Büyükada Davası'nda ara karar

Mahkeme heyeti, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Büyükada Davası'nda ara karar

İstanbul Büyükada'da yapılan toplantıya ilişkin aralarında yabancı uyrukluların da bulunduğu 11 sanığın "silahlı terör örgütüne üye olma" ve "silahlı terör örgütüne yardım etme" suçlarından 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmada, sanıkların savunmalarının ardından avukatlar beyanda bulundu.

İzmir'de yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan ve dosyası bu dava dosyası ile birleşen, ByLock kullanıcısı olduğu öne sürülen Uluslararası Af Örgütü Şubesi Başkanı Taner Kılıç'ın avukatları da müvekillerinin tahliyelerini talep etti.

Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti, tutuklu sanık Kılıç'ın üzerine atılı suçun niteliği, HTS kayıtları gibi nedenleri dikkate alarak, tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Bazı tutuksuz sanıklar hakkında verilen adli kontrol tedbirlerini kaldıran heyet, duruşmayı 31 Ocak 2018'e erteledi.

3 SANIK SAVUNMA YAPTI

İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmada, tutuksuz sanıklar Günal Kurşun, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü İdil Eser, İlknur Üstün, Nalan Erkem, Nejat Taştan, Özlem Dalkıran ve Muhammet Şeyhmus Özbekli hazır bulundu.

Başka suçtan tutuklu Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç ise duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katıldı.

Tutuksuz sanıklar Peter Frank Steudtner ile Ali Ghravi duruşmaya gelmedi.

Duruşmada savunma yapan sanık Taner Kılıç, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı, aynı zamanda avukat ve insan hakları savunucusu olduğunu belirtti.

Dernek ve sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına ilişkin bilgiler aktaran Kılıç, bu kapsamda yıl içinde irili ufaklı çok sayıda toplantı yaptıklarını, bu toplantıların da istişare ve eğitim amaçlı yapıldığını belirtti.

İddianamede, kendisinin söz konusu Büyükada toplantısının organizatörü olduğunun söylendiğini ifade eden sanık Kılıç, "Toplantı ben tutuklandıktan 30 gün sonra gerçekleşti. Toplantıyı ben organize etmedim. Ancak toplantıdan haberim vardı. Savcılık sorgusunda bana toplantıyı organize ettiğim yönündeki suçlama sorulmadı. Ancak iddianamede organizatör olduğum yazıldı" şeklinde savunma yaptı.

ByLock kullanıcısı olduğu iddiasıyla tutuklandığını ancak hiçbir zaman ByLock kullanmadığını öne süren Kılıç, Bank Asya'daki hesabının ise ev kredisi olduğunu ve olağan bankacılık işlemleri çerçevesinde kaldığını iddia etti.

Eniştesinin kapatılan Zaman Gazetesi'nde genel yayın yönetmen yardımcılığı yapmasının da kendisine yöneltilen suçlamalar arasında olduğunu ileri süren Kılıç, 27 yıl önce evlenen kız kardeşinin eşinin Zaman gazetesinde çalışması ve kendisinin bununla suçlanmasının hukuka aykırı olduğunu, suçun şahsiliği ilkesini de zedelediğini dile getirdi.

Duruşmada savunma yapan tutuksuz sanıklar Nejat Taştan ve Muhammet Şeyhmus Özbekli de suçlamaları reddetti.

Sayfa Yükleniyor...