CHP'li vekilden 'Türk-Kürt eşit değil'e savunma

“Türk ulusu ve Kürt milliyeti eşit olamaz” diyen CHP'li Birgül Ayman Güler, kendisine yöneltilen eleştirilere yanıt verdi. Ikçılık perspektifine sahip olmadığını belirterek, "Pişman değilim" dedi.

CHP'li vekilden 'Türk-Kürt eşit değil'e savunma

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Genel Kurul'da sarf ettiği ''Türk ulusuyla Kürt milliyetini bana eşit gördüremezsiniz'' ifadesine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ayman Güler, konuşmasının yanlış anlaşılmasının kendisinden değil, yerleşen yanlış değerlerden kaynaklandığını söyledi.

Konuşmasının ırkçılık olarak nitelendirmesini katiyen kabul etmediğini dile getiren Güler, pişman olmadığını da ifade etti.

Birgül Ayman Güler, şöyle konuştu:

“Türk kavramı bir ırkı ya da etnisiteyi anlatmaz. Yüz yıla yakın zamandır Türk kavramı anayasada yazılı olan ulusal vatandaşlığın adıdır. Öyle ki bizde Musevi inancına sahip, Süryani inancına sahip, Boşnak ya da Kırmançe, Zaza çok farklı etnik kökenlerden ve hatta Müslüman, gayrimüslim insan Türk vatandaşı kimliğiyle yaşar ve yüz yıla yakın süredir şunu ararız, 'devlet etnik ve inanç bakımından kör olsun.' Böylece etnik elbiselere sıkışmayalım, özgürleşelim.

Ne yazık ki, Diyanet İşleri Başkanlığı itibariyle bakın belli bir mezhebe sıkıştı. Bazı uygulamalar itibariyle bakın orada burada hemşehiricilik, etnikçilik, ırkçılık bence bu. Türk vatandaşlığı kavramı bütün bu farklılıklara karşı körleşmek, özgürleşmek anlamına gelir. O nedenle 'Türk ulusu, Kürt milliyeti' diye bilimsel kavramları kullandım. Biraz soğukkanlı düşünmek ve gerçekten bilimsel kavramlarla düşünmek zorundayız. Yaşamımız biçimleniyor, kimin ne yaptığı belli değil. Irkçılık biçimindeki o değerlendirmeyi iki tür nitelendirebilirim ya cahildirler ya da kötü niyetli.''

'TOPLUMLAR ÜÇE AYRILIR'
Toplumların üçe ayrıldığını söyleyen Güler, sözlerine şöyle devam etti:
“İnsan topluluklarının üç formu olduğu kabul edilir. Klan kabile toplumu, milliyet toplumları, ulus toplumları. Bu aynı zamanda gelişme süreci. Klan kabile, kan bağına dayanır. Milliyetler biraz daha onun üzerine, kan bağı olmasa da birbirine yakın kesimlerin, iktisadi işbirliği yaptığı daha büyük toplumlar. Bir de uluslar vardır, kapitalizmle beraber doğan. O da kan ve inanç bağlarını aşıp, iktisadi zemin üzerinde insanları bir araya getiren. Tarihsel formlar bunlar.

Bizim ülkemizin toplumu açısından, ulus formu Türk ulusu biçiminde oluşmuş durumda. Biz hem gayrimüslim hem Müslim Türk vatandaşlarına sahibiz. Hem Boşnak hem Kürt hem Ermeni kökenli, Zaza, Musevi, say sayabildiğin kadar. Bunların toplamına Türk vatandaşı diyorsun. Buradan ortak gelecek kuruyorsun.”

'IRKÇILIK PERSPEKTİFİM YOK'
Gazetecilerin ''Eşit midir?'' şeklindeki soru üzerine Güler, ''Türk bir ulusun adıdır, Kürt bir milliyetin adıdır. Ne demek, kişi olarak 'midir' diye sormak. Bu ayıp soru. Uluslaşma süreci bakımından büyük kaynaşma var. Tartışma bu değil. İnsan ve birey düzeyinde tartışma değil. Bu ilkelliktir, ırkçılık asıl budur'' diye konuştu.

Irkçı olmadığını vurgulayan Güler, “Benim ırk gibi bir perspektifim yok. Kafasında ırk perspektifi olanların yanlış anlaması bu. Meselelere kendisi ırkçı, etnikçi bakanlar, bir yansıtma özelliği, galiba kendisine karşı olana bu sıfatları yakıştırıyorlar” diye konuştu.

Güler, ''Bütün kimlik farklılıklarını entegrasyon hedefi doğrultusunda yaşatacağız. Benim söylediğim bundan ibaret. Ulusal devlet, yani Türk vatandaşlığına dayanan devlet, bunun için de devletin tüm etnik kimliklere, inançlara kör olduğu bir yapı'' ifadelerini kullandı.

'İSTİFADAN ÖNCE KONUŞABİLİRDİ'
Sözlerinin ardından Genel Başkan Kılıçdaroğlu ile görüşmediğini ifade eden Güler, CHP Adıyaman Milletvekili Salih Fırat'ın "İstifa nedenlerimden biri de Güler'in sözleridir" açıklamasını da değerlendirdi.

Güler, ''Buna bağlı kararı olacağını hiç sanmıyorum. Beni aramadı, akşam çıkarken herhangi bir şey demedi'' dedi.

'OMURGAYA UYMALIYIZ'
Partinin omurgasına bağlı kalarak farklı görüşlerin ifade edilebileceğini belirten Güler, “Bizim partimizin omurgası, Kemalizm ve sosyal demokrasi olarak tanımlandı. Bu omurgaya uygun aynı şeyleri söylemek zorunda değiliz. Ama bu omurgaya uygun olmak şartıyla, farklı şeyler söyleyebiliriz. Bu çok da verimli olabilir'' dedi.

'DESTEK VERMEK SUSMAK DEĞİLDİR'
Gazetecilerin, İmralı sürecine Kemal Kılıçdaroğlu'nun da destek verdiği bir dönemde açıklama yaptığını ifade etmeleri üzerine Güler, ''Ben de destek veriyorum. Ama siz bana 'sus' çağrısı yapıyorsunuz. Destek vermek, susmak anlamına gelmez k! ‘Aman aman süreç var, sus sus'' tavrı antidemokratik bir tavır, doğru bir tavır değil” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın "Irkçı yaklaşımın somut örneği" sözlerine yanıt veren Güler,  AK Parti'nin Türk vatandaşlığından vazgeçtiğini, ''Bizi birleştirecek olan Müslüman kimliğimizdir. Türk ve bütün diğerleri, ırkçı sözlerdir'' dediğini hatırlattı.

Güler, hükümetin ümmet toplumu istediğini, Türk vatandaşlığı üzerine kurulu ulusal devleti reddederek, dini devlet için toplumsal zemini kurma fırsatı bulduğunu da savundu.

Sayfa Yükleniyor...