CHP'den 60 madde yanıtı: 4 partiyle olsun

AK Parti’ye 60 madde yanıtını veren CHP, söz konusu maddelerin 4 partinin mutabakatıyla Meclis’ten geçirilmesini istedi. AK Parti’den ise “Olay bitti” açıklaması geldi.

CHP'den 60 madde yanıtı: 4 partiyle olsun

CHP heyeti, Anayasa’nın 60 maddesi konusunda AK Parti’yi ziyaret ederek partisinin görüşü iletti.

CHP, 60 maddenin 4 maddenin katılımıyla çıkartılmasını istediğini aktardı.

Görüşme sonrasında ilk açıklamayı CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi yaptı.

Akif Hamzaçebi, “60 maddeyi CHP ve AK Parti iradesiyle yasalaştırmak Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun kuruluş amacını zedeler. Tüm siyasi partilerin mutabakatı gerçekleştirilmeli. Sadece AK Parti ve CHP olarak 60 maddeyi yasalaştırma konusunda bir düşüncemiz yok” dedi.

Dört partinin buluştuğu masayı dağıtmanın doğru olmayacağını ifade eden Hamzaçebi, “Komisyon çalışmalarından umutsuz değiliz. Elbette sıkıntılar, sancılar olacaktır. Uzlaşma Komisyonu çalışmalarına devam etsin. Yeni tabloda partilerle uzlaşma aranabilir” diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, tutuklu vekil konusunun pazarlık malzemesi yapılmaması gerektiğini de dile getirdi.

Akif Hamzaçebi’nin ardından kameraların karşısına AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli geçti.

“Maalesef olumsuz yanıt vermişlerdir” diyen Canikli, şöyle konuştu: “60 maddenin iki partiyle çıkarılması komisyonun dağılması riskine neden olacağını söylediler. 4 siyasi parti şartını aramak esasında bu çalışmaları sonlandırmak anlamına gelmektedir.”

Canikli, “Komisyon çalışmaya devam eder ama yeni madde zor çıkar. Çalışmaların bu şekilde devam etmesine anlam yok. Komisyonun dağıtılması konusunda bir talebimiz olmayacak. Bu hızla gidilirse 10-15 yıl sonra anayasa çıkabilir. Olay artık bitti” ifadelerini kullandı.

Canikli, yeni bir Anayasa değişikliği taslağının sadece AK Parti’yle yasalaşamayacağını vurgulayarak, “Kendi anayasa değişikliği taslağımızı, bu konuda kararlılığımızı göstermek amacıyla Meclis'e sevk edebiliriz. Ama sembolik ve bu konuda irademizi yansıtan bir metnin Meclis'e sevk edilmesi anlamının ötesinde çok fazla anlam ifade etmez. Çünkü yasalaştırılması mümkün değil” dedi.

Sayfa Yükleniyor...