Bu soruyu çözene 93 aylık emekli maaşını verecek

Samsun'da yaşayan emekli matematik öğretmeni, Cumhuriyeti'nin 93. kuruluş yıl dönümü anısına 93 basamaklı sayıdan hazırladığı soruyu bilene 93 aylık emekli maaşını vereceğini söyledi.

Bu soruyu çözene 93 aylık emekli maaşını verecek

Samsun'da yaşayan 60 yaşındaki emekli matematik öğretmeni Aydın Cerit, Cumhuriyeti'nin 93. kuruluş yıl dönümü anısına 93 basamaklı sayıdan hazırladığı soruyu bilene 93 aylık emekli maaşını vermeyi vadediyor.

Çeşitli dershanelerde 30 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra geçen yıl emekli olan evli ve iki çocuk babası Cerit, asal sayıların bölünebilme kuralları, çok büyük basamaklı sayıların hesaplanması gibi konularda çalışmalar yürütüyor.

Gününün büyük bölümünü Samsun Öğretmenevi'nde matematik çalışmaları üzerine ayıran Cerit, yaptığı açıklamada, yaptığı çalışmalarının matematik başta olmak üzere tıp, fizik, uzay bilimleri, mühendislik, askeri alanlar, haberleşme ve görüntüleme sistemlerinde kullanabileceğini söyledi.

Yaklaşık 20 yıldır bu çerçevede çalıştığını, ilk 5 yıl polinom, denklemler ve çözüm yolları, 15 yıldır ise asal sayılar ve asal sayıların modüler yapıları konusunda çalışma yürüttüğünü ifade eden Cerit, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 93. yıl dönümü anısına 93 basamaktan oluşan bir soru hazırladığını aktardı.

Hazırladığı soruyla bağlantılı iki soru olduğunu ve bilene de 93 aylık emekli maaşını vermeyi vadeden Cerit, "Bu soruyu ben yaklaşık yarım günde hazırladım. Tabii belli bir birikimden sonra yarım gün sürdü. Bu soruyu Türkiye'den ve dünyadan çözebilecek olduğunu sanmıyorum. Eşimin haberi yok böyle bir şey yaptığımdan, duysa bir tartışma olurdu herhalde. Tabii belli bir risk aldık. Hatta sponsorum var. Soruyu bilene ücretsiz 93 ay öğle yemeği de vereceğiz" dedi.

BİLGİSAYAR ÇÖZEMİYOR

Hayatını sayılar olan Cerit, çözüm için 93 basamaklı bu sayının önce asal çarpanlarına ayrılması gerektiğini ifade ederek, "Bunu yapmadan soruyu çözmesi mümkün değil. Fakat bu sayıyı asal çarpanlara ayırması için mevcut teknoloji yetersiz. Hesap makinesi kullansa 14 basamakta kalacak, bilgisayar kullansa 32 basamakta kalacak. Bu işlemlerde bilgisayarın yapacağı türden değil. Ama ben de yine hesap makinesini kullanarak bu soruları üretiyorum. Bu çalışmaların teknolojiye yansıyacağına inanıyorum. Bu çalışmalar boşa gitsin istemiyorum. Bu soru da o niyetle hazırlandı. İddialarımız var. Yaptığım çalışmalara dikkati çekmek istiyorum" diye konuştu.

5 ARALIK'A KADAR SÜRE

Daha önce de bu tür ödüllü sorular hazırladığını ancak sorularını çözen çıkmadığını anımsatan Cerit, "ABD'de ünlü bir profesör ve ekibi de işin içinden çıkamadı. Bu hazırladığım soru da iddialı bir soru. Kolay bir soru değil. 5 Aralık tarihine kadar bir süre var. Ondokuz Mayıs Üniversitesinden bir öğretim üyesi aradı soruyu aldı. Şu ana kadar çözüm veren yok" dedi.

Çalışmalarına destek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a mektup yazdığını ve Cumhurbaşkanlığınca TÜBİTAK'a yönlendirildiğini aktaran Cerit, araştırmalarını TÜBİTAK ile paylaşmak istediğini de sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...