ben bir şey diyemem. Ama biz de 40 yıl çalıştık bu meslekte. Tabi ki nereye kadar neyi söyleyeceğimizi tartarak söylüyoruz.

Mesela biz, anayasa değişikliği ile ilgili görüşümüz var, 'bunlar olsun' dedik, Bazıları oldu, bazıları olmadı. Bunlar karşılıklı fikir alış verişi yapılarak çözülecek şeyler tabi ki. Kanunu biz çıkarmıyoruz. Fikrimizi de söylemek durumundayız. Yılların verdiği birikimimiz, deneyimimiz, görevimiz bunlarla ilgili olarak ne söyleyeceğimizi tartarak, biçerek hukuk adına ne gerekiyorsa onu yaptık. Kabul edilir, edilmez artık o parlamentonun kararı. Anayasa sürecinde düşüncelerimizi söyledik. Anayasa değişti, yeni hukuki bir değişiklik bir süreç olursa yine söyleyeceğimizi hukuka uygun olarak savunduğumuz fikirler varsa, savunuruz.''

Sayfa Yükleniyor...