'Birinci Şahıs Nişancı' oyunlar tekrar gündemde

Almanya'da bir okulu basarak dehşet saçan Kretschmer’in en popüler oyunlardan biri olan Counter Strike tutkunu olması, Birinci Şahıs Nişancı türü oyunları tekrar gündeme getirdi.

'Birinci Şahıs Nişancı' oyunlar tekrar gündemde

Oyunseverlerin FPS (First Person Shooter - Birinci Şahıs Nişancı) olarak bildikleri oyun türü, 70'li yıllarda ilk örnekleri Maze War ve Spasim'den beri bilgisayar dünyasıyla birlikte gelişim gösterdiler. Bu oyun türünün güncel örnekleri oyunseverlerin gündeminden hiç düşmüyor.

80'li yıllarda ABD ordusu tarafından tank simülasyonları için geliştirilen askeri amaçlı bilgisayar oyunu Battlezone'un ev bilgisayarları için geliştirilmiş bir sürümü piyasaya sürüldükten sonra bu tip oyunlar popülerleşmeye devam etti.

1992'de id Software tarafından pazara sunulan Wolfenstein 3D ile büyük başarı elde edildi. Bu noktadan sonra birçok firmanın ilgisini çeken FPS, günümüzdeki oyun kontrolleri ve görsel yeterliğine en yakın haline gelerek, Doom, Duke Nukem 3D, Star Wars: Dark Forces, Quake, Tom Clancy's serisi ve Medal of Honor gibi oyunlarla üç boyutlu dünyaya adım attılar.

'Birinci Şahıs Nişancı' oyunlar tekrar gündemde  - 1 Battlezone

Oyunların üç boyut başarıları, gelişen teknoloji ile birlikte gerçek fizik kurallarının oyun motorlarına entegre edilmesiyle birlikte 90'lı yılların sonunda pazara sürülen, çoklu oyuncu desteğini takım oyunu haline getiren Half Life, Halo gibi oyunlarla birlikte FPS'nin önü alınamaz yükselişi devam etti.

FPS türü oyunlarda, kullanıcının oyun karakterinin gözünden gördüğü sanal dünyada düşmanlar çeşitli silahlarla avlanarak puan toplanıyor. Bu şekilde uzun bir süre devam eden FPS türü, 1999 yılında piyasaya sürülen Half Life oyununun bir modifikasyonu olarak piyasaya sürülen, sonradan başlı başına bir oyun haline gelen Counter Strike ile, büyük devrimini yaşadı.

Counter Strike ile kullanıma sokulan takım oyunu modları, ekip çalışmasıyla ister anti-terör ekibi olarak, ister terörist taraf olarak başarıya ulaşmayı sağlıyor. Oyun kültürünün bel kemiğini oluşturan FPS türü oyunlar için Intel, AMD gibi büyük firmaların sponsorluğunda dünyanın her köşesinden katılım yapılabilen turnuvalar düzenleniyor.

2002'de piyasaya sürülen 2. Dünya Savaşı simülasyonu olan Battlefield 1942, 2004 yılında çıkan Doom 4, 2007'de piyasaya sürülen Far Cry ve devam oyunu olarak piyasaya 2008'de sürülen Far Cry 2, 2007'de piyasaya sürülen Call of Duty 4: Modern Warfare gibi oyunlar grafikleri, oyun kontrolleri ve gerçekçilikleri gibi büyük artılarına rağmen Counter Strike'ın elde ettiği popülariteye ulaşamadı.

'Birinci Şahıs Nişancı' oyunlar tekrar gündemde  - 2 Wolfenstein

Her ne kadar Marcus Brigstocke isimli İngiliz komedyen "Bilgisayar oyunları çocukları etkilemez. Eğer çocukken, Pac-Man bizi etkileseydi; şu anda karanlık odalarda koşuşturuyor, hap yiyor ve sürekli tekrarlanan bir çeşit elektronik müzik dinliyor olacaktık..." dese de her katliam haberinden sonra gündeme düşen bir süre sonra unutulsa da oyuncuların gündeminden asla düşmeyen en popüler FPS oyunlardan birkaçı şu şekilde sıralanıyor:

1. Counter Strike

'Birinci Şahıs Nişancı' oyunlar tekrar gündemde  - 3 Counter Strike


Takım oyunu olan Counter Strike (Karşıt Saldırı) takım halinde oynanan bir oyun. Ülkemizde oldukça popüler olan oyunda terörist birlikleri ve anti-terör ekibi olarak bulundukları mevki ve pozisyona göre keskin nişancı, koruyucu, bomba imha uzmanı gibi farklı kimliklere bürünebilen oyuncular bulundukları kimliğin gereklerini yerine getirmeye çalışıyorlar. Terörist takım bombalanacak mevkiye bomba bırakmaya çalışırken, anti-terör ekibi de teröristleri bombayı bırakmadan etkisiz hale getirmeye çalışıyor veya yerleştirilmiş bombayı etkisiz hale getirmeye çalışıyorlar. Tabii ki öncelikle hayatta kalmaları, hayatta kalmak için de uyanık olmaları ve düşman tehdidini bertaraf etmeleri gerekiyor.

2. Crysis

'Birinci Şahıs Nişancı' oyunlar tekrar gündemde  - 4 Crysis


Filipinlerin doğusunda bulunan bir adada keşfedilen bir uzay gemisiyle başlayan oyunda, ABD'nin Delta Force görevlilerinden Jake Dunn kimliğiyle giymiş oldukları Nano kıyafetle savaşan oyuncu, hem Kuzey Kore'li düşmanlarla, hem de uzaydan gelen savaşçılara karşı koymaya çalışıyor. Oyun dört farklı noktada geçiyor ve oyuncu hayatta kalırsa başarıya ulaşmış sayılıyor.

3. Call of Duty 4: Modern Warfare

'Birinci Şahıs Nişancı' oyunlar tekrar gündemde  - 5 Call of Duty 4: Modern Warfare


Oyun, Çavuş MacTavish, Yüzbaşı Price ve birkaç SAS üyesinin Pasifik denizindeki Estonya bandıralı bir kargo gemisine sızıp içeri girmesi ile başlar. Kargoların birinin içindeki nükleer cihazın varlığını tespit eden ekip düşman MiG'ler tarafından geminin saldırıya uğradığı sırada kargonun kimin tarafından yollandığını gösteren belgelerle birlikte kaçılır. Oyun bundan sonra Sovyetler Birliği zamanından beri gizli tutulan nükleer silahların ele geçirilmesi ve büyük bir isyanın durdurulmasıyla devam eder. Birleşmiş Milletler desteği ile Rus UltraNasyonalist birliklerle büyük bir savaşa girilir.

4. Quake 3 Arena -Quake 4

'Birinci Şahıs Nişancı' oyunlar tekrar gündemde  - 6 Quake 3 Arena


FPS dünyasının en meşhur oyunlarından biri olan Quake serisi, her sürümünde futuristik silahlar, yarı insan, yarı uzaylı karakterler ve birçok fantastik kurgu ile işlenmiş saldırılardan kaçmak, her yerden fırlayan yaratıkları öldürmek üzerine kurulu FPS türünün öncülerinden biri olarak anılır. Serinin 2. oyununun kaldığı yerden devam eden Quake 4, her ne kadar Quake 3 Arena'dan daha gelişmiş grafiklere ve daha düzgün işlenmiş bir senaryoya sahip olsa da, Quake 3 Arena'nın oynanabilirliği, karakterlerin davranışları ve çoklu oyuncu, takım savaşları, bayrak kaçırma gibi farklı modlara sahip olduğundan daha popüler durumda.

5. Far Cry 2

'Birinci Şahıs Nişancı' oyunlar tekrar gündemde  - 7 Far Cry


Far Cry 2, bir önceki oyun olan Far Cry'ın devamı niteliğinde olsa da, oyunun gidişatı bir senaryoya bağlı değildir. Oyuncu karar almada senaryoya riayet etmek zorunda değildir.Oyuncu, Jackal kod adlı bir silah tacirini öldürmek amacıyla Afrika'ya gelir. Bölgenin ateşkes merkezi olan Pala'ya gelen karakter burada sıtma olduğunu öğrenir. Bir otelin lobisinde karşısında duran Jackal'ı hastalığından dolayı öldüremez ve kendini bir patlamanın ardından bir hücre evinde bulur. Karakter hücreden çıkmaya çalışır ve yeni görevlerle hayatına devam eder.

Sayfa Yükleniyor...