Çin enerjide 'kaya gazı'na bel bağladı

Şist kayacı denilen jeolojik formasyonların altındaki doğalgaz rezervleri, Çin'de bir hayli yüksek.

Çin enerjide 'kaya gazı'na bel bağladı

Çin, giderek büyüyen enerji ihtiyacını karşılamak için Afrika'dan Güney Amerika'ya kadar pek çok yerde enerji yatırımı yaptıktan sonra, kendi topraklarının altında bekleyen ve belki de ülke yöneticilerinin hayal bile edemeyecekleri kadar büyük olan bir kaynaktan yararlanmaya hazırlanıyor.

Çin yönetimi bir yıl önce dikkatlerini, ABD'de şist kayacı (shale) denilen formasyonların altında var olan sıkışmış doğalgaz rezervlerinin çıkartılmasını sağlayan teknolojik devrime çevirdi.

Bir zamanlar aşırı masraflı olduğu için gaz elde etmede kullanılamayacağı düşünülen şist gazı (kaya gazı) üretimi, ABD'nin ithal doğalgaza olan bağımlılığını kırmasını sağlayan etken oldu. ABD daha birkaç yıl öncesine kadar ihtiyacı olan büyük miktarlarda sıvılaştırılmış doğalgazı (LNG) hangi ülkelerden ithal edebileceğini hesaplarken, şimdi iç tüketimine 30 yıl yetecek kadar büyük olan şist gazı rezervleri sayesinde, eskiden tasarladığı ithal LNG tesislerini artık ihracat terminallerine dönüştürüyor. Çin de, aynı mucizeyi yakalamak istiyor.

Çin Toprak ve Doğal Kaynaklar Bakanlığının, Stratejik Petrol ve Doğalgaz Araştırma Merkezi başkanı Zhang Dawei, "Amerika'nın şist gazı üretimi Çin'in toplam doğalgaz üretiminden fazla. Bu bize güven veriyor" dedi.

Çin'in duyduğu güven, ülkede bulunduğu tahmin edilen şist gazı rezervlerinin dünyanın tartışmasız en büyük rezervi olduğunu gösteren yeni bir raporla daha da güçlendi.

ÇİN'İN REZERVLERİ İLK SIRADA
ABD Enerji Enformasyon Dairesi geçen ay hazırladığı raporda, Çin'in teknik olarak çıkarılmaya uygun şist gazı rezervlerinin 36.1 trilyon metreküp olduğunu duyurdu. ABD, bu sıralamada 24.4 trilyon metreküp rezerviyle ikinci geliyor.

Çin'in şist gazı girişimi ülke için çok önemli bir zaman kavşağında ortaya çıkıyor çünkü dünyanın en büyük enerji tüketicisi olma sıfatını ABD'den almasına az kaldı. Çin aynı zamanda dünyanın en büyük kömür tüketicisi de olarak, atmosfere diğer ülkelerin hepsinden daha çok karbon dioksit salıyor.

Bu durum yöneticileri, hem dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisinin enerji ihtiyacını karşılamak, hem de ülkenin giderek kahverengi renge bürünen semalarını temiz tutmak ikilemi ile karşı karşıya bırakıyor.

Doğalgaz diğer fosil yakıtlara kıyasla daha temiz yanan ve nükleer santral inşasından daha ucuza çıkan doğalgaz enerji santrallarında kullanılabilen bir yakıt türü.

Ancak Çin'in sahip olduğu geleneksel doğalgaz kaynakları sınırlı ve iç talebini karşılamaya yeterli değil. Bu durumda Çin, petrolde olduğu gibi, doğalgazda da uluslararası piyasalara bağımlı kalma durumuyla karşı karşıya.

Bakanlık, şist kayacı rezervlerindeki ilk bloklar için bu yılın birinci çeyreğinin sonuna kadar ihaleye çıkacaklarını açıklamıştı ancak bu programın geciktiği görülüyor. İlk ihale güneydoğu eyaletlerinden Sichuan, Chongqing ve Guizhou ile orta bölgedeki Hubei eyaletinde yer alan 18,000 kilometre karelik alanda sekiz arama bloğunu kapsayacak.

Zhang, "Beş yıl içinde rezervlerde önemli buluşlara ulaşmayı hedefliyoruz. Sekiz yıl içinde de şist doğalgazı Çin'in enerji çeşitliliğinde önemli bir yere gelmiş olacak" dedi.

Sayfa Yükleniyor...