Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde gerçekleştirilen bir kırsal kalkınma projesi kapsamında, tamamen Anadolu'ya özgü bir ırk olan’boz sığır’dan organik sertifikalı et elde edildi.

Sertifikanın alınmasıyla ilk defa Türkiye'nin yerel ve özgün bir değeri olan ‘boz sığır’ların değerlenmesi sağlandı. Ayvacık İl Tarım Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirilen proje ile yörede halihazırda koru hayvancılığı yapan 8 köyde organik et üretimine başlanmış bulunuyor. İzleyen aylarda 18 köye çıkarılacak proje kapsamında Çanakkale bölgesinde bir de organik kırmızı et üreticileri birliği kuruldu.

Halk arasında ‘yabani ırk’ olarak da bilinen ‘boz sığır’ tamamen doğal ortamında, kendi başına besleniyor. Hiçbir insan müdahalesi olmadan yaşayıp üreyen boz sığırlar, ani iklim ve yem değişikliklerine, her türlü olumsuz doğa şartlarına, açlığa, yetersiz beslenmeye, hastalık ve parazitlere karşı dayanıklı.

Ürünün üretim ve sertifika süreci, organik ürün geliştiren ve üreten Atlas Ekolojik firması tarafından gerçekleştirildi.