Çin'deki Kafkasyalıların gizemi

Araştırmacıların Çin'de bir köyde yaptığı DNA testlerinde köylülerin üçte ikisinin Kafkasya kökenli olduğunu ortaya çıktı. Bu köylülerin Roma İmparatorluğu'nun binlerce yıl önce kaybolan ordusu olduğuna dair güçlü iddialar var.

Çin'deki Kafkasyalıların gizemi

Telegraph gazetesinin haberine göre bilimcilerin yaptıkları DNA testinde Liqian köyünde yaşayan Çinlilerin yüzde 56’sının Kafkasya kökenli olduğu bulundu. Bu köylülerin çoğu renkli gözlü, uzun buruna sahip ve hatta sarı saçlılar. Bu özellikler de köyün Avrupa köklerine sahip olduğu söylentilerini güçlendiriyor.

Liqian köyü ülkenin kuzeybatısında bulunan Gobi Çölü'nün kenarında yer alıyor. İlginç bulgulara ev sahipliği yapan köyde bir de 'Romalı Cai' lakaplı bir adam yaşıyor. Köydeki birçok kişi onun kayıp Roma lejyonu soyundan geldiğine inandığı için ona bu isimle sesleniyor.

Arkeologlar, DNA sonuçlarının ardından antik İpek Yolu boyunca uzanan bölgede kazılar yaparak, efsanevi orduya ait kale veya benzeri yapılar bularak teoriyi ispatlamak istiyor.

ROMALILAR NE ZAMANDAN BERİ ÇİN'DE?
Yapılan genetik testlerin sonuçlarına dayanarak desteklenen teoriye göre, M.Ö. 53 senesinde Marcus Crassus’un komuta ettiği Roma ordusu, imparatorluğun doğu topraklarına ilerlemesine son vermek isteyen çok daha büyük bir Parthia ordusuyla çarpıştı.

Binlerce Romalının öldüğü savaşta, Crassus’un kafası uçuruldu. Ancak inanışa göre, büyük hezimetten kurtulmayı başaran lejyonerler, düşmanın gözünden kaybolmak için doğuya kaçtı.

M.Ö. 36’da Hun ve Çin ordularında paralı asker olarak savaştığı düşünülen bu Romalı askerlerin nihayetinde askerlik görevini bıraktı ve Çin’in batısındaki steplere yerleşti.

KÖYLÜLER HUN ASKERLERİ DE OLABİLİR
Çin'e yerleşen Romalı lejyonerlere dair teori, ilk olarak 1950’li yıllarda Oxford Üniversitesi’nde Çin tarihi profesörlüğü yapan Homer Dubs tarafından ortaya atıldı.

Roma İmparatorluğu, en geniş topraklarına Hun İmparatorluğu’nun çöküşüne rastlayan M.S. 2'nci yüzyılda, İmparator Trajan döneminde ulaşmıştı. Birçok tarihçi, iki impratorluğun İpek Yolu üzerinden yapılan ticaret dolayısıyla bu dönemlerde bir temas kurduğunu düşünüyor.

Ancak bazı uzmanlarsa teoride Romalı oldukları düşünülen askerlerin, Orta Asya’da çapulculuk yapan Hun ordularının askerleri olduğunu ve Kafkasya kökenli olduğunu iddia ediyor.

Bu isimlerden biri olan Sienna Üniversitesi’nden Maurizio Bettini, Roma’nın kayıp ordusu teorisini 'masal' diye tanımlıyor. La Repubblica gazetesine konuşan Bettini, “Bu teoriyi savunmak için, Romalı lejyonerlerin her zaman üstünde bulunan silah veya para bulmaları lazım. Kanıt olmadan, kayıp ordu teorisi sadece bir efsane” diyor.

Sayfa Yükleniyor...