Burdur'a "bisikletli" koruma

Türkiye’nin 305 Önemli Doğa Alanı’ndan biri olan,  nadide hayvan ve bitki türlerini barındırmasına rağmen insan kaynaklı aktiviteler nedeniyle giderek suları çekilen Burdur Gölü ve havzasını korumak için bisikletçiler pedalları sıvadılar.

Burdur'a "bisikletli" koruma

Proje kapsamında Burdur Gölü çevresinde bisiklet parkuru oluşturularak biyolojik çeşitliliğe zarar vermeden doğal güzelliklerin keşfedilmesi için çalışmalar yapılacak.

Birleşmiş Milletler Küçük Destek Programı tarafından desteklenen “Doğayı Pedalla Koru” projesi, Pedal Sesi Bisiklet Topluluğu ve Burdur Su Sporları Spor Kulübü Derneği tarafından yürütülüyor. Proje Burdur Valiliği, Burdur Belediyesi, Burdur İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Burdur İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü, Doğa Derneği, EgeDoğa Derneği, Burdur Doğa Sporları Kulübü ve Delta Bisiklet tarafından destekleniyor.

Burdur Müzesi Konferans Salonu’nda yapılan proje tanıtımında göl çevresinde belirlenen doğa bisikletçiliği rotaları ve bu rotada doğaya zarar vermeden yapılmış örnek doğa gözlemi çalışmaları anlatıldı. Sunumun ardından proje ekibi ve Burdurlu bisikletçiler hep birlikte göl kıyısına doğru pedal çevirerek gölün önemine dikkatleri çektiler.

“Doğayı Pedalla Koru” projesinin amacı sadece Burdur Gölü’nün korunmasına katkı vermek değil, aynı zamanda doğa bisikletçiliğinin ’de tanınmasını ve geliştirilmesini sağlamak. Bisikletçiler, Burdur Gölü çevresinde bir bisiklet parkuru oluşturduktan sonra çeşitli okullarda bisiklet eğitimleri verecek,  yurt içi ve yurt dışında Burdur Gölü Havzası’nın ve belirlenecek olan bisiklet parkurunun tanıtımını yapacaklar.

“Doğayı Pedalla Koru” projesi Burdur Gölü’nü pilot bölge olarak belirlediğinden dolayı aynı zamanda Burdur’da eko-turizmin gelişmesine de katkıda bulunacak.  Bunun için de tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de doğal yapının korunması için öncelikle yerel halk tarafından sahiplenilmesi ve benimsenmesi gerekiyor.

Pedal Sesi Bisiklet Topluluğu Koordinatörü Yavuz Ergun yaptığı açıklamada şu bilgiyi verdi: “Doğayı Pedalla Koru projesi doğanın bisikletle korunabileceğini göstermesi açısından Türkiye’de bir ilk. Ancak bu, elbette ki son olmayacak.  Bu projeyi başarıyla tamamladıktan sonra amacımız Türkiye’de doğa bisikletçiliğinin gelişimini sağlamak ve benzer projeleri farklı alanlarda da uygulayarak hem biyolojik çeşitliliğin korunmasına hem de kırsal kalkınmaya katkıda bulunmak”.

Sayfa Yükleniyor...