Cerattepe yolunda yine müdahale

Artvin’in Cerattepe Bölgesi’nde maden ocağına karşı başlatılan eylem devam ediyor. Artvinliler geceyi ateş yakarak geçirirken, bölgeye çok sayıda polis ve asker gönderildi. Polis ekipleri, barikat kuran gruba 3. kez biber gazıyla müdahale etti.

Cerattepe yolunda yine müdahale

Cerattepe’de "Bakır ve Açık Ocak Altın İşletme Projesi" kapsamında şirket yetkililerinin bölgeye gelmesi üzerine Artvinliler önceki gün eylem başlatmıştı.

Polis ekipleri, şirket yetkililerinin geçişine izin vermeyen kalabalık gruba dün iki kez biber gazı ve coplarla müdahalede bulunmuştu.

Cerattepe yolunda yine müdahale - 1

Çamlık Mahallesi mevkisinde araçlarla yolu kapatan grup, güvenlik güçlerinin biber gazıyla müdahalesine rağmen bölgeden ayrılmayarak burada sabahladı.

Geceyi yayla yolunda ateş yakarak geçiren Artvinliler, çimenlerin üzerinde uyudu.

Cerattepe yolunda yine müdahale - 2

Yaklaşık 300 kişilik grup, sabah saatlerinden itibaren “Direne direne kazanacağız” sloganları atarak kurdukları barikatların arkasında beklemeye başladı.

Cerattepe yolunda yine müdahale - 3

“DİRENMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan, direnişe devam edeceklerini belirterek, "Bugün farklı bir müdahale olacağını görebiliyoruz. Biz de 20 yıldır direniyoruz. Bizim silahımız yok. Başka hiçbir şeyimiz yok. Bedenimizle bütün canlıların yaşam hakkını savunuyoruz. Artvin halkı olağanüstü bir direniş gösteriyor. Bugün de bunu sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.

Cerattepe yolunda yine müdahale - 4

Öte yandan, Cerattepe yolunun açılması için 6 ilden gönderilen çevik kuvvet ekiplerine ek olarak bu sabah bölgeye çok sayıda güvenlik görevlisi geldi.

Erzurum'dan bir askeri birliğin de bölgeye sevk edildiği öğrenildi.

Cerattepe yolunda yine müdahale - 5

BİBER GAZLI MÜDAHALE

Bir grup, sabah saatlerinde maden işletmesine ait araçların geçini engellemek istedi.

Bunun üzerine polis ekipleri gruba bir kez daha biber gazıyla müdahale etti.

Cerattepe yolunda yine müdahale - 6

Kafkasör Yaylası'na doğru ilerleyen eylemciler ile polis ekipleri arasında zaman zaman kovalamaca yaşandı.

Aralarında Yeşil Artvin Derneği Başkanı'nın da bulunduğu bazı kişiler gözaltına alındı.

Cerattepe yolunda yine müdahale - 7

Göstericilerin tepelerine kaçmasının ardından barikat ve taşlar, iş makineleri yardımıyla temizlendi.

Cerattepe'ye doğru 2.5 kilometre yol kateden iş makineleri, yeniden göstericilerin direnişiyle karşılaştı.

Cerattepe yolunda yine müdahale - 8

Yaklaşık bin kişilik bir grup yolda barikat kurarak iş makineleri ve jandarmanın geçişini engelledi. 

Jandarme ekipleri, kalabalığa biber gazıyla müdahalede bulundu. Gruptan bazı kişiler ise ekiplere taş attı.

Bu arada, biber gazından gruptakilerin yanı sıra jandarma da etkilendi.

Cerattepe yolunda yine müdahale - 9

CHP'Lİ VEKİL AÇLIK GREVİNDE

Öte yandan, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, beraberinde Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve avukatı Bedrettin Kalın ile birlikte Artvin Valiliği önünde oturma eylemi ve açlık grevi başlattı.

Uğur Bayraktutan, "Bilsinler ki buradan kalkmayacağım. Yukarıdan araçlar inene kadar bir yere gitmeye niyetim yok. Çünkü yaşanacak başka Artvin yok" dedi.

Cerattepe yolunda yine müdahale - 10

ANKARA’DA MÜDAHALE

Ankara’da Filistin Caddesi Kader Sokağı'nda toplanan grup, sloganlar atarak, maden şirketinin aynı sokaktaki binasına doğru yürüyüşe geçti.

Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Demir Akın, şirket binası önünde yaptığı basın açıklamada, Artvin'in doğal güzelliklerinin madencilik faaliyetleriyle yok edilmek istendiğini söyledi.

Akın, Artvin Cerattepe'de hiçbir şekilde madencilik faaliyetlerine izin vermeyeceklerini vurguladı.

Cerattepe yolunda yine müdahale - 11

Açıklamanın ardından grup, Kader Sokağı'nda oturma eylemine başladı. Grup, polisin, yolu trafiğe kapatmamaları ve dağılmaları yönündeki uyarılarına rağmen slogan atarak protestoyu sürdürdü.

Bazı eylemcilerin şirket binasına girmek istemesi üzerine polis, biber gazıyla müdahale ederek grubu dağıttı.

Olaylarla ilgili olarak 11 kişi gözaltına alındı.

Cerattepe yolunda yine müdahale - 12

İSTANBUL’DAKİ GÖSTERİ

Maden şirketinin İstanbul’un Altunizade semtindeki binası önünde de prote gösterisi yapıldı.

Bina önünde toplanan kalabalık grup, slogan atarak holding yetkililerine tepki için binanın girişine şerit çekti. 

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı bina önünde basın açıklaması yapan grubun daha sonra binanın bahçe duvarlarının üstündeki demir korkuluklara afiş asmasına polis izin vermedi.

Cerattepe yolunda yine müdahale - 13

HDP: DİRENİŞİ DESTEKLİYORUZ

HDP Merkez Yürütme Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada, bölgede kentin yaşam kaynaklarının, yeraltı sularının bulunduğu bildirildi.

Açıklamada şöyle denildi: “Ağaç katliamıyla birlikte bölgedeki farklı bitkiler de kesilecek, korunması gereken ekosistem özellikleri olan alanlar yok edilecektir. Bu plana karşı direnen Artvin halkının meşru ve haklı mücadelesini destekliyoruz, onlarla birlikteyiz. AKP iktidarını, Artvin’i mahvetme planlarından bir an önce vazgeçmeye ve hukuk alanında alınmış olan kararları uygulamaya çağırıyoruz."

Cerattepe yolunda yine müdahale - 14

"HALKIN TALEPLERİNE KULAK VERİLSİN"

Konuyla ilgili açıklama yapan Jeofizik Mühendisleri Odası, Cerattepe'de halkın taleplerine kulak verilmesi çağrısında bulundu.

Odadan yapılan açıklamada özetle şöyle denildi: 

"Cerattepe'de yapılmak istenen maden işletme faaliyetleri sonucunda, Çoruh Vadisi'nin etrafında yer alan bir büyük botanik bahçesinin yok edileceği, doğa koruma alanlarının tahrip edileceği, binlerce ağacın kesileceği, yörenin morfolojik özelliklerinden kaynaklı olarak heyelan riskinin artacağı açıktır. Madencilik faaliyeti yürütülecek saha, içme suyunun sağlandığı kaynağa çok yakındır.

Madenlerimizi kamu yararına üretmek ve aynı zamanda çevreyi korumak kamusal bir sorumluluktur. Tam da bu sorumluluk bilinci içerisinde Cerattepe için mücadele veren Artvinli yurttaşlarımızın polis müdahalesiyle karşılaşmaları anlaşılır bir tutum değildir. Yurttaşlarımızın bu tepkilerinin dikkate alınması ve haklı taleplerinin yerine getirilmesi gerekir. Yerel halkın onayını alınmadan taleplerine kulak verilmeden hiçbir ekonomik faaliyetin kabul edilmesi düşünülemez."

Cerattepe yolunda yine müdahale - 15

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Öte yandan, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın “Vurun geçin” talimatı verdiği iddiasına yalanlayan valilik, “Vatandaşlarımızın kamu düzenini bozacak herhangi bir hususa meydan vermeyeceklerini bilmekle beraber, sağduyulu bir yaklaşım içinde bulunmalarıhassaten önemlidir” ifadelerini kullandı.

ETİ BAKIR A.Ş.’DEN CERATTEPE İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI

Son zamanlarda Şirketimizin rödovans hakkına sahip olduğu Artvin İli Cerattepe Bakır Madeni projesinin gerçekleştirileceği sahanın yer teslimi işlemleri ile ilgili olarak yazılı ve görsel basında çeşitli haberler yer almıştır. Bu haberlerde bazı çevreler tarafından gerçeğe aykırı beyan, suçlama ve Şirketimizi hedef haline getiren açıklamalarda bulunulması nedeniyle gerçeklerin, konuyla ilgili mahkeme kararlarının ve projenin bulunduğu aşamanın kamuoyu ile paylaşılması zorunluluğu doğmuştur.
Proje’de Eti Bakır A.Ş. Rödovans Hakkına Sahiptir.

Artvin İli Cerattepe sınırlarında bulunan maden sahasının madencilik hakları için T.C. Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ihaleyi Özaltın İnşaat Tic. ve San. A.Ş. kazanmış ve sahaya ilişkin tüm maden haklarını hukuka uygun şekilde iktisap etmiştir.

Cerattepe projesi ile ilgili olarak Şirketimiz Eti Bakır A.Ş. ile Özaltın İnşaat Tic. ve San. A.Ş. arasında, 08.11.2012 tarihinde rödovans sözleşmesi imzalanmış ve bu Sözleşme ile Şirketimiz söz konusu maden sahasında rödovans hakkını kazanmıştır.

Proje, Kurulacak Teleferik Hattı Sayesinde Son Derece Çevrecidir ve Çevre Tahribatına Yol Açmayacaktır.

Proje kapsamında;
- Bakır cevherinin kapalı ocak yeraltı işletme yöntemi ile üretilmesi, teleferik hattı ile Artvin-Borçka Karayolu’nda bulunan Zelosman Yükleme İstasyonuna getirilmesi ve buradan da mevcut karayolu ile Murgul ilçesinde bulunan ETİ Bakır A.Ş.’ye ait flotasyon tesisine nakli planlanmaktadır. Söz konusu teleferik hattı sayesinde cevherin Cerattepe’den nakliyesi için karayolu kullanılmayacağından, yol yapımı için herhangi bir ağaç kesimi söz konusu olmayacaktır.

- Teleferik hattı inşası ve galeriler için asgari düzeyde ağaç kesilecektir. Madenin faaliyetinin sona ermesinin ardından bu toprak geri serilecek ve bölge, kesilen ağaç sayısının en az 3 katı kadar ağaç dikilmek suretiyle ağaçlandırılacaktır.

- Artvin’in su kaynaklarıyla projenin hiçbir bağlantısı bulunmamaktadır. Maden arama sahası Cerattepe bölgesinde, su kaynakları ise Genya dağının eteklerinde bulunmaktadır. Bu nedenle çalışmanın kesinlikle su kaynaklarıyla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Çalışmanın yüzey sularına hiçbir etkisi olmayacaktır. Yeraltı suları ise çökeltme havuzlarında dinlendirildikten ve biyolojik arıtma sürecinden geçirildikten sonra deşarj edilecektir.

- Proje Bakır Madeni Projesi olup cevher çıkarma ve taşıma dışında Cerattepe’de başka tesis ya da faaliyet olmayacaktır. Zenginleştirme işlemi yapılmayacağı için siyanür havuzu ya da atık barajı kurulmayacaktır.

- Projede kapalı işletme yoluyla madencilik yapılacaktır. Yeraltından çıkarılacak maden tünelin girişine getirildikten sonra teleferik sistemi ile bölgeden uzaklaştırılacaktır. Bölgeden kara taşımacılığı yapılmayacağı için, nakliyat sırasında toz oluşması ve Projenin Artvin’e ve çevreye zarar vereceği iddiaları tamamıyla gerçek dışıdır.

- Madencilik faaliyetleri Artvin ve çevre köylerin hiçbirinde heyelan tehlikesine yol açmayacaktır. Heyelan tehlikesi oluşmayacağı bilimsel olarak alınan raporlar ile kanıtlanmıştır.

- Proje alanında sadece Cerattepe bölgesine özgü (alana endemik) bir bitki türü bulunmamaktadır.

- Madende 227 kişiye istihdam sağlanacaktır. Ayrıca çimento, mazot, yedek parça temini gibi ihtiyaçlar Artvin’den temin edilecek ve yerel inşaat sektörü canlandırılacaktır. Madenden çıkarılan malzeme teleferik ile Çoruh Nehri geçirildikten sonra kamyonlarla Murgul’a taşınacak ve taşımacılık sektörü de hareketlendirilecektir.

Cerattepe’de Madencilik Yapılmasına Engel Oluşturabilecek Hiçbir Mahkeme Kararı Yoktur.

İhalenin yapıldığı 2012 yılından bu yana Yeşil Artvin Derneği başta olmak üzere Artvin’de bulunan bazı sivil toplum örgütleri, Artvin’de yaşayan bir grup vatandaş ve eski ruhsat sahibi tarafından, projenin gerçekleştirilmesini engellemek amacıyla, hiçbir hukuki temeli olmayan davalar açılmıştır.

Bu davalarda ihale ilanının, ihale şartnamesinin, maden sahalarının Özaltın İnşaat San. ve Tic. A.Ş.’ye ihale edilmesine ilişkin işlemin, Özaltın İnşaat San. ve Tic. A.Ş. adına düzenlenen maden arama ruhsatının ve proje için verilen ÇED olumlu kararının iptali talep edilmiştir.

Rize İdare Mahkemesinin 2011/915 E. - 2012/26 E. ve 2012/390 E. sayılı dosyalarının içerikleri ile sabit olduğu üzere bu mahkeme kararlarında Cerattepe için yapılan maden ihalesinin, düzenlenen ihale şartnamesinin ve arama ruhsatının hukuka uygun olduğu sonucuna varılmış ve mahkeme kararları kesinleşmiştir.

Daha sonra Yeşil Artvin Derneği ve bazı sivil toplum örgütleri tarafından projeye ilişkin olarak alınan ÇED Olumlu kararı hakkında Rize İdare Mahkemesinin 2013/484 E. sayılı dosyasıyla iptal davası açılmış ve bu davada ÇED Raporunda bazı eksiklikler bulunduğu gerekçesiyle iptal kararı verilmiştir.

Ancak daha sonra ruhsat sahibi Özaltın İnşaat Tic. ve San. A.Ş. tarafından Mahkeme kararındaki iptal gerekçeleri dikkate alınarak, konunun uzmanları olan toplam 12 adet öğretim üyesinden teknik rapor ve görüşler alınmıştır. Bu teknik ve bilimsel görüşler doğrultusunda ilk ÇED Raporundaki eksiklikler giderilmiş ve Proje için yeniden ÇED Olumlu kararı alınmıştır. Yürürlükte olan bu ÇED olumlu kararı hakkında dava açılmış ise de bu davada verilmiş herhangi bir yürütmenin durdurulması kararı ya da iptal kararı bulunmamaktadır.

Önemle belirtilmelidir ki Projenin yapılmasına karşı çıkanlar, Artvin/Cerattepe'de madencilik yapılamayacağı yönünde yargı kararı varmış gibi bir algı oluşturmaya çalışılmaktadır. Oysaki bu iddianın dayanağı olan ve daha önceki ruhsat sahibi döneminde alınan kararlar, (Rize İdare Mahkemesinin 2007/52 ve 2007/53 E. sayılı dosyaları) Cerattepe’de madencilik yapılamayacağına ilişkin değildir. Bu mahkeme kararları sadece ÇED olumlu kararı olmaksızın işletme izni ve işletme ruhsatı düzenlenemeyeceğine ilişkindir ki halihazırda proje ÇED olumlu kararına bağlanmış durumdadır.

ARTVİNLİLERİN HASSASİYETLERİNİN FARKINDAYIZ

Son olarak geçtiğimiz günlerde yer teslimi için Orman İşletme Müdürlüğü ve ilgili personelin ulaşımı esnasında çıkan olaylar ile ilgili de kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi gerekmektedir. Söz konusu haberlerde yer aldığının aksine, bölgeye iş makinaları ile gidildiği yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır.
Artvinli vatandaşların hassasiyetleri Şirketimizce bilinmekte olup, bu hassasiyetler sonuna kadar dikkate alınmaktadır. Vatandaşlarımızın hassasiyetlerinin bir takım çevrelerce istismar edildiğinin bilinmesi gerekmektedir. Mahkeme kararları çarpıtılarak aktarılmakta, çevre katliamı olacakmış gibi bir iddia ortaya atılmaktadır.
Ancak Artvinli vatandaşların provokasyonlara uymayarak, konuya sağduyu ile yaklaşacaklarından eminiz. Bu itibarla Şirketimizin çevre hassasiyeti ve sahip olduğu çalışma ilkeleri kapsamında, ilgili mevzuatın gereklilikleri en üst düzeyde sağlanarak proje kapsamında hayata geçirilecek uygulamalar ilerleyen zamanlarda tüm kamuoyu tarafından görülecektir.

Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur.

Sayfa Yükleniyor...