Bu filmler çok konuşulacak!

Aung San Suu Kyi, Rabiya Kadeer, Rachel Corrie, Pınar Selek aynı salonda buluşuyor... DOCUMENTARIST'in düzenlediği 'Hangi İnsan Hakları?' etkinliği kadın hakları ağırlıklı esaslı bir belgesel seçkisi sunuyor.

Bu filmler çok konuşulacak!

'Erkeklerin sevgisi her gün 3 kadını öldürürken' DOCUMENTARIST bir kez daha soruyor: Hangi İnsan Hakları? Bu başlık altında çoğu 'de ilk kez gösterilecek olan bir dizi belgeselde dört gün boyunca bu soruya yanıt aranacak. 8-11 Aralık 2010 tarihlerinde düzenlenen etkinlikte, “erkek egemen sistemde şiddetle mücadeleyi” konu alan panel, aktivist sinemacıları seyirciyle buluşturan söyleşiler, gündelikçilerin katılacağı bir forum tiyatro gibi yan etkinlikler de gerçekleşecek.

7 Aralık'ta Mircan Kaya'nın konseriyle açılacak olan ve bu seneki teması 'kadına yönelik şiddet' olarak belirlenen Hangi İnsan Hakları?' programında, dünyanın ve Türkiye'nin gündeminde yer alan kadınların hikayeleri öne çıkıyor. Yönetmeni Anne Gyrithe Bonne'nin katılımıyla gösterilecek olan Danimarka yapımı “Aung San Suu Kyi: Burma'nın Korkusuz Leydisi” (Aung San Suu Kyi-Lady of No Fear); kendi halkının gözünde kahraman Çin hükümetine göreyse terörist sayılan Uygurların sürgündeki lideri Rabiya Kadeer'i konu alan “Aşkın 10 Şartı” (10 Conditions of Love); 23 yaşında bir İsrail buldozerinin altında can veren Rachel Corrie'nin dünyasını günlükleri ve arkadaşlıklarının tanıklıklarıyla aktaran “Rachel”, İran'daki adalet sisteminin kurbanı olan kadınların konu edildiği “Kefene Sarılı Kadınlar” (Women in Shroud), programda dikkat çeken filmlerden bazıları. Etkinlik kapsamında Pınar Selek üzerine yapılmış “Pınar İçin Adalet, Adalet İçin Pınar” adlı kısa bir belgesel de ilk kez seyirciyle buluşacak.

Hangi İnsan Haklar?'nın en çarpıcı filmlerinden biri ise, ünlü video sanatçısı Hito Steyerl'in kendi arkadaşının ardından yaptığı “Kasım” (November) adlı belgesel: Yönetmen, erken dönem filmlerinde oynayan, sonradan PKK saflarına katılarak 1998'de bir operasyonda öldürülen gençlik dönemi arkadaşı Andrea Wolf'un trajik hikayesini anlamaya ve anlatmaya çalışıyor. Etkinlik vesilesiyle Türkiye'ye ilk kez uğrayacak filmlerden biri de, ilk gösterimi Locarno'da yapılan “Geçmiş Seni Çağırıyor” (Blood Calls You) adlı İsveç yapımı. Almanya'da yaşayan Özlem Sulak'ın Locarno, Toronto gibi büyük festivallerden sonra İstanbul'da ilk kez seyirciyle buluşacak “12 Eylül” adlı filmin gösterimine yönetmeni de katılacak. Eyal Sivan'ın son filmi “Yafa, Portakalın Otomatiği” ise, Documentarist'te kaçıranlar için bir kez daha gösteriliyor.

Etkinlik kapsamında İstanbul'a konuk olacak sinemacılar arasında yönetmenler Anne Gyrithe Bonne ve Özlem Sulak'ın yanısıra; Rotterdam, IDFA ve 'Movies that Matter' İnsan Hakları Film Festivali yetkilisi, ayrıca Jan Vrijman Fonu seçici kurulunda görev alan Jannie Langbroek, Hollanda'daki Türkiye Enstitüsü'nün direktörü Lily Spranger gibi isimler yer alıyor.

Hollanda Başkonsolosluğu'nun işbirliği, İsveç Başkonsolosluğu, Danimarka Elçiliği ve Friedrich Ebert Vakfı'nın katkılarıyla gerçekleşen Hangi İnsan Hakları?'nda gösterimler Dutch Chapel, Cezayir ve Tütün Deposu'nda, Forum Tiyatro etkinliği ise Kumbaracı50'de gerçekleşecek. Tüm gösterimler ücretsiz olarak izlenebilir.

Sayfa Yükleniyor...