'Büyük bir satın-alım beni şaşırtmaz'

Samsung Türkiye Pazarlama Direktörü Burçak Doğan, Samsung’un 2012’de Türkiye’den beklentileri konusunda ntvmsnbc.com’a açıklamalarda bulundu.

'Büyük bir satın-alım beni şaşırtmaz'

Dünyanın önde gelen elektronik üreticilerinden Samsung, Londra ve Dubai’nin ardından en büyük üçüncü konsept mağazasını İstanbul Buyaka AVM’de açtı. 367 m2’lik mağazanın açılışında, Samsung Electronics Başkanı SungYong Hong ve Samsung Pazarlama Direktörü Burçak Doğan yer aldı. Doğan, 2012’de Türkiye’den beklentileri ve izleyecekleri strateji hakkında önemli açıklamalarda bulunurken, teknoloji dünyasında sıkça yaşanan büyük satın alımlardan birine imza atabileceklerini ifade etti.

Samsung Forum 2012 çok başarılı geçti. Tanıtılan ürünler arasında en öne çıkan şüphesiz Smart TV oldu. Siz akıllı televizyonlar dışında 2012’de Türkiye’de hangi ürünlerin öne çıkacağını düşünüyorsunuz?


Smart TV’nin başarılı olmasındaki en büyük etkenler, ürünün birçok yenilik içermesi ve tüketiciye sunulmasındaki zamanlanın çok iyi yapılmış olması. Televizyon çok güçlü ve ileri olduğumuz bir alan. Son altuı yılda televizyon piyasasında sahip olduğumuz dünya liderliğini, akıllı televizyonlar ile devam ettirmeyi istiyoruz.   Çok ciddi bir atılım ve büyümeyi aynı zamanda cep telefonlarında gerçekleştiriyoruz. Akıllı telefon piyasasında Samsung üzerinde en çok değerlendirme yapılan ürünleri sunuyor. Aynı zamanda, Barselona’da yapılan Mobil Dünya Kongresi 2012’de, geçtiğimiz yılın en iyi cep telefonu Galaxy S II seçildi. Cep telefonlarının ardından beyaz eşya gelişen bir kategorimi olarak ortaya çıkıyor. Ayrıca, kullanıldıkça bilinirliği ve beğenisi artan fotoğraf makinelerini de Smart konsepti içinde iddialı ürünlerimiz olarak sunuyoruz.

Samsung, televizyon piyasasında dünyanın önde gelen diğer markalarını piyasa dışına itecek konuma ulaştı. Bun başarının arkasında yatan faktörler neler?

Samsung, çok iyi  bir Ar-Ge ekibine sahip olduğu gibi, çok başarılı bir üretici. Tasarım, teknoloji ve konsept olarak müşteri ihtiyacına göre en iyi ürünü hazırlamaya çalışıyoruz. Samsung, müşterinin beklediği, hatta beklentisinin bile ötesine geçecek ürünler sunmak için çok ciddi bir Ar-Ge çalışması yapıyor. Binlerce insanın çalıştığı bir organizasyonun yanında, bir diğer önemli faktör tabi ki vizyon. Tüketiciye her zaman yenilikler sunarak yolumuza devam edeceğiz.

'Büyük bir satın-alım beni şaşırtmaz' - 1

Türkiye’de 2012 yılında akıllı telefon piyasasının büyük rekabete sahne olması bekleniyor. Büyük markaların yanı sıra, daha önceden bu piyasada bulunmayan elektronik üreticileri de bu yıl Türkiye’deki potansiyelden yararlanmaya çalışacak. Böyle bir ortamda Galaxy ve diğer modellerden nasıl bir başarı bekliyorsunuz?

Akıllı telefon piyasası her geçen gün performansımızı ve pazar payımızı artırdığımız bir alan. Galaxy serisi tüketiciden büyük kabul gördü. Giriş modelinden en üst modeline, hatta farklı kullanım özellikleri  sunan Galaxy Note’a kadar çok geniş bir ağ yarattık. Bu da tüketicinin talebini artıran bir faktör. Bu trendin devam etmesini bekliyoruz. Rekabet açısından bakarsak, kendilerini geliştirmeye çalışan diğer şirketlerden farklılaşmaya çalışıyoruz. Bu farklılaşmayı özellikle tasarım, teknoloji ve içerik olarak sağlamak istiyoruz. Samsung akıllı telefonu aldığınız zaman, Warner Bros., Walt Disney ve RHI filmlerinin yanı sıra, National Geographic belgesellerini izleyebiliyorsunuz. Tüm Samsung Smart ürünlerde, dijital yayın haklarını aldığımız bu filmler ücretsiz olarak izlenebiliyor. Kısaca, sadece teknoloji değil, içerik alanında da önemli yenilikler getiriyoruz.

Apple ile Samsung arasında tablet bilgisayar üzerinde uzun bir süredir kavga yaşanıyor. Yeni iPad henüz Türkiye’ye gelmedi ve şimdiden birçok değerlendirme yapılıyor. Tüketicinin beğenisi kazanmayı başaran Samsung Tablet’ten bu yıl Türkiye’de nasıl bir başarı bekliyorsunuz?

'Büyük bir satın-alım beni şaşırtmaz' - 2


Tablet bilgiayarlar ilk çıktığından bu yana, tüketicilerin en çok ilgisini çeken uygulamalar oldu. Android tabanlı uygulamaların gelişmesiyle , tüketici keyif almak veya yararlanmak istediği her tür uygulamaya erişim imkanı buldu. Kısaca, tablet bilgisayarlardaki önemli sorunlardan biri ortadan kalkmış oldu. Ayrıca, Galaxy Note gibi, hem akıllı telefon, hem de tablet arasında kalan, tüketicinin her ikisindeki özellikleri bulabileceği bir ürün sunduk . Bunun yanında, 7.7, 8.9, 10.1 inç gibi farklı tablet boyları sundu. Böylece, farklı ihtiyaçları karşılayacak, farklı özellik ve fiyatta ürünleri sunuyor ve çeşitlilikle kendimizi farklılaştırıyoruz. Önceden de belirttiğim gibi, tüm bu ürünlerde yüzlerce bedava filme erişim sağlıyorsunuz. Kısaca, sunduğumuz çeşitli tablet ürünlerle bu yıl başarılı olacağımıza inanıyorum.

Apple ve Samsung, birçok kişinin gözünde dünyanın en iyi iki elektronik üreticisi. İki şirket arasında patent başta olmak üzere kavgalar da yaşanıyor. Hatta, kısa bir süre önce Samsung’un ana tasarımcısı Apple’ın ‘hırsızlık’ iddialarına da cevap verdi. Bu tür gelişmeler Samsung’un izlediği stratejileri etkiliyor mu?

Doğal olarak bu tür gelişmeler basında büyük ilgi görüyor. Şirketler arasında yaşanan anlaşmazlıklarda veya ortaya atılan iddialarda, mahkemeler aracılığıyla cevap veriliyor. Taraflar haklı olduklarını düşündükleri konuları ortaya çıkarmaya çalışıyor. Bunlar hakkında yorum yapamam. Ancak şunu söyleyebilirim ki Samsung çok büyük bir yenilik ve patent üreticisi. Bu sebeple, patentle ilgili konularda ne hassas şirketlerden biri Samsung.  Bu konulardaki gelişmelerin basına bu denli büyük yansımasının sebebi de bu olabilir. Öte yandan, Apple aynı zamanda Samsung’un önemli bir partneri. İki şirket ortak üretim yapıyor hatta belli projelerde beraber çalışıyor. Dışarıya çok yansımasa da, şirketler birçok ortak proje yürütüyorlar. İhlaller ve diğer iddialara yönelik davalar, ayrı değerlendirilecek bir konu.  Ancak ben küresel alanda ve Türkiye’de bu konuların stratejiyi etkilediğini düşünmüyorum.

Büyük elektronik üreticilerinin, artık ürünlerini kurdukları eğlence ağlarına entegre ettiklerini görürüyoruz. Bu strateji mobil cihazlar sunan şirketler için zorunlu bir strateji haline mi geldi?

'Büyük bir satın-alım beni şaşırtmaz' - 3

Teknolojik olarak ürünler geliştikçe, en önemli soru, bu ürünlerle ne yapılacağı oluyor. Telefonunuzla konuşmak ve mesaj atmak dışında yapabileceğiniz birçok şey var. Bunlardan en önemlisi olarak da içerik paylaşımı gösterilebilir. Fotoğraf, video veya diğer içeriklerin rahat hareket edebiliyor olması, yani cihazlar arasındaki bağlantı çok önemli. Sahip olduğunuz cihazın içeriği ne kadar fazla olursa, cihazdan yararlanma imkanınız da o kadar artıyor. Samsung ve diğer şirketler, içerik ve içerik paylaşılması anlamında, büyük anlaşmalar yapıyor. Biz bu konuda Türkiye’de şanslıyız çünkü önceden bahsettiğim bedava film izlemek gibi özellikle başka hiçbir yerde yok. Ürünlerin güzelliği içerikleriyle arttığı için, bu alan küresel ve yerel alanda daha da gelişecektir.

Google ile ortaklık Samsung için ne kadar faydalı oldu? Uzun dönemde bu işbirliği neler getirebilir?

Android işletim sistemi Samsung ürünlerinin gelişmesinde faydalı oldupu gibi, Android de Samsung ürünleriyle daha fazla tüketici tarafından kullanılma şansı buldu. Android, kendi içinde gelilen bir platform. Biz ayrıca, Samsung Apps dediğimiz sadece kendi ürünlerimize yönelik uygulamak sunduğumuz bir platforma da sahibiz. Uzun dönemde ortaklığın nasıl gelişeceği küresel stratejilere bağlı. Ancak güncel olarak baktığımızda, her iki tarafından kendi platformunu geliştirebildiği bir ortaklık söz konusu.

Teknoloji dünyasında büyük firmaların kendileriyle aynı hizmetmeleri sunan küçük firmaları aldıklarına tanık oluyoruz. Uygulama dünyasında da Samsung’un Angry Birds (Öfkeli Kuşlar) oyununun üretcisi Rovio ile bir anlaşması var. Yakın dönemde, büyük bir sosyal medya oyun veya teknoloji şirketini Samsung’un satın aldığını görecek miyiz?

Bu çok olası bir durum. Dediğim gibi Samsung ürünlerini sadece teknoloji değil, içerik açısından geliştirmek istiyoruz. Samsung ürünlerinin tüketiciye sunduğu artı değeri destekleyecek hizmetler varsa ve bu hizmetleri sağlayabilecek, bize bu alanda destek verebilecek şirketler de bulunuyorsa, stratejik olarak böyle bir hamlenin yapılabileceğini düşünüyorum.

Samsung kısa bir süre önce Çin’de çip fabrikası açacağını açıkladı. Böyle bir yatırım Türkiye’de söz konusu olabilir mi?

Türkiye, coğrafi konumu ve gelişim hızıyla Samsung için stratejik anlamda çok önemli bir ülke. Yatırım kararları ise ekonomik nedenlere dayanıyor. Üretim faaliyetlerinin ucuzluğı, üretim kolaylığı gibi faktörler öne çıkıyor. Türkiye gelişen pazarların bulunduğu bir bölgede Samsung’un çok önem verdiği bir ülke. Böyle bir yatırım bölgesel olarak çok yararlı olur ancak küresel ve yerel faktörlere göre alınacak bir karar. Genel olarak söyleyebileceğim, Samsung’un Türkiye’ye bakışının çok olumlu olduğu.

Samsung çok fazla ve kaliteli ürün sunuyor ve birçoğunu beğendirmeyi başarıyor. Nasıl bir pazarlama stratejisiyle bu kadar çok ürünü beğendirmeyi başarıyorsunuz?

Samsung hangi alana girerse girsin, her zaman lider olmayı hedefler. Samsung bir alana girerken, o alanda başarılı olmasını sağlayacak tüm altyapı ihtiyaçlarına yatırım yapar. Hedefinize ulaşmanızı sağlayacak kaynakları beslemeniz, hedefe ulaşmanızı kolaylaştırıyor. Birçok alanda yer almak bazı büyük firmalar için zor olabiliyor. Samsung ise bugün demir-çelikten, beyzbol takımına kadar 30 şirkete sahip. Ancak Samsung’da aynı durum söz konusu değil. Tüm kanallar birbirini destekliyor. Tüketici kaliesinden dolayı Samsung’a güveniyor ve karar vermesi daha kolay oluyor. Bir noktadan sonra ürünlerin kalitesi ve gelişmişliği bir yerden sonra birbirini destekliyor.

'Büyük bir satın-alım beni şaşırtmaz' - 4

Samsung’u Türkiye’de  beş yıl sonra nerede görüyorsunuz?

Samsung, Türkiye’de son yıllarda çok mesafe kat etti. Ancak Türkiye’de hala çok büyük bir potansiyel var. Her kategoride, 3-5 yıllık planlar yaparak hareket ediyoruz ve her zaman bu kategorilere lider olmayı planlıyoruz. Rakamsal açıdan değerlendirme yapmak için, Türkiye’nin dünya ve ekonomisindeki yeri ve bölgesel gücünün nasıl değişeceğine bakmamız gerekiyor.

Sayfa Yükleniyor...