Birinci WiMAX Türkiye Konferansı yapıldı

Mobil genişbant bağlantının geleceği olarak görülen WiMAX teknolojisini ele alan WiMAX Türkiye Konferansı Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirildi.

Birinci WiMAX Türkiye Konferansı yapıldı

'nin ilk ve tek WiMAX platformu, WiMAX  teknolojisinin öncü firmaları Intel, ZTE ve Motorola'nın desteği ile Çırağan Sarayı'nda buluştu.

WiMAX teknolojisinin 2003 yılından beri kat ettiği yol, tüketicilere sunduğu avantajlar ve Türkiye'deki WiMAX uygulamaları ve bu uygulamaların geniş kitlelerle buluşma sürecinin tartışıldığı platformda,WiMAX'ın Türkiye'deki geleceği tartışıldı.

Intel Türkiye Genel Müdürü Çiğdem Erten, günümüzde dünya çapında 1,4 milyardan fazla İnternet kullanıcısı olduğunu belirterek, 150 milyondan fazla aktif ağ sitesi olduğu ifade etti. İnternet üzerinde her gün 1,5 milyardan fazla arama yapıldığını kaydeden Erten, bu sayının her geçen gün bir öncekine göre arttığını belirtti. YouTube üzerine her dakika 10 saatlik video eklendiğini söyleyen Erten, her ay 10 milyar videonun izlendiğini, günde 100 binin üzerinde blog (e-günlük) yazısı yazıldığını ifade etti.

Bu içeriğin büyük kısmının PC (Windows, Mac ve Linux) tabanlı cihazlarla kullanıldığını ifade eden Erten, günümüzde İnternet'i kullanan 1,3 milyar kullanıcının, erişimlerini PC tabanlı sistemler üzerinden gerçekleştirdiğini belirtti. Öte yandan, PC tabanlı sistemlere ek olarak, 1,5 milyar kullanıcının da İnternet'e mobil cihazlar üzerinden erişildiği kaydedildi.

Erten, yapılan araştırmalara göre mobil kullanıcıların küçük ekran ve bağlantı hızı nedeniyle, yaşadıkları İnternet deneyiminden büyük ölçüde tatminsiz olduğunu belirtti. Erten'e göre bu tatminsizliği aşmanın yolu tüm kablosuz şebekelerin birbirine rakip olarak görülmesi yerine, birbirlerini tamamlayıcı olarak kullanılması ile çözülebilecek. Erten, bu durumda WiMAX'ın çok iyi bir tamamlayıcı olduğunu ifade ediyor.

WiMAX Nedir?
2001 yılında kurulan WiMAX Forum (Worldwide Interoperability for Microwave Access - Mikrodalga İletişimi için Dünya Çapında Birlik) tarafından geliştirilen telekomünikasyon teknolojilerine verilen ortak addır. Farklı veri transferi yöntemleri ile mobil genişbant veri iletişimine olanak tanıyan protokoller, basit anlatımla, evlerde kullanılan kablosuz ağ çözümlerine benzer bir bağlantının çok daha geniş bir alanı kapsayarak dağıtılmasına olanak tanır.

İlk WiMAX şebekesi 2002 yılında Kore'de WiBro şebekesi kuruldu. 2006 yılında ABD'li 3G operatörü Sprint ve Clearwire şirketlerinin işbirliği ile kurulan WiMAX şebekesi, 2007 yılında teknolojinin bir standart olarak belirlenmesini sağladı. WiMAX'ın standart olarak tanınmasının ardından, Intel dizüstü platformu Centrino 2'de seçime bağlı, Atom platformunda ise teknolojinin bir parçası olarak sunmaya başladığı WiMAX çözümleri ile mobil İnternet'in geleceği için WiMAX'ın ne kadar önemli olduğuna işaret etti.

29 Eylül 2008 tarihinde Baltimore'un tamamını kapsayan WiMAX ağını duyuran Clearwire, teknolojinin geniş kitleler tarafından sorunsuz bir şekilde kullanılabileceğini gösterdi. Yeni şebekeyle birlikte ismini New Clearwire olarak değiştiren şirketin başkan yardımıcısı Ali Tabassi, yaptığı sunumda mobil genişbantın 3G dışında da büyük bir hızla büyüdüğünü ifade etti. Tabassi, son üç yıldır gündemden hiç düşmeyen WiMAX'ın önümüzdeki yıllarda gerçek yüksek hızlı mobil İnternet deneyimi için en olası alternatif olduğunu söyledi.

2004 yılına gelindiğinde Dünya çapında toplamda 10 adet WiMAX şebekesi bulunuyordu. Günümüzde ise başta ABD, Meksika, Kanada ve Çin olmak üzere Dünya'nın birçok noktasında toplamda 150 milyon insana hizmet eden şebekeler bulunuyor. Şirketler, kapsama alanının 2010 yılı itibariyle 650 milyon, 2012 itibariyle de 1,5 milyar kişiye hitap edebilir hale gelmesini hedefliyor.

Türkiye'de WiMAX
Intel ve kamu kurumlarının girişimleriyle, WiMAX günümüzde şimdiye kadar Ankara Numune Hızır'ın ambulanslarında, hastaların durumunu hastaneye aktararak daha hızlı müdahale yapılabilmesi için kullanıldı. Bununla birlikte Intel ve Fatih belediyesinin, Fatih genelinde bulunan güvenlik kameralarının yönetimi ve sağlık konusunda yapılan WiMAX çalışmalarıyla birlikte, ODTÜ'de kurulmuş olan bir de WiMAX laboratuvarı bulunuyor.

Konferansta sunum yapan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu İkinci Başkanı Galip Zerey, uygulama başladığından beri numara taşınması için 2 milyon talep alındığını ve bu taleplerden 1,8 milyonunun gerçekleştirildiğini belirterek, 3G ihale sonuçlarının danıştay'da bulunduğunu ifade etti.

WiMAX'ın Türkiye'deki geleceğinin ve genişbant yetkilendirmesinin Ulaştırma Bakanlığı'nda olduğunu belirten Zerey, lisans bedellerinin, verilecek lisansların bölgesel mi ulusal mı, frekans aralığının ne olacağının Bakanlık tarafından belirlenmesinin ardından Bakanlar Kurulu'nda görüşüldükten sonra, BTK tarafından düzenleneceğini belirtti.

Günümüzde 66 milyon sabit abone bulunduğunu belirten Zerey, bu abonelerin 6 milyonunun sabit genişbant hizmetinden faydalandığını ifade etti. Zerey, lisanslı 260 işletmeci bulunduğunu, TTNET'in pazarda %93,5'lik payla birinci bulunduğunu ancak, bu durumun değişmesi ve diğer servis sağlayıcıların payının arttırılması için çalışmaların yapılacağını kaydetti. Zerey, mobil genişbant sağlayıcılarının TTNET dışında kalan pazar payını geliştirmek için büyük öneme sahip olacağını ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...