Boğaz’da bir ‘beleşbahçe’

İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde eşsiz Boğaz manzarasına sahip Dolmabahçe Çay Bahçesi’nin aylık kirasının 2 bin 500 TL olması şaşkınlığa neden oldu.

Boğaz’da bir ‘beleşbahçe’

Beşiktaş ilçesinde bulunan Dolmabahçe Sarayı’nın yanında Boğaz manzaralı çay bahçesinin kirasının 2 bin lira olduğu ortaya çıktı.

Radikal gazetesinde yer alan habere göre; içinde 400 araçlık bir otoparkın da yer aldığı 4 bin metrekarelik Dolmabahçe Çay Bahçesi’i ayda yaklaşık 250 bin lira kazanıyor.

Ancak Vakıflar Genel Müdürlüğü, bu tesis için aylık 2 bin 515 TL kira alıyor.

Ömer Avni Mahallesi Meclisi Mebusan Sokağı 1 ada 9 parselde yer alan Dolmabahçe Camii ve arsa Bezm-i Âlem Valide Sultan Vakfı’na kayıtlı. İçinde otopark ve çay bahçesi olan arazi, Turgut Özal’ın başbakanlığının ilk yıllarında işletmeye açıldı. Tinerci ve sarhoşlardan kurtarmak düşüncesiyle çay bahçesi olarak düşünülen arazi o tarihten bu yana da Kemal Ateş tarafından işletiliyor.

Gece çalışan gazetecilerin de uğrak mekânı olan çay bahçesi ile ilgili Vakıflar İstanbul Bölge Müdürlüğü’ne yapılan şikâyetlerin ardı arkası kesilmiyor. Şikâyetlerin nedeni bu değerli yer için ödenen komik ötesi kira bedeli.

Vakıflar İstanbul Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Beyoğlu Kiralama Şube Müdürü Erdal Öztürk, bir dilekçeye 11 Mart 2011’de şu cevabı vermiş: “Dolmabahçe Camii duvarının meydan kısmındaki arsa üzerinde bulunan taşınmaz 2011 yılı için aylık 2.515,00 TL bedelle açık otopark ve çay bahçesi olarak Kemal Ateş Gıda Turizm Petrol Gaz Ltd. Şti. kirasında bulunmaktadır.”

Kemal Ateş, pek çok gazetecinin tanıdığı bir isim. Özellikle gece çalışan gazetecilerin toplandığı çay bahçesinde hoş sohbetiyle tanınıyor. Sağlık sorunlarından dolayı çay bahçesi halen kardeşi Turgut Ateş tarafından işletiliyor.

İşletme geçen günlerde Pakistan’da yaşanan sel felaketinin ardından üç aylık çay satışının yüzde 10’unu sel mağdurlarına göndereceğini açıkladı. Kendi açıklamalarına göre üç ayda çay gelirlerinin yüzde 10’u 75 bin lira tuttu ve bu para çay bahçesinde yapılan bir törenle Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali’ye teslim edildi.

Bu hesaba göre tesisin üç aylık çay geliri 750 bin lira, aylık çay geliri ise 250 bin lirayı buluyor. Ayrıca 3 liralık çayın yanı sıra tost, meşrubat gibi diğer ürünlerin de satıldığı ve 400 araçlık otoparkı düşünüldüğünde ortaya inanılmaz bir gelir çıkıyor.

Çay bahçesinin bu toplam geliri, yanındaki Dolmabahçe Sarayı’nı bile gölgede bırakıyor. Sarayı ziyaret edenlerden bir ayda toplanan para 500 bin lira. Saray yetkilileri de ‘para basan’ bu işletmenin aylık kirası karşısında şaşkın durumda.

Peki nasıl oluyor da böyle bir yeri Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü 2 bin 500 liraya kiralıyor, bunun yanıtı yok. Vakıflar Genel Müdürlüğü, yönelttiğimiz “Kiralama yapılırken bölgedeki rayiç bedeller göz önüne alındı mı? Arazi kaç yıllığına kiralandı ve en son kira artışı ne zaman yapıldı?” sorularımıza yanıt vermedi.

Dolmabahçe Sarayı’nın yanında muhteşem manzaralı bir yerin kirası ne kadar olur? Beşiktaş ilçesinde emlak işi yapan Tamer Emlak’ın sahibi Murat Tamer’e göre eşsiz konumdaki bu çay bahçesi çok değerli:

“Burası İstanbul’un değil ’nin göbeği. Boğaz’a nazır böyle başka bir arazi yok. Yıllardır düşünürüm, devlet buradan ne kadar kira alıyor diye. 2 bin 500 lira hakikaten komik bir rakam. Bu, işgal demektir. Vakıf arazisi olduğu için en düşük 12 - 15 bin lira olması gerekir. Özel mülk olsa aylık 30 bin liradan aşağıya kiraya verilmez. Yazık diyorum.”

1809 yılında doğduğu söylenen Bezmi Âlem Valide Sultan, küçük yaşta cariye olarak Osmanlı Sarayı’na girdi. 1822 yılında Sultan II. Mahmud’un eşi oldu. Oğlu I. Abdülmecid’in 1839 yılında padişah olmasıyla Valide Sultan payesi aldı. Abdülmecid’in 16 yaşında padişah olması nedeniyle oğluna devlet işlerinde yardımcı oldu. 30 Haziran 1853’te öldü.

Valide Sultan adına kurulan vakfa ait bugün 66 adet menkul ve gayrimenkul bulunuyor Bunların içinde Vakıf Gureba Hastanesi ile Bezmi Âlem Valide Sultan Camii en önemliler arasında yer alıyor.

Bezmi Âlem Valide Sultan Vakfiye’sinde şu sözler ibret verici: ‘’Hayır maksadıyla sağladığım evkafım ahiret gününe kadar şartlarıyla icra edilsin. Bu şartlar Sultan Abdülmecid devrinden sonra da devam etsin. Kim hayır dışında kullanır ve şartları değiştirirse vebali değiştirenin üzerinedir. Dünya ve ahirette cezaya müstahak olsun.’’

Sayfa Yükleniyor...