Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılandığı dava kapalı yapılacak

Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilci Erdem Gül, MİT TIR'larıyla ilgili davada ilk kez hakim karşısına çıktı. Duruşmaların kapalı yapılmasına karar veren mahkeme heyeti, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MİT'in müdahallik taleplerini kabul etti. Duruşma, 1 Nisan'a ertelendi.

Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılandığı dava kapalı yapılacak

Silivri Cezaevi'nde yaklaşık üç ay kaldıktan sonra tahliye edilen Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül, MİT TIR'larıyla ilgili davada bugün ilk kez hakim karşısına çıktı.

Davanın ilk duruşması, Çağlayan'daki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bu sabah saat 10.00'da başladı. Oturum, salonun dar olması ve duruşmaya gelenlerin büyük yoğunluk oluşturması nedeniyle büyük salonda gerçekleştirildi.

Duruşmaya, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül ile avukatları, müşteki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hatice Özay, müşteki MİT Müsteşarlığı adına Hazine avukatı katıldı.

Bazı illerin baro başkanlarının da gözlemci olarak katıldığı duruşmada, Can Dündar'ın eşi Dilek Dündar ile bazı CHP ve HDP milletvekilleri de hazır bulundu.

Birçok avukat, bazı sivil toplum kuruluşları ve gazetecilerin yanı sıra CHP Milletvekillleri Gürsel Tekin, İlhan Cihaner, Barış Yarkadaş, Sezgin Tanrıkulu, Bülent Tezcan, Mehmet Bekaroğlu, Mahmut Tanal ve Onursal Adıgüzel ile HDP'li milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Garo Paylan ve eski milletvekili Hasip Kaplan da duruşmada izleyici olarak yer aldı.

KONSOLOSLAR DA DURUŞMADA

Bu arada, duruşmada İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner, Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach ve Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosu Robert Schuddeboom ile bazı Avrupalı parlamenterler de hazır bulundu.

Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılandığı dava kapalı yapılacak - 1

ALKIŞLARLA KARŞILANDILAR

Duruşma salonu tamamen dolarken, bazı izleyiciler ise salona giremedi.

Can Dündar ve Erdem Gül'ü salonda alkışlarla karşılayan izleyiciler, "Onurumuzsunuz" şeklinde sloganlar attı.

Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılandığı dava kapalı yapılacak - 2

HAKİMDEN TELEFON UYARISI

Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, duruşma salonunda telefonla kayıt yapılmaması konusunda uyardı.

Cumhuriyet savcısı, davadaki "gizli kalması gereken bilgi ve fotoğraflar" gerekçesiyle davanın kapalı yapılmasını talep etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı ve Hazine avukatı müdahillik talebinde bulundu.

AVUKAT ATALAY: 5 TAŞ OYNAMIYORUZ

Sanık avukatları Ergin Cinmen ve Akın Atalay, bu taleplere itiraz etti.

Duruşmanın açık yapılması gerektiğini ifade eden sanık avukatlarından Akın Atalay, mahkemece kendisine sunulan ve 7. klasörde olduğu belirtilen 3 sayfalık MİT yazısından bir kısmını okuyarak, "Bakın kamuoyu öğrendi. Burada 5 taş oyunu oynamıyoruz. Duruşmalar aleni yapılmalıdır" dedi.

Salondakilerin bu sözleri alkışlaması üzerine mahkeme başkanı uyarıda bulundu.

Mahkeme heyeti, kararını vermek için duruşmaya ara verdi.

Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılandığı dava kapalı yapılacak - 3

DURUŞMALAR BASINA KAPALI

Aranın ardından mahkeme heyeti, tüm duruşmaların kapalı yapılmasına karar verdi.

Karar uyarınca bundan sonraki duruşmalarda sanıklar, taraflar ve avukatlar ile sanık eşlerinden başka kimse olmayacak.

ERDOĞAN VE MİT DAVAYA MÜDAHİL

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MİT'in davaya müdahillik talepleri de kabul edildi.

KARARA PROTESTO

Oybirliğiyle alınan kararlar, duruşma salonundaki izleyiciler tarafından tepkiyle karşılandı. Kararı alkışlarla protesto eden bazı izleyiciler salondan çıkmak istemedi.

Duruşmaya öğle arası verilirken, salon boşaltıldı.

Mahkeme heyeti, duruşmayı 1 Nisan tarihine erteledi.

Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılandığı dava kapalı yapılacak - 4

ADLİYE ÖNÜNDE BASIN TOPLANTISI

Can Dündar ile Erdem Gül, duruşmanın ardından yaptıkları açıklamada, gizlilik kararını eleştirdi.

Dündar, "Kapalı oturum kararı verdiler. Kapalı duruşmada muhtemelen yine bu davayı kamuoyundan gizlemek isteyecekler. Baştan beri söyledik. Bunu bütün dünya gördü, duruşma artık bütün dünyanın gözü önünde yapılıyor" diye konuştu.

Can Dündar, basın özgürlüğü ve yargı bağımsızlığının takipçisi olacaklarını belirterek, "Çok sayıda milletvekili, avukat arkadaşımız bize destek verdi. Onların mahkemedeki varlığı bizi ne kadar mutlu ettiyse yargılamayı yapanları o kadar rahatsız etti. Bu rahatsızlık sonucu heyet, milletvekillerini duruşmadan çıkarılmasını istedi. Milletvekillerimiz kalmak isteyince duruşmayı 1 Nisan'a ertelendi ama mücadelemiz devam edecek" dedi.

Erdem Gül ise 26 Şubat'ta tahliye edilmelerini "yarım bir tahliye" olarak niteleyerek, "Gazetecilik hiçbir şekilde suç değildir. Net bir biçimde Anayasa Mahkemesinin kararı var. Ortada bir gazetecilik faaliyeti var. Müebbet hapis cezasıyla yargılanıyoruz. 1 Nisan'da yine geleceğiz ve Anayasa Mahkemesinin kararını mahkemede savunacağız" diye konuştu.

DURUŞMA ÖNCESİNDEKİ AÇIKLAMALAR

Elinde dava konusu olan Cumhuriyet gazetesinin nüshası bulunan Can Dündar, duruşma öncesinde yaptığı açıklamada, gazeteciliği savunmaya geldiklerini söyledi.

"HABERİMİZİN ARKASINDAYIZ"

Beraatini istediğini belirten Dündar, şöyle konuştu: 

"Cumhurbaşkanı, Anayasa Mahkemesinin kararını tanımadığını ve uymayacağını söyledi. Sadece bizim davamız değil bu. İçeride tutuklu meslektaşlarımız var. Onların da hakkını savunacağız. Burada 'de hukuk var mı, Anayasa Mahkemesinin gerçekten hükmü geçecek mi bunu göreceğiz. Biz haklılığımızdan eminiz, yaptığımız haberin arkasındayız, gerçek suçluluların yargılanması gerektiğine inanıyoruz. Beraatimizi istemeye ve halkın haber alma hakkının hiç bir zaman halkın elinden alınamayacağını göstermeye gidiyoruz."

Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılandığı dava kapalı yapılacak - 5

GÜL: GAZETECİLİK SUÇ DEĞİL

Erdem Gül de gazeteciliğin suç olmadığını savunmakla karşı karşıya olduklarını kaydetti.  Gül, “Gazetecilik suç değildir, beraatimizi istiyoruz” şeklinde konuştu.

Avukat Akın Atalay ise “Kapıda adalet yazıyor. Umarım kapıda yazan adalet kavramına uygun bir davranışla karşılaşırız” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcıları Bülent Tezcan ve Sezgin Tanrıkulu ile CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, gazeteci Mete Akyol ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri de adliyeye geldi.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET TALEBİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan tarafından hazırlanan iddianamede, Can Dündar ve Erdem Gül hakkında "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etme, devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama, silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor.

Hazırlanan iddianame, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilmişti.

Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılandığı dava kapalı yapılacak - 6

İstemi değerlendiren Anayasa Mahkemesi, Can Dündar ve Erdem Gül hakkında ''hak ihlali'' kararını vermişti.

Bunün üzerine İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 26 Şubat'ta Dündar ve Gül'ün tahliyesine karar vermişti.

92 gün cezaevinde kalan iki gazeteci, bu kararın ardından serbest kalmıştı.

Sayfa Yükleniyor...