Bodrum Bale Festivali 19 Ağustos'ta başlıyor

Açılışı Ankara Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Topluluğu'nun seyirciden büyük ilgi gören ''Bin Kalp Atışı'' adlı eseriyle yapılacak olan festival, 19-30 Ağustos tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak. Festivalin onur konuğu ise Fransa olacak.

Bodrum Bale Festivali 19 Ağustos'ta başlıyor

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ile Fransa arasındaki kültürel etkinliklerin, ''ülkelerin tanışmasının yanı sıra barış, anlaşma ve gelecekte ortak yürüyüş gerçekleştirmede son derece yararlı olacağını'' belirterek, ''Bu durum Türkiye'nin AB süreciyle ilgili girişimlerine olumlu destek ve katkı sağlayacak'' dedi.

Bu yıl, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'nün (DOB) organizasyonuyla 19-30 Ağustos tarihleri arasında yapılacak Bodrum Uluslararası Bale Festivali ile ilgili DOB binasında basın toplantısı düzenlendi.

Günay, bu yıl Fransa'da Türk Mevsimi etkinlikleri yapılırken, Fransa'nın dans topluluklarının da Bodrum'a konuk olduğunu söyledi.

''Siyasetin doğasına uygun olarak iniş-çıkışlar yaşansa da kültür alanında iki ülke arasında son derece önemli ve ufuk açıcı çalışmaların yapıldığını'' belirten Günay, ''Avrupa'nın ortak kültür ve kanaatinin oluşmasında en fazla önem taşıyan ülkelerden'' Fransa'da, Türk Mevsimi kapsamında Eyfel Kulesi'nin çevresi dahil birçok önemli etkinlikler düzenlediklerini, ilerleyen günlerde iki ülkenin Cumhurbaşkanlarının katılımıyla İstanbul hakkında önemli bir serginin açılacağını anlattı.

Günay, etkinliklere ''kitlesel ilginin yoğunlaştığını'' belirterek, ''Bu, ülkelerimiz arasındaki tanışmayı sağlayacağı gibi barışma, anlaşma ve gelecekte birlikte ortak yürüyüş gerçekleştirmede de sanıyorum son derece yararlı olacak.

Türkiye'nin AB süreciyle ilgili girişimlerine olumlu destek ve katkı sağlayacak'' dedi. Fransa'da, Türk Mevsimi'nin etkisiyle, Türkiye'ye gelen Fransız turist sayısında geçen yıla göre ciddi oranda artış yaşandığını anlatan Günay, etkinlikler sayesinde iki ülkeye gidenlerin sayısının artacağını ve ortak dostlukların kurulabileceğini ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Bernard Emie'ye teşekkür ederek, ''Kültür alanlarında çalışmaların, geleceğe köprü oluşturduğunu ve bu köprülerin ülkeler arasındaki en sağlam, en uzun süreli, en yıkılmaz ve en barışçı bağlar olduğuna tüm kalbimle inanıyorum. Bunun için hep birlikte çalışıyoruz'' diye konuştu.

''FRANSIZ TURİST SAYISI 1 MİLYON''

Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Emie ise Günay ile aynı kürsüyü paylaşmaktan ''şeref duyduğunu'' belirterek, Bodrum Uluslararası Bale Festivali'nin henüz birkaç yıldır yapılmasına rağmen ''dans dünyası için vazgeçilmez bir buluşma mekanına'' dönüştüğünü söyledi.

Festivale, iki çok önemli dans topluluğuyla katılmaktan onur duyduklarını ifade eden Emie, bu toplulukların, ''Fransız yaratıcılığının zenginlik ve çeşitliliğinin iki ayrı yüzünü gösterdiğini'' dile getirdi.

Emie, Fransa'nın bu yıl Eskişehir ve Karadeniz festivalleri ile Adana Tiyatro Festivaline de katılacağını duyurdu.

Büyükelçi Emie, Fransa'daki Türk Mevsimi dolayısıyla çok büyük etkinlikler düzenlendiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
''Başarıya şimdiden ulaşılmaya başlandı. Bunun için, İstanbul kültür hayatı konusunda olsun, Türk sineması, çağdaş sanatı veya kültür mirası konusunda olsun Fransız günlük ve haftalık gazetelerinin hazırladığı birçok eki okumak yeterli. Bugün Fransa'da Türkiye'ye dair her şeye büyük bir merak duyuluyor ve bu benim için büyük bir sevinç kaynağı. Diğer yandan, bu yıl olağanüstü ülkenizi görmek üzere gelen Fransız turistlerin sayısı şimdiye kadarkinden çok daha fazla: yaklaşık 1 milyon. Bunların çoğu da Bodrum'u seçiyor. Aynı zamanda siyasi temaslarımızın ve iş topluluklarımız arasındaki alışverişlerin de yoğunlaşacağı Türkiye Mevsimi yarınsız kalmayacak. Zira bu buluşma esnasında Fransız ve Türk sanatçılar arasında kurulacak işbirliğinin kolları, Fransa'nın da yer alacağı bir başka büyük buluşmaya 2010'da Kültür Başkenti olarak İstanbul'a uzanacak.''

''Fransa ve Türkiye bu sene buluşuyorlar'' cümlesini Türkçe söyleyen Emie, Türk Mevsimini anlatan bir broşür de hazırladıklarını ve ''iki ülkenin birlikteliğini göstersin ve nazar değmesin'' diye broşüre Fransa'nın renklerinden oluşan nazar boncuğu taktıklarını anlattı.

''TÜRKİYE-FRANSA-BALE ÇOK ANLAMLI BİR ÜÇGEN''

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen de festivalin ''marka değeri'' taşıdığını söyledi.

''Türkiye-Fransa-bale kavramlarının çok anlamlı bir üçgen oluşturduğunu'' ifade eden Gökmen, ''Fransa'da şu anda Türk Mevsimi. Biz de bu empati kurma çalışmalarına genel müdürlük olarak katkıda bulunmak istedik. Onur konuğu olarak Fransa'yı ağırlamanın mutluluğu içindeyiz'' dedi.

Toplantının ardından, Bakan Günay, çeşitli yarışmalarda önemli ödüller alan genç bale sanatçıları Kadir Okurer ve Can Bezirganoğlu ile küçük müzisyenler Berfin Aksu ve Sesim Bezdüz'e, ''ilerde Leyla Gencer gibi dünya çapında sanatçı olabilmeleri dileğiyle'' Gencer için hazırlanan kitabı hediye etti. Günay, bu genç yetenekleri desteklemenin kendileri için bir ''onur görevi'' olduğunu söyledi.

İKİ FRANSIZ TOPLULUK SAHNEDE...

Bu yıl ki Bodrum Uluslararası Bale Festivali'nin açılışı 19 Ağustosta Ankara Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Topluluğu'nun seyirciden büyük ilgi gören ''Bin Kalp Atışı'' adlı eseriyle yapılacak.

Konuk ülke Fransa'nın ilk topluluğu olan Kafig, ''Tricote'' adlı gösteriyle 22 Ağustosta seyircilerle buluşacak.

Ardından, 25 ve 26 Ağustosta Antalya Devlet Opera ve Balesi'nin ''Harem'' balesi sahne alacak. Osmanlı İmparatorluğunun en parlak dönemlerinden bir kesiti bale adımlarıyla anlatan eser, bu konudaki tek Türk balesi olma özelliğiyle dikkat çekiyor.

Festival, ikinci Fransız topluluk olan Marsilya Devlet Balesi'nin gösterisiyle sona erecek. 29-30 Ağustosta sahnelenecek temsil, birbirinden güzel 3 farklı koreografiyle seyirci karşısına çıkacak.

İlk olarak koreografisini Julien Lestel'in yaptığı ''Somewhere'' gösterilecek, ardından ''Herman Schmerman–Pas de deux'' sahne alacak. Son eser ise ''Tempo Vicino'' olacak.

Sayfa Yükleniyor...