Burdur Gölü'nü organik gül kurtaracak

Organik güller, Burdur Gölü'ndeki kirliliğin önüne geçecek...

Burdur Gölü'nü organik gül kurtaracak

Burdur Gölü'nün çevresine, daha az su tüketerek gölün ömrünün uzatılmasına destek vermek amacıyla hazırlanan ''Göller Yöresi Kültürünü ve Göllerin Ömrünü Gülle Uzatma Projesi'' kapsamında 100 dekarlık alana gül fidanı dikildi.

Isparta, Denizli, Afyon ve Burdur'dan getirilen gül fidanları Karakent köyünde bulunan Lisinia Proje alanı yakınlarındaki 100 dekarlık alana tarım işçileri tarafından dikildi.

Burdur Tarım Müdürü Ahmet Dallı, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Lisinia Projesi kapsamında hayata geçirilen ''Göller Yöresi Kültürünü ve Göllerin Ömrünü Gülle Uzatma Projesi'' ile organik gül üretimi yapılacağını söyledi.

Projenin amacının organik üretime dikkat çekmek olduğunu anlatan Dallı, ''Organik tarımda, hastalık ve zararlılar ile mücadele ederken kullanılan kimyasallar kullanılmıyor. Dolayısıyla birinci hedefimiz organik üretim yapmak suretiyle gülde kullanılan kimyasalların önüne geçerek gül kokusunu doğal olarak almaktır'' dedi.

Dallı, organik gül üretiminde sulamaya dikkat çekmek için damla sulama yönteminin kullanılacağını kaydetti. Burdur Gölü'nün tarımsal sulamadan etkilenmesinin önüne geçmek için damla sulama yönteminin artırılmasını amaçladıklarını ifade eden Dallı, bu yönde eğitimler verdiklerini bildirdi.

Dallı, Burdur'da yaklaşık 3 bin 500 dekarlık alanda organik tarım yapıldığını ve yaklaşık bin 100 üretici bulunduğunu söyledi.

Projenin, tarımsal üretimde kullanılan kimyasalların gölün kaynaklarına bulaşmasını önlemek amacıyla ortaya konulduğunu vurgulayan Dallı, ''Projede kullanılan damla sulama yöntemi, vahşi sulamanın önüne geçerek gölü besleyen kaynakların daha tasarruflu kullanılmasını sağlayacak'' diye konuştu.

''Göller Yöresi Kültürünü ve Göllerin Ömrünü Gülle Uzatma Projesi''ni hazırlayan veteriner hekim Öztürk Sarıca ise Burdur Gölü'ndeki suyun küresel ısınmaya bağlı olarak son yıllarda hızlı bir şekilde çekildiğini söyledi.

İnsanların son zamanlarda ucuz kredi nedeniyle bölgede güllerini sökerek hayvancılık yapmaya başladığını belirten Sarıca, ''Bu da dolayısıyla Burdur Gölü'nün suyunun hızlı şekilde azalmasına neden oluyor'' dedi.

Sarıca, hayvancılığın yaygınlaşmasıyla gül tarlalarının yerini mısır, yonca, arpa ve yulaf üretimine bıraktığını kaydetti.

Burdur Gölü ve çevresinde yeryüzü su kaynaklarının ve göl sularının azaldığına işaret eden Sarıca, ''Ayrıca hayvan yemi olarak kullanılan bitkiler çok fazla su tüketiyor. Yörede var olan buharlaşmanın yanı sıra su kaynaklarının fazlaca kullanılması da göz önüne alındığında doğal dengedeki bozukluğun geri dönüşümsüz şekilde artarak devam etmesi kaçınılmazdır'' diye konuştu.

Sarıca, projenin bir yandan doğal yıkımın durdurulmasına katkıda bulunmayı, diğer yandan da gül üretimini ve bu üretimle yaşanan bir kültürün yeniden canlanmasını amaçladığını kaydetti.       

Sayfa Yükleniyor...