Çiçek: Kimseye ayrıcalık yok

Cemil Çiçek,  'Hepimiz de yasalara uygun hareket ederek hak talep edeceğiz. Yasaları yok farz ederek Türkiye'de kimse hak talebi etmemelidir' dedi.

Çiçek: Kimseye ayrıcalık yok

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, TBMM'nin bahçesinde düzenlenen adli yılın açılış resepsiyonunda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in yeni adli yılın açılış töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken söylediği ''Yargı bağımsız olacaksa, yandaş yargı olmaması gerekir'' sözlerinin hatırlatılması üzerine açılış törenine katılamadığını belirterek, ''Yandaş yargı'' ifadesini Gerçeker'in konuşmasının yer aldığı kitapçıkta görmediğini söyledi.

Çiçek, ''Yargının yandaşı olmaz. Yargı her zaman hukuktan yanadır. Saygınlığı da hukuktan yana olmasıyla mümkün olur. Dolayısıyla bundan kimsenin özel bir anlam çıkarmasına veya buradan başka bir anlam çıkarmaya gerek yok'' dedi.

Cemil Çiçek DTP'li bazı milletvekillerinin ifade vermek üzere mahkemeye çağrılması konusunun hatırlatılması üzerine de dosyayı bilmediğini, bilmeden de bu konuda birşey söylemek istemediğini ifade etti.

TBMM eski Başkanı Köksal Toptan'ın konuyla ilgili bir arayış içerisinde olduğunu TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in de bu konuda bir değerlendirme yaptığını düşündüğünü söyleyen Çiçek, ''Bir başka makamın işine karışıp, 'şöyle olmalı' demem doğru olmaz, ama özü itibariyle yargısal bir işlemdir bunun nasıl olacağı yargı tarafından bilinir'' dedi.

''Milletvekillerinin polis zoruyla getirilmesi ihtimali nedir?'' sorusuna Çiçek, ''İhtimaller üzerine konuşmam ben'' diye yanıt verdi.

Çiçek, ''süreç açılımı etkiler mi, DTP'liler krize sokar diyor'' sözleri üzerine şunları söyledi:

''Açılımın olması ayrıdır, o konuda gerekli çabayı, kararlılığı gösterdik. Yürürlükteki bir mevzuatın uygulanması ayrı bir olaydır. Yasalar uygulansın diye çıkar. Hepimiz de yasalara uygun hareket ederek hak talep edeceğiz. Yasaları yok farz ederek 'de kimse hak talebi etmemelidir. Bu yol açılırsa o zaman parlamentoların çok fazla anlamı kalmaz, çünkü parlamentoların birinci görevi millet adına yasa yapmaktır. Yasalar da uyulmak içindir. Hiç kimsenin de bu noktada kanunda ve Anayasa'da belirtilen istisnalar dışında böyle bir ayrıcalığı olamaz. Falanca, filanca olay var diye yasa hükümleri uygulanmamazlık edilemez. Yasaların nasıl uygulanacağını da yargı büyük ölçüde kendisi tayin ediyor. Siyasetçilerin 'şöyle, böyle olmalı' tarzındaki değerlendirmesi bence doğru olmaz.''

Sayfa Yükleniyor...