Bonobo'yla Londra'dan Erkin Koray'a

Adını en barışçı maymun cinsinden alan, yeni nesil elektronik müziğin önemli ismlerinden Bonobo'yla konuştuk...

Bonobo'yla Londra'dan Erkin Koray'a

Bonobo: 1- Anaerkil, eşitlikçi ve cinsel isteklerin toplum yapısını belirlediği primat türü. 2- Müzisyen.


Lounge o2 FM tarafından düzenlenen sakin festival 'Chill-Out Istanbul’un beşincisi Pazar günü Kemer Golf & Country Club’da gerçekleşti.

Güneşli bir havada şehirden uzak kalmak isteyenler için rahatlatıcı ormanlık alanda gerçekleşen 'sakin festival' saat 12'den gecenin ilerleyen saatlerine kadar konuklarını ağırladı.

10 km2'lik bir orman içinde düzenlenen festival, Caravan Palace, Tunng, Alex Cuba Band, Club des Belugas, Lucky Elephant ve Palov & Mishkin gibi birçok sanatçıyı ağırladı. Fesitvalin en önemli konuklarından Bonobo Orchestra en son sahne aldı. Daha önce 'de çeşitli yerlerde konser veren Bonobo'nun arkasında tek isim var; Simon Green... Çağının ilerisinde yaptığı müzikle kendi hayran kitlesini yaratan Green'le müzik, hayat ve daha birçok şey hakkında sohbet ettik...

2006 yılında 'Days to Come' albümüyle iyi bir çıkış yakaladın. ‘Days to Come’ın başarısından sonra hiç baskı hissettin mi? Nasıl geçti bu 4 yıl?
Aslında fazla baskı hissetmedim. Hala 2006 yılında albümü çıkaran kişiyim, 4 yılda çok fazla değişmedim. Normalde ne kadar baskı hissediyorsam bu albümü hazırlarken de o kadar baskı hissettim. ‘Days to Come’ gerçekten güzel bir albümdü ve herşey iyi gitti diyebilirm. Hiçbir albüme ‘işte şimdi albüm yapmayalım’ diye başlamadım herşey kendiliğinden gelişti aklıma gelenleri notalara ve ritme döktüm ve bu albüm de bu şekilde ortaya çıktı.

Son albümünde dans öğeleri artmış gibi geldi...
Genelde tek başıma DJ performansı sergilediğim yerlerde daha sert ve drum&bass ağırlıklı çalıyorum. Dans öğesi müziğimin içinde var zaten. ‘House’ tarzı yapmayı da oldukça seviyorum. Hatta şu anda ‘Barakas’ adlı bir projem bile var.

Bonobo'yla Londra'dan Erkin Koray'a - 1



Yaptığın müziğin sakin bir tarzı var ama bununla beraber insanları harekete geçiren bir yanı da var. Sen müziğini nasıl tarif edersin?
Ben ‘chill out’ müzik yapmaya çalışmıyorum insanlar yaptığım müziği ‘chill out’ olarak adlandırıyorlar. Yaptığım müziğin insanların kafasını sakinleştirmesi, yaptığım müziği 'chill out' yapmaz aslında ama insanlar böyle adlandırmayı tercih ediyorlar. Bu bakış açısıyla her tür müziğe ‘chill out’ diyebilirisin. Bence müzik için kesin çizgiler çizmek mümkün değil.

’Chill out’ terimini hiç sevmiyorum aslında. Sadece sevdiğim ve hoşlandığım müziği yapmaya çalışıyorum. Özellikle ‘Chill out’ yapmaya çalışmıyorum...

Şarkılarında çok az vokal var...
Enstrümantal müziği daha çok seviyorum. Vokalin müziği daha etkili yapacağına inanıyorsam şarkıya vokal eklemeyi tercih ediyorum. Ama genellikle enstrümantal şarkılarım var.

Neden Bonobo ismi?
Bu soruyu bugün yedinci kez cevaplıyorum! Evet ‘Bonobo’ bir çeşit maymun ismi ve cinsel açıdan insan en yakın olanı ve bu ismi seviyorum.

Bonobo'yla Londra'dan Erkin Koray'a - 2

Müziğini kaosun içindeki düzenli ritimler olarak tanımlayabilir miyiz?
Evet evet… Bazen bu şekilde çalıyorum.Müziğimi yaparken kafamdaki soyut gürültüdeki melodiyi ortaya çıkarmaya çalışıyorum. Çoğunlukla soyutla somut arasındaki dengeyi bulmaya çalışıyorum.

HER ŞEYİ DİNLERİM
Genel olarak ne dinliyorsun, neler seviyorsun?

Her şeyi adamım her şeyi. Güzel olan her müziği… Türler arası fark olduğunu düşünmüyorum kulağa hoş gelen herşeyi dinliyorum. İyi müzik ve kötü müzik vardır bence… Ben de iyi olanı tercih ediyorum.

İNTERNETTE MÜZİK GELECEK DEMEK
Albümünün bir kısmı internetten indiriliyor. Birçok müzisyenin internetten müzik paylaşımı konusunda rahatsız olduğunu biliyoruz. Sen ne düşünüyorsun?
Bence internette müzik paylaşımı harika! İnternette müzik gelecek demek! Çünkü bence müziğin değeri tüketildikçe anlaşılır. İyi bir şeyler yapar ve bunu paylaşırsın daha sonra da bu ürünü insanlar dinler, beğenir veya beğenmez. Ben de bu şekilde ortaya iyi müzik çıkarıp çıkarmadığımı anlarım.

Albümlerden gelir elde etmek imkansız hale mi geliyor o zaman? Müzik hangi yöne doğru gidiyor bu durumda?
Bence müzik şu anda geçiş döneminde. Önce plaklar vardı daha sonra kaset oldu sonra CD böylece devam etti. Bence insanlar her zaman müziğe ulaşabilecekleri en kolay yolu tercih ediyorlar. Şu an en kolay yolu internetten indirmek. Belki de ileride buradan bir şekilde gelir etmenin yolu bulunur. Belki…

Bonobo'yla Londra'dan Erkin Koray'a - 3

İngiltere her dönemde müziğin kalbinin attığı yer oldu. Yeni akımların çoğu İngiltere’de başladı...
Çok çeşitli ve farklı kültürlerin etkileşimi İngiliz müziğinin gelişmesinde çok büyük rol oynadı. Jamaika ve Hint müziğinin oldukça etkisi olduğunu söylebilirim. Tabii aynı zamanda Kuzey İngiltere var bir de. Müzik bir yaşam biçimi haline gelince gelişimi daha iyi ve başarılı olması daha mümkün oluyor. Mesela Londra’da herkes müzikle yaşıyor. Farklı müzik bilgisine sahip birçok insan bir araya gelip ortaya bir şeyler çıkarıyor.

Türk dinleyicilerin hakkında düşünüyorsun?
Çok iyiler, aralarında birçok yabancı da gördüm. Fransızlar çoğunluktaydı sanırım...

İSTANBUL HARİKA BİR ŞEHİR
İstanbul hakkında ne düşünüyorsun?

Çok büyük ve harika bir şehir. İlk olarak Kapalı Çarşı'yı ve Sultan Ahmed Camii'ni gezdim. Hepsini oldukça beğendim. Daha önce de Babylon’a gelmiştim. Bence Beyoğlu şehrin en ilgi çekici ve hareketli yerlerinden biri. İstanbul'u kültürlerin karıştığı bir yer olarak görüyorum. Birçok farklı öğeyi içinde barındırıyor. Doğu kültürünün etkisiyle beraber bir Avrupa şehri olduğunu da düşünüyorum. Bu şehirde Doğu ve Batı kültürü harmanlanıp dengede duruyor bence.

EN SEVDİĞİM İSİM ERKİN KORAY
Dinlediğin ve bildiğin Türk müzisyen var mı
?
70’ler Türk müziğini seviyorum. Saykodelik rock akımını oldukça etkilyici buluyorum. En sevdiğim isim ise Erkin Koray.

Türk hayranlarınız için bir mesajınız var mı?
Herkese geldiği için çok teşekkür ediyoruz. Bu şehre ve ülkeye geldiğim için oldukça mutluyum.

Sayfa Yükleniyor...