'CHP teklifi reddetti'ye yanıt

Adalet Bakanı Bozdağ, CHP'nin HSYK'nın yapısının değiştirilmesine ilişkin Anayasa değişikliği teklifini reddettiğini söyledi. CHP'li Engin Altay ise öneriyle ilgili yanıtlarını henüz vermediklerini söyledi.

'CHP teklifi reddetti'ye yanıt

TBMM Adalet Komisyonu'nun bugünkü toplantısına Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yaptığı açıklama damga vurdu.

Bozdağ, HSYK'ya ilişkin Anayasa'nın 159. maddesinde değişiklik yapılmasına ilişkin önerilerini CHP'nin reddettiğini öğrendiğini söyledi.

Bu açıklamaya yanıt, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'dan geldi. Altay, "Biz henüz öneriyle ilgili yanıtımızı vermedik" dedi.

Anayasa değişikliğine olumlu baktıklarını söyleyen Altay, bunun için öncelikle kanun teklifinin geri çekilmesini, soruşturmaların akamete uğramamasını, hükümetin kimi uygulamalarının da durdurulmasını talep ettiklerini belirtti.

CHP olarak bağımsız yargı ve hakim teminatını sağlayan yapının 'nin yararına olduğuna inandıklarını dile getiren Altay, "Talebi, 'Perşembe günü yetkili organlarımızda değerlendirip cevabımızı ileteceğiz' dedik. 'Teklifin çekilmesi cevabımızın olumlu olmasına yol açar' dedik" ifadesini kullandı.

Bozdağ ve AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin teklifin geri çekilmesi ya da dondurulması şeklinde bir formül bulunabileceğini kendilerine ilettiğini anlatan Altay, "İki partiden grup başkanvekilleri sohbet etmişler. İnformal sohbet esnasında bizim arkadaşımız 'teklifi çekin' demiş. Sanırım Sayın Bakan o bilgiye sahip. Cevabımızı yarın ileteceğiz" diye konuştu.

'TEYİT EDİLMEMİŞ BİLGİ'
Altay'ın açıklamasının ardından konuşan Bekir Bozdağ, CHP'nin taleplerini reddettiği bilgisinin doğruluğunun teyit edilmediğini söyledi ve "Doğrusu CHP'nin yapacağı açıklamadır. Şu ana kadar bize gelen cevap yok" ifadesini kullandı.

FEZLEKE AÇIKLAMASI
Komisyon toplantısında 17 Aralık operasyonuna ilişkin 3 bakan hakkında hazırlanan fezleke de gündeme geldi.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan hakkında "28 kez rüşvet almak ve kaçakçılık", eski İçişleri Bakanı Muammer Güler hakkında "10 kez rüşvet almak, sahte belge düzenlemek" ve eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış hakkında "3 kez rüşvet almak" suçlarından fezleke düzenlendiğini belirterek, Bozdağ'ın bu fezlekeleri Adalet Bakanlığı'nda bekletme yetkisi olmadığını ifade etti.

Kimseyi suçlu ya da suçsuz ilan etmediklerini dile getiren Özgündüz, Anayasa ve İçtüzük'te hüküm altına alınan soruşturma usulünün işlemesini istediklerini kaydetti.

Özgündüz, Bozdağ'ın fezlekeleri bekletmesi halinde hem görevini kötüye kullanacağını hem de sorumluluğa ortak olacağını öne sürdü.

Adalet Bakanı Bozdağ da Adalet Bakanlığı'nın fezlekeler açısından "postacı" vazifesi gördüğünü ifade etti.

'ENDİŞEYE GEREK YOK'
Fezlekelerin adli makamlarca doğrudan Meclis'e gönderilmesine ilişkin genelge olduğunu, ancak yıllardır uygulamada önce Adalet Bakanlığı'na, oradan Başbakanlığa ve Başbakanlık'tan Meclis'e sevk edildiğini anlatan Bozdağ, "Bu vazifemizi yapacağız. Kimsenin endişeye kapılmasına gerek yok. Aksi yönde yetkimiz yok" diye konuştu.

Soruşturma konusu olan kişilerin bakanlık yapmış kişiler olduğuna dikkati çeken Bozdağ, bu kişiler hakkında kesin hüküm verilmediği için hassasiyet gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Bozdağ, soruşturmalara müdahale edilmediğini belirterek, "Herhangi bir suç soruşturmasının durması veya durdurulması söz konusu değil, olmaz da" dedi.

TEKLİFTE YENİ DEĞİŞİKLİKLER
Öte yandan komisyon teklifin görüşülmesini 47. maddeye kadar tamamladı. Görüşmelerde teklifin bazı maddeleri, değişiklik önergeleriyle kabul edildi.

HSYK'nın seçimle gelen üyeleri hakkındaki disiplin ve görevleriyle kişisel suçları hakkındaki soruşturma ve kovuşturma yetkisini HSYK Başkanı olan Adalet Bakanı'na veren yetkide AK Parti'nin önergesiyle değişikliğe gidildi.

Kurulun seçimle gelen üyeleri hakkındaki soruşturma işlemlerini HSYK Başkanı olan Adalet Bakanı, kovuşturma işlemlerini Genel Kurul yürütecek.

Soruşturma ve kovuşturmanın görüşüleceği Genel Kurul toplantılarına, HSYK Başkanı ve hakkında işlem yapılan üye katılamayacak. Soruşturma kurulu üyeleri toplantılara katılabilecek, ancak oy kullanamayacak.

Komisyon Başkanvekili Hakkı Köylü, teklifin görüşülmesine yarın saat 14.15'te devam edilmek üzere toplantıyı kapattı.

Sayfa Yükleniyor...