Cep telefonu yerine hologram

Eş zamanlı güncellenebilen, üç boyutlu holografik görüntü sistemi geliştirildi.

Cep telefonu yerine hologram

Bilimkurgu meraklıları için Yıldız Savaşları'nın dördüncü bölümünde Prenses Leia'nın R2D2 aracılığıyla Obi-Wan'dan yardım istemesi, olacakların habercisi olan unutulmaz sahnelerden biridir. Tüm seri boyunca sık sık karşımıza çıkacak olan hologramla iletişim anlarının ilkine bu sahnede şahit oluruz. Üstelik bu tip holografik iletişime yönelik sahneler içeren tek film de bu değildir. Bilimkurgu külliyatının vazgeçilmez bileşenlerinden biri denebilir 'hologram' için.

Ama cep telefonundan 'birkaç gömlek üstün' denebilecek bu hayali fikir, bilimkurgu edebiyatından doğan bir çok teknolojik ürün gibi gerçekleşmeye doğru adım adım yaklaşıyor.

Arizona Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, başka bir noktada holografik görüntü oluşturabilen ve bunu gerçek zamanlı olarak güncelleyebilen bir sistem geliştirdiklerini açıkladı.

Ekip lideri Prof. Nasser Peyghambarian, cihaza ilişkin pek çok kullanım alanı olabileceğini öngörüyor: "Örneğin araba ve havacılık sanayiinde tasarımlar hayata geçirilmeden önce holografik görüntü üzerinde şekillendirilebilir. İstenilen değişiklikler anında yapılarak üç boyutlu olarak incelenebilir. Bunun yanında karmaşık bir tıbbi operasyon için dünyanın farklı noktalarındaki uzmanlar işbirliği yapabilirler. Operasyon üç boyutlu olarak her noktada aynı anda görüntülenirken, buna fikirlerle canlı olarak katkı yapabilmek mümkün olacak."

Sistem henüz son halini almış olmasa da işler durumdayken tanıtıldı. Mevcut haliyle bile cihaz, sahip olduğu potansiyeli gözler önüne seriyor. Sistemin kalbinde üç boyutlu holografik görüntüleri her iki saniyede bir kaydeden yeni tip bir plastik ekran yatıyor. bir cismin 16 kamerayla her açıdan çekilen iki boyutlu görüntüleri, bilgisayar yardımıyla bir başka noktaya gönderiliyor. Gönderilen noktada mevcut olan bir lazer, gelen bilgiyi ışığa duyarlı bir polimer üzerine 'basıyor'. Farklı perspektiflerdeki 16 fotoğrafın birleşimiyle elde edilen üç boyutlu görüntü doğal olarak hemen yok oluyor fakat lazer bir sonraki 'kareyi' ilk görüntü tamamiyle yok olmadan meydana getirmiş oluyor.

Cep telefonu yerine hologram - 1

Daha önceki prototip olan 10 x 10 cm boyutlarındaki polimer tek renkli görüntü oluşturup bunu da dört dakikada bir güncelleyebilirken, yeni sistem 45 x 45 cm boyutlarında ve iki saniyede bir güncellediği görüntüleri renkli oluşturabiliyor. Holografik görüntüyü izleyebilmek için herhangi bir üç boyut destekli gözlüğe ihtiyaç duyulmuyor.

Son gelişme, bir kaç basamak sonra sinema salonlarında yaşayacağımız yeni film izleme deneyimi hakkında da ipuçları sunuyor.

Orjinal makaleye ulaşmak için tıklayın.

Cep telefonu yerine hologram - 2

Sayfa Yükleniyor...