Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da, Eyüp Belediyesi Hizmet Binası ve Toplu Açılış Töreni'nde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, AK Parti'nin kongreye gitme kararını değerlendirdi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bu kongrede aday olmayacağını açıkladığını anımsatan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Hem AK Parti'nin kongre kararının, tüzüğün 70. maddesi gereği Sayın Genel Başkan'ın, Başbakan'ın aldığı bu kararın ve aynı zamanda Sayın Başbakan'ın aday olmama kararının hayırlı olmasını Allah'tan temenni ediyorum. Öncelikle Sayın Başbakan'a yaklaşık 20 aydır başbakanlık sürecinde vermiş olduğu kıymetli hizmetler için şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum. Milletimiz bu ülke için tuğla üstüne tuğla koyan hiç kimseyi asla unutmaz. Sayın Başbakan'ın da hizmetleriyle milletimizin gönlünde müstesna bir yere sahip olduğuna inanıyorum. Ben de huzurlarınızda daha önce başdanışmanım olarak, Dışişleri Bakanım olarak uzun yıllar birlikte çalıştığım, son 20 aydır da Başbakan olarak bu birlikteliği daha ileriye taşıdığımız Sayın Davutoğlu'na teşekkür ediyorum."
''BU TÜR MAKAMLAR BİR ÇEŞİT BAYRAK YARIŞIDIR''
Bu tür makamların bir çeşit bayrak yarışı olduğunu vurgulayan Erdoğan, kendisinin de başbakanlık bayrağını Abdullah Gül'den devraldığını hatırlatarak, "Milletimin beni Cumhurbaşkanlığına seçmesinin ardından bu bayrağı Sayın Davutoğlu'na devrettik. Şimdi 22 Mayıs'taki kongrede seçilecek kişi, Sayın Davutoğlu'ndan bu bayrağı devralacak ve hizmet yarışı bu şekilde sürüp gidecek. Önemli olan, sorumluluk üstlendiğimiz dönemlerdeki çalışmalarımızla hem milletimizin hem de Rabbimizin huzurunda ibra olmamızdır. Bayrağımızı devralacak yeni arkadaşımıza da şimdiden başarılar diliyorum" ifadelerini kullandı.
''NİYE RAHATSIZ OLUYORSUN?''
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kırk yıllık dava arkadaşlarının içinde bulunduğu, kurucu genel başkanı olduğu, 12 yıla yakın süre başbakanlığını yürüttüğü bu partiyle ilgili gelişmeleri yakından takip etmesinin birilerini rahatsız ettiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Niye rahatsız oluyorsun? Bundan daha doğal, daha tabii ne olabilir. Cumhurbaşkanı olmam demek, geçmişimle ve arkadaşlarımla tüm ilişkilerimi kesmem anlamına gelir mi Tam tersine ben bu kimliğimle Cumhurbaşkanlığına aday oldum ve milletimin yüzde 52'sinin teveccühüyle bu makama geldim. Her değişim beraberinde yeni bir heyecan, yeni bir dinamizm getirir. AK Parti genel başkanlığı ve başbakanlıkta yaşanan değişimin de ülkemiz için böyle hayırlı bir havaya vesile olacağına inanıyorum.
''EVELALLAH YARINLAR BUGÜNDEN DAHA DA İYİ OLACAK''
Değerli kardeşlerim, Türkiye'nin son 13 yıldır, tabii hemen başladılar, 'Bak ekonomide ne oluyor, işte ne olacak' Onlar avunup gitsinler. Evelallah, 2008'de de aynı şeyi yaptılar. 'Ekonomi dibe vuracak' dediler. Ben ne dedim. 'Teğet geçer' dedim. Teğet geçti mi? Geçti. Şimdi yine aynı şeyleri söylüyorlar. Boşuna davul-zurna çalmayın, bu millet dimdik ayakta, bu ülke dimdik ayakta. Evelallah yarınlar bugünden daha da iyi olacak. Hiç endişe etmeyin. Kardeşlerim, bize eğilmek yaraşmaz. Biz sadece Rabbimizin huzurunda rükuda eğiliriz, başka bir yerde asla. Türkiye'nin son 13 yıldır demokrasi ve ekonomi alanında yaşadığı büyük dönüşüm, aynı zamanda güçlü bir istikrar ve güven ortamının tesisine de imkan sağlamıştır. Hatırlayınız, geçmişte bu tür bayrak değişimleri çok büyük krizlere, çok büyük spekülasyonlara yol açardı."
''İSLAM'IN VE İSLAM MEDENİYETİNİN EN BÜYÜK DÜŞMANLARI''
Cumhurbaşkanı Erdoğan, masum insanları öldüren, kafa kesen, tecavüz eden, gasp yapan, yakan, yıkan teröristlerin, İslam'ın ve İslam medeniyetinin en büyük düşmanları olduğunu söyledi.
Müslüman'ın yıkmanın değil inşa etmenin, öldürmenin değil yaşatmanın, husumetin değil muhabbetin peşindeki kişi olduğunu belirten Erdoğan, İslam'ın Afrika'ya, Güney Asya'ya yani bugün Müslüman nüfusun yoğun olduğu coğrafyaya yayılışının, toprakların değil gönüllerin fethedilmesi sebebiyle olduğunu ifade etti.
Anadolu'nun İslamlaşmasının büyük ölçüde Ahmet Yesevi, Yunus Emre, Mevlana, Hacı Bektaşi Veli, Somuncu Baba gibi gönül sultanlarıyla olduğunu dile getiren Erdoğan, Eyüp Sultan Hazretleri'nin İstanbul'u fethini amaçlayan bir sefer için geldiğini, surların dibinde şehit düştüğünü hatırlattı.
Eyüp Sultan Hazretleri'nin İstahbul'un fethinin önünü, salladığı kılıçtan ve attığı oktan ziyade, gönüllere saldığı aşkla gerçekleştirdiğini aktaran Erdoğan, bugün de İslam dünyası olarak öncelikle kendi coğrafyamızda, ardından tüm dünyada gönül tazelenmesine ihtiyaç olduğunu söyledi.
Bangladeş'e seslenen Erdoğan, "Bangladeş'te 75 yaşında bir mücahide, hiç bir dünyevi günahı olduğuna inanmadığımız insana, idam kararı veren zihniyeti lanetliyorum. Her türlü girişimde bulunmuş olmamıza rağmen, burada kinin, nefretin, bu denli yaygınlaşmasını ve şu anada kadar, bu tür idamları yapan bir anlayışı, ben ne demokratik bir anlayış, ne de adil bir yönetim olarak görüyorum" diye konuştu.
Suriye'de 12 milyon insanı mağdur edilmiş, 600 bine yakın masum katledilmişken hiçbir Müslaman'ın bu vebalden kendini ayrı tutamayacağını ifade eden Erdoğan, şu anda Bangladeş'teki gelişmelere sessiz kalanların da bu vebalden kurtulamayacağını vurguladı.
AVRUPA BİRLİĞİ'NE (AB) VİZE ÇIKIŞI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Türkiye dört bir yanından terör örgütlerinin ve onlara destek olan güçlerin doğrudan dolaylı saldırısı altında iken şu anda AB bakın 'Vize için terörle mücadele yasasını değiştireceksiniz' diyor. Siz önce Avrupa Parlamentosu'nun yanında çadır kuran teröristlere müsaade ederken bu zihniyetinizi niye değiştirmiyorsunuz?
''KİMİNLE ANLAŞABİLİYORSAN ONLARLA ANLAŞ"
Teröristlere çadır kurdurtacaksın ve onlara orada imkan sağlayacaksın ve bunu demokrasi adına yaptığını söyleyeceksin. Bize de 'Vize kaldıracağım bunun şartı, şunu değiştirmen...' Kusura bakma, hadi bakalım biz yolumuza gidiyoruz, sen de yoluna git. Kiminle anlaşabiliyorsan onlarla da anlaş."
Şu önemli günlerde belli sıkıntıların yaşandığını belirten Erdoğan, "Bizlerin de aramızdaki birliği, beraberliği, dayanışmayı çok daha güçlendirmemiz lazım" dedi.
Geçen yıl 2 önemli seçimin yaşandığını hatırlatan Erdoğan, "Ondan önceki yıl yine 2 önemli seçim geçirdik. Daha önceki yıl Gezi olayları, 17-25 Aralık darbe girişimi... Ne oldu Aynı numarayı Brezilya'da yaptılar. Ama tutmadı. Tencere tava hep aynı hava. Onlar çaldılar, onlar oynadılar. Biz de seyrettik. Olay bu kadar basit. Dikkat edin. Bunların hiçbiri de ne demokrasimize ne de ekonomimize ciddi bir kırılmaya sarsıntıya yol açmadı. Olayların sıcaklığıyla ortaya çıkan tereddütler kısa sürede giderildi ve ülkemiz güven içerisinde huzur, istikrar içinde yoluna devam etti" ifadelerini kullandı.
YENİ ANAYASA VE BAŞKANLIK SİSTEMİ
Erdoğan, bugünkü Türkiye'nin, dünün rotasız, hedefsiz, amaçsız Türkiyesi olmadığını, ülkenin önünde 2023 hedefleri gibi kapsamlı ve heyecan verici bir yol haritası bulunduğunu söyledi.
Milletin doğrudan kendi oyuyla seçtiği Cumhurbaşkanı sayesinde, seçimler ve hükümetler gelip geçse de ülke yönetiminde herhangi bir boşluk olmadığını ve olmayacağını artık çok iyi bildiğini vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi:
"Esasen benim başkanlık sistemini gündeme getirmemin sebebi de budur. Milletimiz 2007 Anayasa değişikliği ile hukuki altyapısı hazırlanan, 10 Ağustos 2014 seçimiyle de fiili adımı atılan bu yeni dönemin faydasını görmüştür. Bilhassa 7 Haziran seçimleriyle 1 Kasım seçimleri arasındaki belirsizlik döneminin güçlü Cumhurbaşkanlığı sayesinde krize meydan verilmeden geçirilmesi milletimizin memnuniyetini daha da artırmıştır. Geldiğimiz noktadan geriye dönüş yoktur. Bunu artık herkes kabul etmelidir. Yeni anayasanın diğer ihtiyaçlarla birlikte milletimizin tercihi ve onayıyla girilen bu yeni yönetim tarzının kurumsallaştırılmasını da sağlayacak şekilde hazırlanacağına inanıyorum.
Yeni anayasa meselesi Tayyip Erdoğan'ın şahsi meselesi değildir. Başkanlık sistemi konusu Tayyip Erdoğan'ın kişisel talebi değildir. Türkiye'nin bugüne kadar yaşadığı tecrübeler sonunda geldiği yer hem yeni anayasayı hem başkanlık sistemini acil bir ihtiyaç olarak önümüze çıkarmıştır. İşte Meclis Genel Kurulu'nda olanları görüyorsunuz değil mi Komisyonlarda olanları görüyorsunuz değil mi Ah kardeşlerim ah. Başkanlık sisteminin olduğu bir ülkede bunları göremezsiniz. Bunlar Türkiye Cumhuriyeti Büyük Millet Meclisi'ni terörize etmeye çalışıyorlar. Ama bunlara milliyetperver, vatansever parlamenterler fırsat vermediler, fırsat vermeyecekler. Ben buna inanıyorum."
Yeni anayasanın sadece bir kişiye, bir partiye, bir makama hizmet etmeyeceğini vurgulayan Erdoğan, milletin tamamının anayasası olacağını, millete karşı sorumluluk hisseden herkesin bu sürece katılması gerektiğini kaydetti.
Erdoğan, "Aynı şekilde başkalık sistemi bir kişiye veya bir defaya mahsus bir uygulama olmayacaktır. Nasıl parlamenter sistem tek partili olarak çeyrek asır, çok partili olarak da 70 yıl boyunca ülkeye damgasını vurmuşsa başkanlık sistemi de milletimiz yeni bir sisteme ihtiyaç duyana kadar aynı işlevi görecektir. Kardeşlerim, gençler başkanlık sistemi bize yeni değil, bizim için gelenekseldir geleneksel" diye konuştu.
"TÜRKİYE'NİN BİRİNCİ BAŞKANI OLARAK GÖREVİNE BAŞLAYACAK"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 64. hükümetin görev başında olduğunu, 22 Mayıs'tan sonra 65. hükümetin kurulacağını belirterek, şöyle devam etti:
"Aynı şekilde şahsım 12. Cumhurbaşkanı olarak bu görevde bulunuyorum. Başkanlık sistemine geçtikten sonra milletimizin teveccühü ile bu göreve gelecek kişi; Türkiye'nin birinci başkanı olarak görevine başlayacak. Bu değişimden korkmaya gerek yok. Tam tersine herkesten bu değişime destek vermesini, katkı sağlamasını bekliyoruz. Meseleyi kişiselleştirenlerin ülke ve millete karşı sorumluluktan kaçtıklarını biliyoruz.''
- Etiketler :
- Haberler -
- Türkiye