CeBIT Eurasia’da başrol el değiştirdi

Bu yıl CeBIT'te tüketici elektroniği firmaları yerini bilişim ve Ar-Ge firmalarına bırakmış görünüyor.

CeBIT Eurasia’da başrol el değiştirdi

Dün kapılarını 10. kez açan CeBIT Bilişim Eurasia’da, ekonomik kriz nedeniyle katılım göstermeyen büyük tüketici elektroniği firmalarıyla mobil operatörlerin yerini bilişim ve Ar-Ge firmaları doldurdu. Önceki yıllara kıyasla daha sakin geçen açılış, şirketler arası iş geliştirme trafiğini de rahatlattı.

CeBIT Eurasia’da bu yıl göze çarpan en büyük farklılık, “ekonomik krizin açtığı yaraları bilişimle iyileştirme” hedefiyle oluşturulan organizasyonun B2B iş çözümlerini odağa koyması. Gerçekten de ilk kez Bilişim Zirvesi’yle birlikte eş zamanlı gerçekleştirilen fuarda e-sağlık uygulamalarından araç takip sistemlerine veri ve sunucu güvenliğinden açık kaynak kodlu yazlımlara dek pek çok alanda ekonomik kurumsal çözümler öne çıkıyor.

Bilhassa firma temsilcilerinin bu yıl “daha rahatlamış” bir iş ortamından memnun olduğu rahatlıkla gözlemleniyor. Önceki yıllarda son tüketiciye hizmet ve ürün sağlayan firmaların boş bıraktığı alanın izleyen yıllarda da bilişim ve yazılım firmalarınca doldurulması yönündeki beklenti de yüksek.

Dünyanın en büyük B2B sosyal ağı olarak kabul edilen Xing.com’un Ülke Müdürü Hakan Gönenli’ye göre ekonomik kriz CeBIT özelinde yeni fırsatları tetiklemiş durumda. Türkiye’de yaklaşık 600 bin üyesi bulunan ağda CeBIT için açılan özel grubun çığ gibi büyüdüğünü söyleyen Gönenli, tüketici elektroniğinin ağırlığının azalmış görünmesine karşın ziyaretçi sayısının önceki yılı geride bırakacağı iddiasına katılıyor.

Gönenli’ye göre en büyük fırsat, bu yıl bilişimle başarısını ispat edecek fuarın izleyen yıllarda bilişim ve tüketici elektroniği sektörlerini “eşit ağırlıkta” barındıracak bir platforma dönüşecek olması. Gönenli, büyük tüketici elektroniği firmalarının er geç CeBIT’e geri döneceği iddiasını dile getiriyor.

İlk gün etkinlikleri arasında tüketicilere yönelik eğlenceli faaliyetlere fazla rastlanmamasına karşın, bilhassa Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın çok geniş bir heyetle fuarın açılışını yapması fuarın bilişim teknolojilerine yönelik yeni kimliğine de açık destek olarak görülüyor.

“Bu bir ilk” diye konuşan Bilişim Muhabirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Sarı, bu yıl “sönük” gibi görünen açılış günü trafiğinin aslında bir kimlik değişimini gösterdiği kanısında. Sarı’ya göre bu kimlik değişimi izleyen yıllarda dev yazılım ve bilişim firmalarını da kendisine çekecek.

Avrasya'nın en büyük iş geliştirme platformu olarak tanıtılan CeBIT Bilişim Eurasia, geçen yıl 70 bini profesyonel olmak üzere toplam 159 bin 302 kişi tarafından ziyaret edilmişti. Bu rakamın bu yıl artması ve ziyaretçiler içinde bilişim ve telekomünikasyon sektöründen temsilcilerin oranının daha yüksek olması bekleniyor.

Sayfa Yükleniyor...