'Bu yargıyla nereye kadar?'

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, katıldığı bir televizyon programında yargı sistemi ve anayasa çalışmalarına değindi. Çiçek, "Türkiye bu yargıyla ne kadar yoluna devam edebilir?'' diye sordu.

'Bu yargıyla nereye kadar?'

" bu yargıyla ne kadar yoluna devam edebilir?''

Yargı sistemine ilişkin bu eleştirel soru, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'ten geldi.

Katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çiçek, uzun tutukluluk süreleri ve yeni anayasa çalışmalarına değindi.

Meclis'teki dört siyasi partinin de yargı ile ilgili önerilerini verdiğini anımsatan Çiçek, tüm partilerin yargı sisteminde köklü değişiklik önerdiğine dikkati çekti.

''Yeni bir anayasa yapamazsak, Türkiye bu yargıyla ne kadar yoluna devam edebilir?'' diye soran Çiçek, şunları söyledi:

''Bugün yargı tartışma konusu. Geçmişte sadece üst yargı tartışılıyordu. Anayasa Mahkemesi'nin, Danıştay'ın bazı kararlarıyla, Yargıtay başkanlarının adli yıl açılışındaki yüzde 90'ı siyasi nitelikteki konuşmaları tartışılıyordu.

Bugün ilk derece mahkemelerinin uygulamaları da tartışılır hale geldi. Yargısı böyle, yasama - yürütme dengeleri tam oturmamış, o zaman Türkiye yoluna nasıl devam edecek? Değişmezse, yapılmazsa ne olur? Bu haliyle ne kadar gidebilirsek o kadar gideriz. Bir sorunu çözemiyorsak, ülkeye yazık olur.''

'UZUN TUTUKLULUK İSTEMİYORUZ'
Uzun tutukluluğa 2005 yılında Türk Ceza Kanunu'nda yapılan değişiklikle sınırlama getirildiğini hatırlatan Çiçek, daha önce tutuklulukta süre sınırlaması olmadığını söyledi.

Çiçek, böylece yasama organının, yargı organına ''Biz uzun tutukluluk istemiyoruz. Mümkün olduğu kadar az tutuklama yapın, mümkünse tutuksuz yargılama yapın, tutuklamaya hukuken zaruret varsa nedenlerini Ceza Kanunu'nun 100. maddesine koyuyorum'' dediğini belirtti.

'BAŞBAKAN İŞARET ETMESEYDİ ÖNEMİ YOK MUYDU?'
Yeni anayasa çalışmalarına da değinen Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni anayasanın Mart ayı sonuna kadar bitirilmesine ilişkin sözleri de soruldu.

''Tarih söyledi, bundan kırıldınız mı?'' sorusunu Çiçek, ''Bu kırılma, sevinme meselesi değil, gerçekler üzerine bir çalışmadır'' dedi.

Başbakan Erdoğan'ın son tarih verdiği, sorunların devam ettiği ve seçimin geldiğinin anımsatılması üzerine Çiçek, ''Şöyle bir konu mu çıkıyor: Sayın Başbakan işaret etmeseydi anayasanın hiçbir önemi yok muydu Sayın Başbakan işaret edince mi anayasa önemli oluyor ki bütün konuşmaları bunun etrafında döndürmeye çalışıyoruz. Belli ki yine anayasayı unutup siyasi polemiklerle konuyu değerlendirmeye çalışıyoruz. Bu süreç böyle bir süreç değil. Bir ihtiyaçtır, bir zarurettir. Bu anayasa değişmediği sürece Türkiye'nin sağlıklı şekilde yoluna devam etmesi zordur'' dedi.

ABD BÜYÜKELÇİSİNE ELEŞTİRİ
Çiçek, röportajda son günlerin gündem maddesi olan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin açıklamalarına da değindi.

Ricciardone'nin açıklamasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Çiçek, ''Bir ülkenin büyükelçisinin faaliyet alanı ve konuşacağı konu sınırlıdır'' diye konuştu. Büyükelçinin, bundan üzüntü duyduğunu ifade ettiğini anlatan Çiçek, Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye adına verilmesi gereken cevap ve çekilmesi gereken dikkati gündeme getirdiğini kaydetti.

Çiçek, büyükelçinin faaliyet alanının dışına çıkmaması gerektiğinin altını çizerek, ''İlişkiler açısından da çok sağlıklı olmaz'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...