Bozcaada betonlaşıyor mu?

Geçtiğimiz yıl hazırlanan ve Bozcaada’nın neredeyse yüzde 90’ınında yapılaşmayı öngördüğü için ada halkı tarafından iptali için dava açılan imar planı yenilendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 1/100 bin ölçekli imar planı hazırladı.

Bozcaada betonlaşıyor mu?

İlk olarak 2013’te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı 1/25 bin ölçekli nazım imar planı adanın yüzde 90’ının kapsayan tarımsal alanların ‘bağ evi ve tarımsal fabrika’ adı altında yapılaşmaya açmayı öngörüyordu.

Planın Bozcaada’yı şantiye alanına çevireceğini savunan Bozcaada halkı iptal için yargıya başvurmuştu. Bu dava sürerken Çevre Bakanlığı yeni bir hamle yaptı. 20 Ağustos’ta Çanakkale ve Balıkesir’in tamamını kapsayan yeni bir 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planı hazırladı. Bu plan da dava konusu olan 1/25 bin ölçekli plan gibi adanın neredeyse yüzde 90’ının imara açmayı hedefliyor. Yeni 1/100 bin plan hazırlanınca da daha düşük ölçekli olan ve yargıda bulunan 1/25 bin ölçekli nazım planı otomatikman iptal oldu.

VİLLALARA YOL AÇILDI

8 Eylül 2014’te askıya çıkan 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planı, ’nin en önemli doğal sit alanlarından biri olan Bozcada’nın tarım alanlarını ‘bağ evi’ adı altında, ekolojik yapısı ile dikkat çeken Akvaryum Koyu’nu ‘kentsel gelişim alanı’ ile ‘turizm tesis bölgesi’ adı altında imara açıyor. Plana göre tarım alanlarında tarımsal alanların işlenebilmesi için tarımsal tesisler de yapılabilecek. Tarımsal tesis adı altında aslında imara açıldığını savunan şehir plancıları, 75 – 100 - 150 metrekarelik villaların yapılmasının önü açıldığını savunuyorlar.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA GELDİ

Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Bozcaada için Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planıyla ilgili, "Bu aşamada herkesin tabii mutlu ve memnun olması mümkün değil. Birilerinin itirazları, birilerinin de ne kadar iyi olduğu fikirleri olacaktır. Ama önemli bir şey" dedi.

Vali Çınar, bir gazetede yer alan adanın yeni çevre planıyla ilgili habere ilişkin AA muhabirine açıklamasında, her şehrin çevre düzeni planının yapılması gerektiğini bildirdi.

'İTİRAZLAR VARSA DEĞERLENDİRİLECEK'

Bunu da Çevre ve Şehircilik Bakanlığının özel firmalara ihaleye vermek suretiyle yaptırdığını anlatan Çınar, "Bize de Çanakkale ve Balıkesir bölgesi için çevre düzeni planı hazırlandı ve askıya çıktı. Sanıyorum bir haftadır askıda. Bir aylık süresi var. Bütün kesimler, taraflar herkes bir itirazları varsa bunu resmi olarak bildirecek, Bakanlığımız bu itirazları yeniden değerlendirip nihai kararını verecek" diye konuştu.

SON PLANLA İLGİLİ TÜM KESİMLERLE TOPLANTI YAPILACAK

Çınar, kendilerinin de bütün kesimlerle şehirle alakalı son askıya çıkan planla ilgili bir toplantı yapacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Orada son değerlendirmeyi yapacağız. Bu 1/100 binlik diye geçen çevre düzeni planı biliyorsunuz, üst plan. Buna uygun olarak alt planlar, uygulama planları hazırlanır. Bu aşamada herkesin tabii mutlu ve memnun olması mümkün değil. Birilerinin itirazları, birilerinin de ne kadar iyi olduğu fikirleri olacaktır. Ama önemli bir şey. Teknik bir konu. Her şeye bizim Vali olarak fikir beyan etmemiz uygun değil. Biz tarafların görüşlerini toplamak, derlemek, ilan süresi içinde herkesi haberdar etmek ve var olan itirazları, görüşleri Bakanlığa bildirmekle hükümlüyüz. Bunu da yapacağız."

Sayfa Yükleniyor...