Boğaziçi Köprüsü'nde Greenpeace eylemi

Boğaziçi Köprüsü üzerinde eylem yapan Greenpeace üyesi 18 kişi gözaltına alındı.

Boğaziçi Köprüsü'nde Greenpeace eylemi

İSTANBUL - Boğaziçi Köprüsü'ne çıkarak Türkçe ve İngilizce ''Barış için iklimi
kurtar'' yazılı pankart asarak kendilerini korkuluklara zincirlemek isteyen Greenpeace üyelerine polislerce müdahale edildi.

Ancak bu sırada köprüden iple sarkan bazı eylemciler, ABD Başkanı Barack Obama'nın bir posterini açarak eylemi sürdürdü.

Greenpeace üyeleri, Obama'nın iklim değişikliğiyle mücadele konusunda seçim kampanyasında verdiği sözü tutmasını ve bu konuda dünyaya öncülük etmesini istediler.

Gruba müdahale eden polis, pankartları toplayarak Greenpeace üyesi 18 kişiyi gözaltına alarak, köprüden uzaklaştırdı.

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Korol Diker,  eyleme ilişkin Ortaköy'de yaptığı açıklamada, 2009 yılı Aralık ayında Kopenhag'da iklim değişikliği zirvesi yapılacağını belirterek, ABD Başkanı Barack Obama'dan bu zirvede önemli kararlar alınması için öncülük etmesini istedi.

Diker, ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan da bölge ülkelerine örnek olacak şekilde iklim değişikliğiyle mücadelede somut adımlar atmasını, 2020 için 'nin sera gazı salınımını ciddi oranda azıltmayı taahhüt etmesini beklediklerini kaydetti.

Greenpeace Akdeniz, eylemle ilgili kendi internet sitesinde ise şu açıklamayı yaptı:

Bugün, ABD Başkanı Barack Obama, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Ankara’da görüşmelerde bulunurken, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve İspanya Başkanı Jose Luis Rodriguez Zapatero gibi diğer dünya liderleri ise İstanbul’da Medeniyetler İttifakı Forumu’nda bir araya geliyor.

Günümüzde Orta Doğu’da istikrarsızlığın en büyük nedeni petrol üzerinde yaşanan çatışmalar. Diğer yandan her geçen gün artan su sıkıntısı ise İsrail, Ürdün, Filistin, Suriye ve Lübnan gibi ülkeler arasındaki gerilimi şimdiden körüklemeye başladı.

Petrol tüketimi iklim değişikliğine neden olurken kuraklık ise iklim değişikliğinin yarattığı kalıcı bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Eğer Aralık 2009’da Kopenhag’da yapılacak İklim Zirvesi’nde dünya liderleri küresel ısınmaya “dur” diyecek güçlü bir anlaşma çıkarmazlarsa, petrol ve kuraklık küresel ölçekte milyonlarca insanın ölümüne neden olmaya devam edecek.

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanya Sorumlusu Korol Diker, “Eğer bu bölgede kalıcı barışı sağlamak istiyorsak, bu yıl iklimi korumak için acil olarak harekete geçmemiz gerekiyor. Seçim çalışması sürecinde iklimi koruma sözü veren Obama bu konuda öncü olmayı üstlenmelidir” dedi.2009'un iklim ve enerji konularında artık ABD’nin öncülüğü üstlenmesi için kritik bir yıl olduğunu vurgulayan Diker, “Dünya liderleri Aralık’ta Kopenhag’da düzenlenecek olan iklim toplantılarında güçlü bir uluslararası işbirliği oluşturmalıdır” dedi.

Greenpeace, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC)’nin bulgularına dayanarak, gelişmiş ülkelerin 2020 yılına kadar seragazı salımlarını 1990’daki düzeylerinin en az %40 altına çekmelerini talep ediyor. Aynı zamanda, gelişmekte olan ülkeler gelişmiş ülkelerin hatalarını tekrarlamayı bırakmalı ve 2020 yılı için beklenen salımların %15-30 altında kalmayı taahhüt etmeli.

Su sıkıntısı bugün, özellikle Orta Doğu gibi hassas bölgelerde güvenlik ve barışı tehdit eden bir gerçeklik. Su sıkıntısına bağlı yaşanan savaşlar ise yalnızca bir öngürü olmaktan çıktı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un da belirttiği gibi “Suyu aradığımız yerlerde daha çok silah buluyoruz”.

Greenpeace, dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biri olan Türkiye’de, Başbakan Tayyip Erdoğan’dan da bölgenin geri kalanına örnek olacak şekilde hareket etmesini bekliyor. Erdoğan kararlı bir şekilde önlemler alarak Türkiye’nin hızla artan seragazı salımlarını 2020 yılına kadar büyük ölçüde azaltmayı taahhüt etmelidir.


Sayfa Yükleniyor...