CHP'nin '11 Kasım' önerisine ret

Demokratik açılımla ilgili öngörüşmenin yarın yapılmasına ilişkin öneri reddedilirken, CHP'li Kemal Anadol ve MHP'li Kamil Erdal Sipahi'nin sözlerine iktidardan tepki geldi. Hükümet adına da Bekir Bozdağ konuştu.

CHP'nin '11 Kasım' önerisine ret

Genel Kurul'da, CHP'nin, demokratik açılım ile ilgili Genel Görüşme Önergesi'nin öngörüşmesinin yarın yapılmasına ilişkin grup önerisi kabul edilmedi.

Genel Kurulda, önerge üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, AK Parti hükümetinin, demokratik açılımın içeriği hakkında bir bir bilgi vermediğini, iktidar partisine mensup milletvekillerinin bile bu konuda fikir sahibi olmadıklarını savundu.

Anadol, ''Siz söylemeseniz de biz, demokratik açılım projesinin okyanus ötesinden dikte edildiğini anladık'' dedi.

Terör örgütü üyelerinin Habur Sınır Kapısında teslim olmalarına ilişkin değerlendirmede bulunan Anadol, ''Barış projesi için savaş elbiseleri ile gelinir mi?'' dedi.

Konuşmasında, ''AKP, DTP ve PKK, üzerine düşeni paylaştı ve sınırda çadır mahkemeleri kuruldu'' ifadesini kullanan Anadol'a, iktidar partisi milletvekilleri tepki gösterdi. Cumhuriyeti'nin, 70 yıllık tarihine bakıldığında, rejimin yüz akıyla çıktığının söylenemeyeceğini öne süren Anadol, ''Türkiye Cumhuriyeti 1923'ten bu yana sürekli devinim içindedir. Türkiye Cumhuriyeti'nin 70 yıllık tarihi, boşa harcanmış bir zaman gibidir. 'Tevhidi Tedrisat Kanunu nelerin önünü tıkamak, nelerin önünü açmak içindir? Harf İnkılabıyla bir ülkenin tamamının bir anda sıfır okur yazar seviyesine indirgenmesi kimlere yaramıştır?' cümlelerinin sahibi, Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı ve AKP'nin Genel Başkanıdır'' dedi.

''AÇILIM, ABD'NİN TALİMATI''
MHP İzmir Milletvekili Kamil Erdal Sipahi de demokratik açılım konusunu eleştirirken, ''ABD Başkanı buraya gelip talimatlarını verdi. Kim bilir hangi üslupta emretti'' dedi.

Sipahi'nin, ''İçişleri Bakanı Habur'a müsteşarını gönderdi'', ''İmralı'nın kılavuzluğu yapıldı'', ''PKK koalisyonlu açılım'' ifadelerine iktidar milletvekilleri tepki gösterdi. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de Sipahi'yi uyararak, ''Bu cümleler Parlamentoya yakışmıyor. Ağır ifadeler içeriyor'' dedi.

Sipahi, AK Parti hükümetinin iktidara geldiği dönemde bitmek üzere olan terörün daha sonra yeniden tırmandığını iddia etti.

Sipahi, ''İmralı affının da aralarında bulunduğu talimatlar aldınız. Biz bu oyuna gelmeyiz. Biz ihanet projesine karşı çıkacağız ve 'Ne mutlu Türk'üm diyene' demeye devam edeceğiz'' diye konuştu.

''BU GÖRÜŞME ATATÜRK'ÜN RUHUNA AZAP VERMEZ''
AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise memleket meselelerinin en açık şekilde Meclis'te konuşulması gerektiğini söyledi.

Gazi Meclis'te, hem düşmana karşı mücadele edildiğini hem de milletin birlik ve dirliği için kararlar alındığını anlatan Bozdağ, ''O dönemde 'Meclis'i başka yere taşıyalım' diyenler de oldu. Onlara kulak asılsaydı şimdi ne olurdu? Oturulmuş, tartışılmış ardından düşman atılmış ve Cumhuriyet kurulmuş. Hiç kimse, 'bunlar tartışılmaz' dememiş'' dedi.

Atatürk'ün 10 Kasım'da vefat ettiğini, 11 Kasım'da TBMM'de yeni cumhurbaşkanı seçildiğini anımsatan Bozdağ, ''Hiç kimse, 'Ulu Önder vefat etti. Siz cumhurbaşkanı seçimi ile uğraşıyorsunuz' dememiş'' diye konuştu.

TBMM'nin daha önceki yıllarda da 10 Kasım günlerinde çalıştığını belirten Bozdağ, ''Terör 25 yıldır devam ediyor. Analar ağlıyor, kadınlar dul, çocuklar yetim kalıyor. Bu durumda terörü konuşmayacağız da neyi konuşacağız?'' sorusunu yöneltti.

Bozdağ, terörün son bulması, akan kanın durması ve güçlü Türkiye için yapılacak görüşmelerin, konuşmaların Atatürk'ün ruhuna azap vermeyeceğini, aksine bunlar konuşulmadığında, bu sorunlar çözülmediğinde Atatürk'ün rahatsız olacağını ifade etti.

Bekir Bozdağ, bundan önceki ve kendi hükümetlerinin hiç bir zaman teröristleri törenle karşılamadığını, söz konusu görüntüleri kendilerinin de tasvip etmediklerini kaydetti.

Eskişehir Bağımsız Milletvekili Tayfun İçli de demokratik açılımın milli birlik projesi olduğunun söylendiğini ve Atatürk'ün, ''Yurtta sulh cihanda sulh'' cümlesinin arkasına sığınıldığını öne sürerek, ''Proje sulh değil, kavga projesi. PKK terör örgütünün bayraklarını davul zurna ile karşılıyorsunuz ve af hazırlığı içindesiniz'' iddiasında bulundu.

Konuşmaların ardından, yapılan oylamada, CHP'nin, demokratik açılımla ilgili önergenin öngörüşmesinin yarın yapılmasına ilişkin grup önerisi kabul edilmedi.

Sayfa Yükleniyor...