Çentikli Caretta'nın sırrı

Antalya sahillerinde yaralı olarak bulunan Caretta Caretta'nın üzerinde bulunan çentiklerin, ABD'de düzenlenecek bir toplantıda ele alıncak.

Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi, Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Yakup Kaska, Antalya sahillerinde yaralı olarak bulunan Caretta Caretta'nın üzerinde bulunan çentiklerin, ABD'de düzenlenecek bir toplantıda ele alıncağına dikkat çekiyor...

Kaska Akdeniz bölgesinde dolanan deniz kaplumbağalarının kumsal alanlara gelmeye başladığını, nisan ve mayıs aylarının deniz kaplumbağaları için çiftleşme dönemi olduğunu ifade etti.

Doç. Dr. Kaska, ''Kaplumbağalar sahillere gelerek çiftleşiyor. Çiftleşmeden 2-3 hafta sonra da yumurtalarının kumsala bırakılma süreci başlıyor. Kaplumbağaların en hassas olduğu dönem bu. Dişi için erkek bireylerin bulunması ve onlarla çiftleşilmesi çok önemli, çünkü döllenmemiş yumurtadan yavru çıkmayacaktır. Küresel ısınmanın en büyük etkisi ya da bu türün yok olmasına yol açabilecek faktörlerden biri de türün bütün bireylerinin dişi olma olasılığı. Günümüzde yüzde 90 oranında yumurtalardan dişi birey çıkıyor, erkek bireyler daha ayrı bir öneme sahip'' dedi.

Antalya bölgesinde kuyruğu ve cinsel organı zarar görmüş bir erkek Caretta Caretta bulduklarını anlatan Kaska, hayvanın çiftleşme esnasında yaralandığını tahmin ettiklerini, şu an için rehabilitasyon merkezinde tedavi gören kaplumbağanın tedavisinin tamamlanmasının ardından doğaya bırakılacağını söyledi.

45 yaşlarında olduğu tahmin edilen ve ''Akdeniz'' ismi verilen Caretta Caretta'nın özelliklerini anlatan Doç. Dr. Kaska, şunları anlattı: ''Bundan 40 yıl önce kaplumbağaları işaretlemek için metal veya plastik küpeler takma yöntemi kullanılamıyordu. Bunun yerine belli bölgelerde yıllara göre doğan yavruların kabuklarına çentikler atılıyordu. Mesela 85 yılında doğan yavruya bir çentik, 87 yılında doğana 3 çentik gibi. Bunu yaparak doğaya bir sürü yavru gönderildi. 20-30 yıl sonra da bu yavruların ergenleştikten sonra hangi kumsala gelerek nerelere gidecekleri konusunda çalışmalar yapılıyordu. Bu kaplumbağada bu çentiklerden 5 adet var. 'de böyle bir çalışmanın bundan 30-40 yıl önce yapılmadığını biliyoruz. Ancak Akdeniz'deki veya dünyanın çeşitli yerlerindeki uzman arkadaşlarımızın böyle bir çalışmayı yapıp, yapmadıklarını e-mail gruplarında sorduk. Bunun hem daha ayrıntılı ele alınması, hem de yüz yüze  iletişim için ABD'de yapılacak Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu'nda da bu konular üzerinde konuşacağız. Bu kaplumbağanın tekrar doğaya kazandırılması ve o gün yapılan çentikleme işleminden sonra kaç yılda ne kadar büyümüş gibi ilginç bilgiler de elde edeceğiz. Yaralı Caretta Caretta'nın sırtındaki çentiklerden, hayvanın hangi bölgede ve hangi yılda doğduğunu belirlemeye çalışacağız.
Çentikleme çalışmasının Akdeniz bölgesinde yapılmış olduğunu ümit ediyoruz. Tabii ABD veya dünyanın başka bir yerinde yapıldıysa ve Akdeniz'e geldiyse de bu da ayrı ilginç bir çalışma olacaktır.''

Sayfa Yükleniyor...